Sankt Hans - Midsommer, magi og mirakler

Kategori: Sommer

Højtiden Sankt Hans var den vigtigste af midsommerens fester i Nordeuropa og blev fejret med spil, dans og druk. Kirken og øvrigheden gjorde i 1500-tallet, hvad de kunne for at stoppe de folkelige forlystelser. Illustration: Le Feu de St.Jean Mariette

Sankt Hans - Midsommer, magi og mirakler 

Når Sankt Hans fejres her i juni, slippes nogle af de særeste og stærkeste kræfter løs i det godes kamp mod det onde. Særligt Sankt Hans aften, den 23. juni, siges disse overjordiske kræfter, at være helt ekstraordinære i naturen omkring os, og derfor tog man tidligere, netop denne nat, ud for at samle vilde urter til husapoteket.

Hedensk solhvervsfest

Fejring af solhverv har fundet sted i Danmark siden oldtiden. Både årets korteste og længste dag blev dengang markeret; den korteste, fordi man endelig kunne se frem mod lysere tider, og den længste, fordi frugtbarheden her var på sit højeste. Med til fejringen af sommersolhverv hørte bålafbrænding, som tidligere ofte foregik på toppen af de gamle gravhøje, muligvis fordi man mente, at lyset fra bålene kunne bringe frugtbarhed til markerne. Fejringen af solhverv var i det hele taget forbundet med mange myter og hedenske ritualer, og på et tidspunkt opstod den sære skik med at sende heksen til Bloksbjerg. Skikken stammer muligvis fra Tyskland, hvor man havde rituelt afbrændte halmfigurer, der forestillede noget man ikke kunne lide - fx vinteren. 

I dag hvor Sankt Hans fejres med madkurv og hygge omkring bålet, er det svært at forestille sig, hvordan denne dag, på grund af de hedenske ritualer og frugtbarheds-dyrkelse, tidligere var en torn i øjet på kirken. I 1500-tallet forsøgte kirken behændigt at få vendt solhvervsfesterne til at blive kristne fester og opkaldte dagen ’Sankt Hans’ efter Johannes Døberen, men ligegyldigt, hvor meget man reklamerede for den kristne skik, så overlevede overtroen og magien, langt op i tiden.

Kirsten Pils kilde i Dyrehaven 

Et godt eksempel på det er Kirsten Pils kilde i Dyrehaven. Overtroen gav nemlig også vandet særlige helbredende kræfter denne nat. Derfor samledes folk for at drikke af kilden og efterhånden valfartede så mange mennesker til kilden, at man holdt Sankt Hans i en hel uge. Samtidig fulgte der i kølvandet alskens tant og fjas. I 1770 blev der givet Kongelig bevilling til at optræde på området, og Dyrehavsbakken - verdens ældste forlystelsespark - var skabt. Endnu i dag samles mange mennesker omkring Kildesøen for her at fejre Sankt Hans aften - selvom de måske ikke helt ved hvorfor.

Hvor meget tro eller overtro, der er tilbage i vores fejring af Sankt Hans er svært at sige. Faktum er, at - hvis såfremt i fald - vejret arter sig, er det en dejlig aften. Det er skønt - specielt, hvis man er ude på vandet - at kunne se alle bålene, der blusser i den mørke nat og høre spredte brudstykker af Midsommervisen!

Sommer
Shopping: Super sød sommerstil og -stemning 

Stemningsfuld sensommer med glasdesign fra Anna von Lipa,

Læs mere
Sommer
Det alsidige kirsebær - Fra kirsebærte og kager, til kirsebærsten i sengen ..  

Det lille bær med den store smag, er et populært bær - ikke mindst fordi det har så mange anvendelsesmuligheder. De smukke røde bær kan både nydes søde og saftige som de er - eller indgå som ingrediens i kager, frugtanretninger og fine fromager. Og selvfølgelig kan de også syltes, så de senere på…

Læs mere
Sommer
Hvepse - Sæson for hvepsestik 

Sidste års varme, tørre sommer kan betyde en sensommer med langt flere hvepse end normalt. Derfor er der god grund til at være opmærksom her i august og september, hvor gedehamsen kan være en pestilens – ikke mindst hvis man har hvepseallergi.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrift: Grillet makrel med spidskål og rygeostecreme  

Makrel er eminent på grill, og med spidskål, radiser og rygeost er det dejlig let og lækker sommermad. Og så er makrel en af de såkaldte fede fisketyper, og kilde til sunde omega-3 fedtsyrer.

Læs mere
Sommer
Vigtige tips i sommervarmen 

I sommervarmen bliver soppebassiner hurtigt forurenet med alger og colibakterier, som i værste fald kan give diarré, udslæt og øjenbetændelse.

Læs mere
Sommer
Trampolin i haven - 5 råd til at undgå ulykker 

Fra parcelhaver lyder der sommeren igennem latter og frydefulde hyl, når børn og voksne giver den gas i havetrampolinen. De store trampoliner er både kilde til masser af sjov og dejlig samvær, men også til god motorik og øget sundhed. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kommer mange tusinde danskere hvert år…

Læs mere
Sommer
Et cayenne kick til fedtforbrændingen 

På varme dage skal der drikkes vand i rigelige mængder. Vandet kan smages til med citron, lime og mynte, og evt. lidt cayennepeber, hvis man vil give fedtforbrændingen et kick.

Læs mere
Sommer
Udsalg - Sommer 2021 

Så er der fuld gang i sommerudsalget. Se netbutikkernes udvalg af skønne varer, der lige nu sælges med store rabatter.

 

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^