Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sjæl & psyke
Min far fylder i mit liv

Hun er vokset op med en hjerneskadet og bitter far, som enten overser hendes tilstedeværelse eller giver hende skydfølelse. Nu har hun fået nok...

Jeg skriver til dig fordi jeg er i tvivl om hvad jeg skal gøre - om jeg har brug for professionel hjælp. Jeg er en snart 30-årig kvinde, næsten gift og med to drenge på 2 og 5 og har det egentligt fint i hverdagen - trives med min mor-rolle og mit liv.

Mit problem er at jeg er vokset op i en familie med en meget bitter hjerneskadet far, der har fyldt og stadig fylder utroligt meget. Jeg har på mine forældre altid virket som en stærk pige, der kunne klare det hele og det passer da også på overfladen - jeg var god i skolen osv. For især i mine teenageår og ungdom har jeg været meget deprimeret over situationen – at mine forældre ikke "så" mig, min far tit gav mig skyldfølelse over hans tilstand, at jeg blev moppet af dem jeg svømmede sammen med og det endte med at jeg som ca. 20-årig, da jeg var flyttet hjemmefra, sad med barberblade i hænderne og var meget tæt på at begå selvmord.

Jeg valgte dog livet, malede og skrev digte og prøvede at fokusere på de positive sider og droppede stort set hele min venskabskreds, jeg følte hold mig fast til den destruktive adfærd. Jeg har aldrig stort set aldrig fortalt dem, at jeg havde det dårligt, for de havde jo så meget andet at tænke på.

Min mor og far havde og har jeg stadig kontakt med.
Mit problem er at, jeg ikke længere kan tolerere/bære over med, at min far indirekte eller direkte kritiserer mig. Jeg bliver meget sur på ham, indleder diskussionen, som ender med, at jeg tager mine børn og mand og går fra mine forældre hus. F.eks hér i påsken sidder min far pludselig og råber op om, at der aldrig er nogen der siger noget og at mine børn bare får lov til at tegne på bordene - jeg er helt uforstående og spørger hvad han taler om, for mine børn tegnede og tegner ikke på bordene - jeg sidder godt nok med en tusch i hånden og illustrerer hvordan en stol jeg godt kunne tænke mig ser ud - og han fortsætter stadig i sammen dur - efter lidt diskuteren, der som altid ender med, at jeg må give op - manden hører ikke efter og har jeg fået nok og føler bare, at jeg må væk fra ham, fordi jeg simpelthen får det dårligt psykisk og kan mærke at, nogle af alle de negative tanker kommer op i mig. (Min kæreste syntes også at min far opførte sig fuldstændig vanvittigt....Og forstod godt at jeg ville hjem.)

Min mor ringer så senere for at mæle - hun er en rigtig diplomat, der aldrig rigtig tager stilling eller parti - og jeg fortæller som det er, at jeg ikke længere bare kan sluge kameler - jeg har aldrig kunnet sige noget til min far, for han var jo syg - om jeg ikke har lov til at vise at mine grænser bliver overskredet.....Talte igen med min mor i telefon et par dage senere og imens kunne jeg høre min far sidde og råbe alt muligt i baggrunden blandt andet, at jeg skulle skamme mig.

Mine spørgsmål er, skal jeg blot blive ved med at finde mig i hans opførsel fordi han er syg, må jeg ikke sige fra og hvordan skal jeg dog gøre det? Vil
jeg få et bedre liv, hvis jeg fik talt om min barndom/ungdom, der bestemt ikke har været en dans på roser. Jeg er bange for, at det hele måske fylder mere end jeg tror!

Den forvirrede

_________________________________________


Kære forvirrede !

Tak for dit brev, hvor du fortæller om en svær opvækst med en hjerneskadet far. Han fylder meget i din bevidsthed, og gennem din opvækst har han været årsag til mange svære perioder i dit liv.

På mange måder tænker jeg, det er naturligt, at du nu, som mor med to små børn, er et sted i dit liv, hvor du ”gør op” med dine forældre. Jeg skriver dine forældre, fordi jeg i dit brev læser, at din mor på mange måder spiller en stor rolle, når du oplever, din fars opførsel bliver grænseoverskridende.

Når et menneske rammes af en hjerneskade, påvirker det hele familien. Familielivet bliver ændret, både følelsesmæssigt og praktisk.

En ting er sikkert; vi kan ikke ændre den måde, et andet menneske er på. Specielt ikke, når der er tale om en hjerneskade. Det, vi kan ændre, er vores personlige måde at forholde os til personen på, enten ved at arbejde med den måde vi tænker om personen, eller ved at ændre noget i den måde vi konkret er sammen med personen på.

Jeg tror, som du selv er inde på i dit brev, det vil give dig øget livskvalitet, at få forholdt dig til, hvad det har betydet for dig at have en handicappet far, og hvordan jeres forhold skal være fremover. Dette kan blive en smertefuld proces, som vil indebære en erkendelse af, at du ikke kan ændre din fars adfærd, og at du skal opgive håbet herom.

Så mit råd til dig er at finde en god psykolog. Jeg kan læse, at du er en kvinde fuld af ressourcer, som på mange måder ønsker at få det bedste ud af livet på trods, af at det indimellem kan synes svært.

Derudover tænker jeg, at du vil kunne have stor glæde af at møde, tale eller læse om andre, der ligesom du er pårørende til en handicappet.

Held og lykke med det hele.

De bedste hilsner

Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit...

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro...

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det...

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -...

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Sjæl & psyke
Misundelse

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun finder sine drømme frastødende

Fra brevkassen: Det generer og bekymrer hende, at hun har erotiske drømme om sine stedsønner, og hun spørger psykologen, hvorfor hun har sådan nogle drømme, når hun på alle måder finder dem forkerte.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Eden Outcast

Eden Outcast

Hvordan man planlægger<BR> en vellykket venindedag

Hvordan man planlægger
en vellykket venindedag

Derfor skal du ikke tøve med<BR> at investere i en seng

Derfor skal du ikke tøve med
at investere i en seng

Økologisk vægmaling i smukke nuancer

Økologisk vægmaling i smukke nuancer

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
ANNONCER
^