Hængekøje VENTURE DESIGN
Havebord Kryss
Maling til træværk - Økologisk
Eichholtz havestol 'Delta'
Vitaminer og mineraler kan hjælpe hiv-smittede

At mikronæringsstoffer - vitaminer og mineraler - er nødvendige for immunforsvaret er velkendt.

Førende amerikanske og danske forskere præsenterede ved sidste års udgang resultater, der viser, at mikronæringsstoffer kan mindske smitte, sygelighed og dødelighed blandt hiv-smittede - hvilket kan vise sig især vigtigt i kampen mod aids i u-landene.

"Vi ved, at mangel på mikronæringstoffer nedsætter modstandskraften over for infektioner. Hiv-smittede har tit mangel på en lang række vitaminer og mineraler. Det fører til øget sygelighed hos hiv-smittede, hurtigere udvikling af aids og død og muligvis en øget risiko for både mor-til-barn- og seksuelt overført smitte," fortæller lektor Henrik Friis fra Forskningsinstitut for Human Ernæring, Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole.

Man ved, at mikronæringsstoffer kan dæmme op for infektioner. For eksempel kan man mindske børnedødeligheden i u-landene med 30 procent med et par årlige tilskud af vitamin A. Sammen med vacciner er det den sundhedsintervention, der redder flest liv i forhold til prisen. Der er også bevis for, at tilskud af mineralet zink kan mindske risikoen for diarré og lungebetændelse med 20 til 40 procent. Diarré og lungebetændelse er blandt de væsentligste årsager til den høje børnedødelighed i u-landene.

Nyere forskning tyder på, at specielt vitaminerne A, E og C og mineralerne zink, jern og selen er af betydning ved hiv-infektion. Et eksempel er den "stumme" brystbetændelse, mastitis, der er en vigtig årsag til HIV-smitte via modermælk. Det tyder på, at denne brystbetændelse kan skyldes mangel på antioxidanter. Man ved, at mastitis blandt husdyr kan behandles med antioxidanterne vitamin E og selen. Hvis et tilskud med antioxidante mikronæringsstoffer kan forhindre hiv-smitte via modermælk, så vil amning fortsat kunne anbefales i u-lande, og det vil betyde en væsentlig mindre spædbørnsdødelighed.

Forskerne peger også på, at hiv-smittede - selvom de har øgede behov - skal undgå at få for meget af visse mikronæringsstoffer. Det gælder f.eks. zink, der i store doser kan hæmme immunsystemet. Et særligt problem er jern. Ifølge Henrik Friis tyder undersøgelser på, at for meget jern er skadeligt for organismen ved hiv og andre virusinfektioner. Det er et stort problem, da flere end hver tredje gravide kvinder er hiv-smittet i de hårdest ramte lande - og alle gravide får rutinemæssigt jerntilskud.

For E-pressen.dk af Marianna Fridjonsdottir, kokkeleg.dk.

Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær?

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mindful spisning

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Maven i balance

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Spis fibre

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
4 gode grunde til at være<BR> medlem af en a-kasse

4 gode grunde til at være
medlem af en a-kasse

Inspiration til nyt sommertøj til de små

Inspiration til nyt sommertøj til de små

Trusser<BR>– hvilken type passer bedst til dig?

Trusser
– hvilken type passer bedst til dig?

Få præcis det sommerhus,<BR> du så længe har drømt om

Få præcis det sommerhus,
du så længe har drømt om

Nye Bøger
^