Kategori: Sundhed

Til forskel fra fx flødeis og kager, som indeholder både sukker og fedt i store mængder, så indeholder lakrids og vingummi masser af kulhydrater, men ingen fedt. Her kan det virkelig nytte noget at vælge den sukkerfrie variant.

Lidt bedre slik 

Efter at have samlet et større sortiment af sukkerfri slik, stod det klart, at kaloriereduktionen ved at vælge sukkerfri slik faktisk kan være af betydningsfuld størrelse!

Hvis man f.eks. vælger sukkerfri vingummi: 206 kalorier i stedet for almindelige vingummi: 353 kalorier, sukkerfri lakrids: 216 kalorier i stedet for almindelig lakrids: 359 kalorier eller sukkerfri chokolade: 484 kalorier i stedet for almindelig chokolade: 579 kalorier, så er det tydeligt at der er kalorier at spare ved at vælge sukkerfrit. Faktisk kan det siges, at vingummi og lakrids ligger 40% lavere i energiindhold end det almindelige sukkerholdige slik.

Sukkerfri chokolade har røde tal på bundlinien

Derimod chokoladen var kun 16% lavere i energi end normal chokolade. Besparelsen ved at vælge sukkerfri chokolade er dermed på størrelse med den besparelse som knytter sig til fedtfattige godter, som f.eks. kiks og is.

Hvis vi skulle drage en konklusion, efter nu at have set på både ”sukkerfri”- og ”fedtfattig”- området, så må det være, at når et produkt har to tunge kaloriekilder (både fedt og sukker), så hjælper det ikke særlig meget at producenten manipulerer med den ene faktor. Den anden står tilbage, og er skyld i røde tal på bundlinien.

Fordele ved sukkerfri vingummi & lakrids

Men når man til gengæld tager noget, som kun er en kaloriebombe på grund af én faktor, så kan det nytte noget at vælge den sukkerfrie variant. Som eksempelvis vingummi og lakrids, her kommer stort set alle kalorierne fra sukker. Så når sukkeret udelukkes, så sker der virkelig noget.

I øvrigt smager sukkerfri slik så meget lig det originale med sukker, at man næppe vil kunne udpege dem i en blindtest.

Sukkerfri slik mod sukkerafhængighed

Et andet godt træk er, at det sukkerfrie slik går meget langsomt i blodet. Det betyder, at sukker-afhængige kan bryde den onde cirkel af sukkertrang, efterfulgt af bølgetop og bakkedal i blodsukkerværdierne. Man vil også undgå den specielle følelse af lykke og velvære, som sukker giver.

Kan give maveonde

Der er dog et ”men”. For sukkeret er ikke erstattet af sødemiddel i gængs forstand, men derimod af sukkeralkoholen maltitol, som har en osmotisk effekt. Det betyder, at man skal tage sig i agt. Spiser man for meget, trækkes der ved osmotisk kraft væske til tarmen – og det kan resultere i ondt i maven og diarre.


Døjer du med oppustethed og mavebesvær?
Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
LCHF - spis dig mæt og glad
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Varme supper - Quick fix
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Syv sunde skridt
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Stevia - sødt uden sukker
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Mindful spisning
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Havregryn beskytter mod tarmkræft
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Maven i balance
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Yoghurt to go, tak
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Spis fibre
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^