Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?
Den bedste og mest effektive måde at få balance i maven, er at starte dagen med et sundt morgenmåltid. Efter en hel nats søvn har kroppen brug for energi til at komme op i omdrejninger og klare dagens udfordringer, og ved at starte dagen med et solidt måltid kickstarter du din dag og øger din koncentrationsevne.
Yoghurt holder maven i balance
Men det er ikke ligegyldigt, hvad du putter i munden om morgenen, hvis du skal være god ved dig selv og din mave. Det har generelt stor betydning for dit velbefindende, at din mave er i topform. Derfor er det en god idé at spise syrnede mælkeprodukter med probiotiske kulturer. De probiotiske kulturer hjælper nemlig med at holde din mave sund.
Med mættende fibre
Du kan med fordel kombinere yoghurtens gode egenskaber med fiberrig kost som frugter, grøntsager og kornprodukter. Fiberholdig mad fremmer fordøjelsen og giver samtidig en god mæthedsfornemmelse, så du lettere kan lægge usunde mellemmåltider på hylden. Bland eksempelvis din egen yndlingsmysli eller start dagen med en friskblendet frugtrig smoothie. Det er kun din kreativitet, der sætter grænser for, hvordan du skaber dit helt eget yndlingsmåltid om morgenen.
Herunder finder du en opskrift på henholdsvis Mysli med nødder og tørret frugt og Blåbærsmoothie med grape.
Mysli med nødder og tørret frugt
• 500 g havregryn
• 200 g hasselnødder
• 200 g mandelflager
• 200 g rosiner
• 6 snittede tørrede figner
• 3 dl akaciehonning
Bagetid: Ca. 20 min. ved 175°
Bland havregryn, nødder, rosiner og figner med honning og hæld det i et ovnfast fad. Bag blandingen midt i ovnen. Vend i myslien undervejs, så det hele bliver bagt. Lad myslien afkøle, og gem den i et glas med tætsluttende låg.
Blåbærsmoothie med grape
Drik til 4
• 1 stor rød grapefrugt (ca. 325 g)
• 4 isterninger
• 8 svesker uden sten (ca. 50 g)
• 1 spsk sirup, fx cane sirup
• ½ liter Cultura Drik Light med blåbær
Skær enderne af grapen, og skær herefter 4 tynde skiver grape – to fra hver ende – og gem dem til pynt. Skær resten af grapen i fileter over en skål, og pres grapesaften heri.
Kom isterninger, svesker, sirup og grapefrugt og -saft i en blender. Blend ved hurtigste hastighed i ca. 15 sek., og tilsæt blåbærdrikken. Blend i yderligere ca. 45 sek. Fordel blåbærsmoothien i kolde høje glas - sørg for at få sveskefyld i alle glas. Pynt med grape og servér straks.
Tip: Hvis du laver smoothien i god tid, skal du huske at omrøre inden serveringen.
Udviklet af: Arla Karolines Køkken og madskribent Bente Nissen Lundsgaard