Kategori: Gravid

Kost og graviditet

Kost og graviditet 

Ernæringsrådet har undersøgt, om der er behov for ændringer af de officielle råd omkring kostråd til gravide, som gives i dag og finder, at flere områder trænger til justering...

Hvad er sundt at spise, når man er gravid? Er der behov for at tage kosttilskud? Hvad er en acceptabel vægtstigning? Hvad med kaffe og alkohol? Ernæringsrådet har undersøgt, om der er behov for ændringer af de officielle råd, som gives i dag og finder, at flere områder trænger til justering.

”Kost og graviditet” er et forskningsområde i rivende udvikling, og der opstår løbende ny viden om, hvordan den gravide via kosten kan give barnet den bedst mulige start på livet.

I dag anbefales et folsyretilskud på 400 mikrogram om dagen fra graviditeten planlægges, og til man er 3 mdr. henne, og der er god grund til at følge denne anbefaling for at forebygge misdannelser hos fosteret.

"Problemet er, at mange graviditeter ikke er planlagte og selvom de er planlagte, så er der mange kvinder, som ikke tager folsyre, før de opdager, de er gravide. Man bør derfor overveje, om fødevarer skal beriges med folsyre", udtaler adjungeret professor, afdelingslæge, dr.med., ph.d. Sjúrður F. Olsen, formand for arbejdsgruppen.

Det er svært at få nok jern gennem kosten, når man er gravid. Hver femte gravide, som ikke tager jern under graviditeten, får blodmangel, og i dag anbefales alle gravide at tage et jerntilskud på 50-70 mg om dagen fra 20. graviditetsuge.

"Både for meget jern og for lidt jern er uheldigt, så det optimale vil være at måle jernstatus tidligst muligt i graviditeten og derudfra vurdere behovet for tilskud", fortsætter Sjúrður F. Olsen.

Anbefalingen om, at overvægtige kvinder kun bør tage ca. 8 kg på under graviditeten er fornuftig, men der er også god grund til at råde overvægtige til at tabe sig, før de bliver gravide, fordi overvægt øger risikoen for flere typer problemer så som forhøjet blodtryk, svangerskabsforgiftning, graviditets-diabetes og behov for kejsersnit.

Ernæringsrådets rapport gennemgår en lang række andre emner på ”kost-graviditet” området – både i forhold til de aktuelle officielle råd, men også helt nye områder, hvor et nyt supplerende råd kunne overvejes. Fx foreslås det, at myndighederne bør overveje at anbefale gravide et D-vitamintilskud på 10 mikrogram om dagen.

”Der har ikke tidligere eksisteret en samlet oversigt over de officielle råd om kost til gravide. Samtidig er det første gang, at det videnskabelige grundlag for de eksisterende råd præsenteres i en helhed. I rapporten kan man også finde vurderinger af, i hvilken grad gravide og deres børn kan få gavn af den nyere tids forskningsresultater” udtaler professor, overlæge, dr.med. Bjørn Richelsen, formand for Ernæringsrådet.

”Vi håber, at rapporten vil være til hjælp for dem, der rådgiver kvinder, som ønsker at blive eller er blevet gravide, samt at den vil være til hjælp for myndighederne, da den giver baggrunden og et overblik over de kostmæssige anbefalinger på området”, slutter Bjørn Richelsen.

Kilde: Ernæringsrådet

Gravid
Forstoppelse under graviditeten 

Forstoppelse under graviditeten kan forebygges med kost rig på kostfibre*, motion og væske. Når kostfibre er helt nødvendige for fordøjelsen, så skyldes det at kostfibre opsuger væske i mavetarmkanalen, hvilket resulterer i et blødere tarmindhold.

Læs mere
Kom i form til fødslen
Gravid
Kom i form til fødslen 

Det er en fordel at starte på fødselsforberedelseskurser så tidligt i svangerskabet som muligt....

Læs mere
Om traumatiske fødsler
Gravid
Om traumatiske fødsler 

For rigtig mange kvinder er børnefødsler ikke den lykkelige begivenhed, som omverdenen helst vil høre om. Ny bog belyser de problemer, som op mod en tredjedel oplever i forbindelse med fødsler.

Læs mere
Årsager til infertilitet
Gravid
Årsager til infertilitet 

Årsager til infertilitet

Læs mere
Nybagt mor på 62
Gravid
Nybagt mor på 62 

En britisk kvinde på 62 år er just blevet mor for fjerde gang. Det kostede fem forsøg i laboratoriet af kr. 120.000 kroner per forsøg at få behandlingen til at bære frugt ...

Læs mere
Forskelsløs udvikling
Gravid
Forskelsløs udvikling 

Børn undfanget efter kunstig befrugtning er nøjagtig lige så intelligente og bevægelsesmæssigt udviklede som alle andre børn..

Læs mere
En spørgsmål om gener
Gravid
En spørgsmål om gener 

Endelig kan par - der forgæves prøver at finde ud af, hvorfor de ikke kan få børn - få et svar.

Læs mere
Barnløshed og parforhold
Gravid
Barnløshed og parforhold 

– at passe på sig selv og hinandenBogen tager udgangspunkt i den følelsesmæssige og praktiske virkelighed, der møder det barnløse par. En virkelighed hvor sorgen over den udeblevne familieforøgelse for mange hurtigt kommer til at fylde ...

Læs mere
Blødgørere påvirker børns kønsudvikling
Gravid
Blødgørere påvirker børns kønsudvikling 

Ny forskning påviser nedsat kønsudvikling hos drengebørn, hvis mødre havde højere indhold af phthalater i blodet.

Læs mere
Overvægtig
Gravid
Overvægtig 

Udsigten til graviditet, får overvægtige kvinder til at slanke sig...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^