Titel: Jagtvej 69 – Historien om et hus
Forfatter: Andreas Karker
Omfang: 160 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
De seneste år har Jagtvej 69 især været forbundet med gentagne politiske konflikter mellem unge/
autonome og Københavns Kommune. Men tidligere har huset med dets mere end 100 år lange historie også lagt grund til mange milepæle for arbejder- og kvindebevægelsen.
Jagtvej 69 har altid lagt lokaler til bevægelser, der ønskede at ændre samfundet. I 1897 indtog den socialdemokratiske arbejderbevægelse huset som Arbejdernes Forsamlingsbygning, hvor stedet under navnet Folkets Hus dannede rammer for vigtige begivenheder i de spirende arbejder- og kvindebevægelser. Det var bl.a. her, kvindernes internationale kampdag blev vedtaget i 1910.
Siden 1982 har Jagtvej 69 været kendt som Ungdomshuset, et samlingssted for alternativ musik og kunst, for bz'ere, punkere og samfundskritikere. Andreas Karker skildrer baggrundshistorien – de turbulente Nørrebro-kampe mellem ungdommen og overborgmester Egon Weidekamp, der i sidste ende førte til, at kommunen overdrog husnøglerne til de unge i 1982 – og gør status over konfliktens nuværende situation.
Bogen følger husets omtumlede og spændende historie gennem et århundrede. Fælles for de for-skellige brugere gennem årtierne har været drømmen om et fristed og et andet samfund, og blo-dige slagsmål i gaderne og politiske magtkampe er hver gang fulgt i kølvandet.
Jagtvej 69 er en billedrig historie om huset, arbejderne, aktivisterne, musikken, gadekampene, pengebagmændene, de politiske kampe og visionerne. Undervejs interviewes adskillige af de mennesker, der har haft et særligt forhold til huset, bl.a. skuespiller Zlatko Buric og filminstruktør Lotte Svendsen.
Andreas Karker, f. 1958, er journalist ved dagbladet B.T. Tidligere har han udgivet de politiske biografier Haarder i 2004 om Bertel Haarder og Svend i 2006 om Svend Auken (begge sammen med Mikael Børsting).
Bestil online
Kategori: Kultur
