Op med humøret

Op med humøret 

Mangel på lys og varme i vinterhalvåret har givet humøret et dyk. Men med forårssol i rigelige mængder og med proteinrig kost kan du stimulere det gode humør...

Humørbomberne er ikke længere væk end det næste supermarked eller grøntforhandler.

Vi kender alle sammen følelsen af at en kop kaffe kan give den grå hverdag et lille løft, eller hvordan et glas rødvin sørger for at aftenen bliver bare en anelse sjovere. Og det er en helt bestemt grund for det.

Områder i vores hjerne modtager føden forskelligt og løfter eller sænker humøret alt efter hvad vi spiser.

Den bedst dokumenterede information vedrørende madens påvirkning på humøret og hjerneområderne omfatter hypothalamus, eller hypofysen, hvor man har stødt på et nervecenter der skaber følelsen af velvære og stimulerer os til at gentage den øvelse der netop fik fremkaldt den tilstand. Denne funktion har medvirket i at vi har overlevet, bl.a. har søde sager i fortiden været sikker føde, derfor har vi søgt det søde for at have det bedre.

Forskere har set nærmere på nogle stoffer der findes i maden, der påvirker produktionen af serotonin, der går under kælenavnet glædehormonet.

Flere antidepressive mediciner påvirker hjernen i den rigtige retning med at fremprovokere produktionen af serotonin. Den gode nyhed er at man selv kan frembringe produktionen ved at spise proteinrig kost.

Det er proteinet tryptophan der er grundstoffet for udvidelsen af serotonin. Kalkun er rig af tryptophan, derfor bliver man glad hvis man spiser kalkun og ikke kun fordi at den fylder godt i maven. Hvis der tilføjes måltidet de nødvendige kulhydrater i form af f.x. en skive brød, fremprovokeres hjernen yderligere til at bruge tryptophan til at producere glædehormonet.

Andre gode kilder til velvære og den gode hormonproduktion er mælk, især varm mælk. Vitamin og mineraler skal der også til. Især forbinder mand dyk i humøret og mangel på selen i kosten. Nødder indeholder en stor mængde selen, det samme gør krabbekød, solblomst kærner og groft brød.

Selvfølgelige er humøret afhængigt af mange faktorer. Men det skader i hvert fald ikke at løfte det en anelse med en rigtig sammensat kost.

Han gør det forbi igen og igen
Sjæl & psyke
Han gør det forbi igen og igen 

Fra brevkassen: Han er charmerende og omsorgsfuld, og hun synes deres forhold er godt. Alligevel har han flere gange, og uden forklaring, gjort det forbi ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun er gift og har børn - men er forelsket i en anden 

Fra brevkassen: Hun er 42 og har to store børn med sin mand gennem 20 år. Nu har hun mødt en yngre mand og oplever en samhørighed med ham, hun ikke har oplevet før. Nu overvejer hun, om hun skal følge sit hjerte og forlade mand og børn …

Læs mere
Sjæl & psyke
Ingen lyst til socialt samvær 

Fra brevkassen: Hun undrer sig og er frustreret over, at hun de seneste år ikke har haft lyst eller overskud til at omgås andre mennesker og deltage i sociale sammenhænge …

Læs mere
Hjælp med at bryde tavshed, tvivl og tabu
Sjæl & psyke
Hjælp med at bryde tavshed, tvivl og tabu 

Unge skal opfordres og støttes i at tale om psykiske problemer ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Savner nærvær  

Fra brevkassen: Hun savner nærvær og lidenskab i sit ægteskab gennem 35 år ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Sidespring 

Fra brevkassen: Hun er i tvivl om hun skal fortælle sin mand, om hendes sidespring under en julefrokost ...

Læs mere
Ødelæggende temperament
Sjæl & psyke
Ødelæggende temperament 

Fra brevkassen: En læser skriver om, hvor træt og flov hun er over sine temperamentsfulde udbrud ...

Læs mere
Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?
Sjæl & psyke
Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?  

Vi er blevet bedre til at tale om psykiske sygdomme med vores kolleger, men når nogle forsat vælger at holde deres sygdom hemmelig, skyldes det stadig frygten for, at det vil påvirke kollegernes syn på ens faglige kompetencer.

Læs mere
Sjæl & psyke
Lyst til en anden efter 18 års ægteskab 

Fra brevkassen: Hun er 44, gift gennem 18 år og har to børn. Nu har hun mødt en mand, som fuldstændig har slået benene væk under hende, og som tilfredsstiller hende, som hun aldrig har følt sig tilfredsstillet.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan kommer man videre efter utroskab? 

Fra brevkassen: Han siger, at hans sidespring er hans livs største fejltagelse, men hun synes det er svært at genfinde tilliden ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^