Rummelighed over for sårbare mennesker

Rummelighed over for sårbare mennesker  

Danskernes syn på psykisk syge er meget mere positivt og nuanceret end mediernes udlægning ...

Mennesker med psykisk sygdom fremstilles ofte som voldelige, farlige og utilregnelige i de danske medier. En helt ny undersøgelse viser imidlertid, at danskernes syn på mennesker med psykisk sygdom er meget mere nuanceret og positivt ...

Sådan ser danskerne på psykisk syge
Psykisk sygdom findes i alle samfundslag og i alle egne af landet. I øjeblikket lider omkring en halv million danskere af en psykisk sygdom. En helt ny undersøgelse gennemført af landskampagnen EN AF OS viser, at danskernes syn på psykisk syge er meget mere positivt og nuanceret end mediernes udlægning, som ofte er meget ensidig og overvejende negativ. Eksempelvis viser undersøgelsen, at ni ud af ti ser mennesker med psykisk sygdom som mere sårbare. Det vidner i højere grad om, at danskerne har forståelse for og er rummelige over for mennesker med psykisk sygdom.
”Vi er meget positive over resultaterne af den nye undersøgelse, som er den første undersøgelse, der gør op med fordommene om mennesker med en psykisk sygdom. Billedet i medierne er meget ensidigt og negativt – og fokus er ofte rettet mod stærkt forpinte mennesker, der i en psykotisk tilstand ender med at gøre skade på sig selv eller andre. Den negative udlægning er med til at stigmatisere psykisk syge. Det er derfor meget positivt at se, at danskerne ikke lader sig påvirke af denne skævvridning i nyhedsdækningen,” siger Martin Lund, formand for landskampagnen EN AF OS.

Psykisk syge holder sig ofte for sig selv
Undersøgelsen viser også, at op mod hver anden vurderer, at mennesker med en psykisk lidelse ikke adskiller sig væsentligt fra andre. Samtidig vurderer mere end 60 procent af danskerne, at personer med en psykisk sygdom foretrækker at holde sig mere for sig selv og fire ud af fem mener også, at personer med psykisk sygdom har lavere selvværd. Men at man ønsker at holde sig for sig selv – i for eksempel de perioder man er tynget af sin sygdom - er ikke ensbetydende med, at man er et farligt eller utilregneligt menneske.
”De fleste mennesker i Danmark lever med psykisk sygdom inde på livet. Enten fordi de selv lider af en psykisk sygdom, eller fordi de kender en, der gør. Det er godt, at befolkningen grundlæggende er klar over dette. Nu mangler vi bare at begynde at tale med hinanden om det. Der er stadig et stykke vej, hvis vi skal have fjernet tavsheden, tvivlen og tabuet omkring psykisk sygdom,” siger Martin Lund.

Gode råd, når det kommer til psykisk sygdom
∙ Søg viden, så du kan skille fordom fra fakta
∙ Vis tolerance og tålmodighed
∙ Se personen – og lad diagnosen i baggrunden
∙ Vis interesse og spørg, om personen har brug for hjælp
∙ Vær dig selv i mødet, og indrøm hvis det er svært i situationen

Om landskampagnen EN AF OS
Landskampagnen EN AF OS vil over de næste fem år sætte fokus på afstigmatisering af psykisk sygdom. Det skal være lettere at have og leve med en psykisk sygdom – og det skal være lettere at blive rask og komme sig efter en psykisk sygdom.
Landskampagnen vil sætte fokus på det stigma, dvs. den negative kategorisering som skaber fordomme, der ofte er forbundet med psykisk sygdom. Det skal bl.a. ske ved, at danskerne får mere viden om psykisk sygdom og de fordomme – bevidste eller ubevidste – der hersker om psykisk sygdom. Håbet med kampagnen er derfor at bidrage til, at danskerne bliver mindre usikre, nervøse, forbeholdne og afstandstagne – og i stedet mere åbne og imødekommende over for personer med psykisk sygdom.

Læs mere om kampagnen på

Han gør det forbi igen og igen
Sjæl & psyke
Han gør det forbi igen og igen 

Fra brevkassen: Han er charmerende og omsorgsfuld, og hun synes deres forhold er godt. Alligevel har han flere gange, og uden forklaring, gjort det forbi ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun er gift og har børn - men er forelsket i en anden 

Fra brevkassen: Hun er 42 og har to store børn med sin mand gennem 20 år. Nu har hun mødt en yngre mand og oplever en samhørighed med ham, hun ikke har oplevet før. Nu overvejer hun, om hun skal følge sit hjerte og forlade mand og børn …

Læs mere
Sjæl & psyke
Ingen lyst til socialt samvær 

Fra brevkassen: Hun undrer sig og er frustreret over, at hun de seneste år ikke har haft lyst eller overskud til at omgås andre mennesker og deltage i sociale sammenhænge …

Læs mere
Hjælp med at bryde tavshed, tvivl og tabu
Sjæl & psyke
Hjælp med at bryde tavshed, tvivl og tabu 

Unge skal opfordres og støttes i at tale om psykiske problemer ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Savner nærvær  

Fra brevkassen: Hun savner nærvær og lidenskab i sit ægteskab gennem 35 år ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Sidespring 

Fra brevkassen: Hun er i tvivl om hun skal fortælle sin mand, om hendes sidespring under en julefrokost ...

Læs mere
Ødelæggende temperament
Sjæl & psyke
Ødelæggende temperament 

Fra brevkassen: En læser skriver om, hvor træt og flov hun er over sine temperamentsfulde udbrud ...

Læs mere
Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?
Sjæl & psyke
Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?  

Vi er blevet bedre til at tale om psykiske sygdomme med vores kolleger, men når nogle forsat vælger at holde deres sygdom hemmelig, skyldes det stadig frygten for, at det vil påvirke kollegernes syn på ens faglige kompetencer.

Læs mere
Sjæl & psyke
Lyst til en anden efter 18 års ægteskab 

Fra brevkassen: Hun er 44, gift gennem 18 år og har to børn. Nu har hun mødt en mand, som fuldstændig har slået benene væk under hende, og som tilfredsstiller hende, som hun aldrig har følt sig tilfredsstillet.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan kommer man videre efter utroskab? 

Fra brevkassen: Han siger, at hans sidespring er hans livs største fejltagelse, men hun synes det er svært at genfinde tilliden ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^