Kategorier: Sommer  -  Rejser

"Stress og frustrationer under ferien opstår ofte, fordi vi har nogle 'fastlåste' forventninger, som ikke altid kan indfries," forklarer parterapeut, Christiane Meulengracht.

Parterapeut: Familieferie med nærvær og kvalitet 

De fleste drømmer om en ferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Skru ned for det høje forventninger til ferien

Endelig ferie og masser af tid til at få genopladet ’batterierne’ sammen med vores kære! Sådan tænker rigtig mange om den sommerferie, som ligger lige foran. Men selvom drømmene er store og intentionerne gode, ender sommerferien for mange med noget andet, end den nærværende og afslappende solstrålehistorie, man drømte om.

Ifølge Christiane Meulengracht, peger undersøgelser på at halvdelen af alle danskere har oplevet stress i forbindelse med en ferie. Og det er der ifølge parterapeuten særligt én grund til:

”Når vi planlægger en sommerferie, har vi naturligvis en forventning om, hvordan den går. Måske hvor glade de voksne eller børnene skal være, hvor meget man som familie skal nå at opleve, hvor meget der skal skrues op for romantikken eller sågar, hvordan vejret skal være. Selvom ingen af os rigtig har lyst til at føle sig ’fastlåste’ i denne forventning, er det faktisk dét, der sker. Frustrationerne opstår, når forventningerne så ikke bliver indfriet,” siger Christiane Meulengracht.

Skab en ferie med plads til ægte nærvær

Nærvær er i dag vores største mangelvare i hverdagen, forklarer parterapeuten, og derfor bliver det ekstra vigtigt at sørge for, at ferien bliver det sted, hvor der er ægte kontakt og opmærksomhed. Er du én af dem, som frygter endnu en stressende ferie, så prøv at spørge dig selv og din partner om, hvordan jeres foretrukne sommerferie egentlig ser ud, når I mærker efter inderst inde, lyder anbefalingen fra Christiane Meulengracht:

”Det første skridt er at få taget en dialog om ikke kun de fysiske ting, vi gerne vil opleve, men også om hvordan vi slapper af, og hvordan vi hver især oplever nærvær. Nogle slapper bedst af ved at få alt ryddet op først eller haven studset – andre er gode til at lukke øjnene for alt det, for nu er det ferie. Derfor skal I tale om, hvad I hver især har brug for. Det bliver især vigtigt for dem, der har tendens til at sørge for andres behov før sine egne,” siger hun og fortsætter:

”Det absolut vigtigste, vi har i livet, er vores nære relationer og det eneste, der betyder noget i ferien er, at vi er tilstede med dem i nuet. At føle kontakten til mennesker og at grine sammen lader os op. Derfor kan en familieferie hjemme med leg i haven, picnic i skoven og brætspil om aftenen sagtens være at foretrække fremfor en storbyferie, som man måske mest af alt har valgt, fordi vi ”bør”, og fordi vi føler, at alle andre har 'store oplevelser' på Instagram. Vi taler så meget om betydningen af nærvær i dag, men vi skal også huske at tale om, hvordan vi bedst får den frem.”

5 råd til en ferie med nærvær og kærlighed

Nedenfor har Christiane Meulengracht samlet 5 råd til en sommerferie med plads til ægte nærvær:

  1. Start altid med at forventningsafstemme med din partner og tag en god snak om, hvilken slags sommerferie, der inderst inde føles som den rigtige for jer.
  2. Pas på med at gemme dig bag børnenes eller din partners behov. Det allerbedste for børn er trygge og glade voksne – det giver trygge og glade børn. Sommerferien skal være energigivende for alle – også dig!
  3. Skrot halvdelen af jeres planer. Når vi skruer massivt ned for aktivitetsniveauet, træner vi os i at leve i nuet og nyde det, vi har her og nu, ligesom vi samtidig får skabt en modvægt til den kontrol- og planlægningstrang, som kan spænde ben for nærværet.
  4. Slut fred med tanken om, at man gerne må ’spilde tiden i sommerferien’, og at der ikke finde én rigtig måde at holde ferie på. Mange gange opstår den ægte nærvær ud af spontaniteten, som når den mindste fortæller om en sommerfugl, hun lige har set i haven.
  5. Væk med mobil samt tablets og begræns aktiviteterne på sociale medier. Når du på Instagram poster 'Tid sammen med familien' er det jo løgn, for du er jo på Instagram - og ikke sammen med familien. Den nærværende familieferie foregår ikke på Instagram, som ofte ender med at være holdepladsen for ’påstået’ nærvær. Lav i stedet offline-aktiviteter, der samler hele familien. Frem med terninger, spillekortene eller de brætspil, som får lov til at samle støv i hverdagen – eller tag en tur til stranden eller i skoven.
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Forår
Skovflåt - Det skal du holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Frugt & bær gazpacho
Sommer
Frugt- & bærgazpacho 

Nyd sommerens frugt og bær i en lækker og læskende sommergazpacho!

Læs mere
Sommer
Copenhagen Pride Week 2020 

København bliver i høj grad multikulturel under årets Copenhagen Pride Week, når mere end 100.000 danskere og gæster fra mere end 85 lande deltager i festugen, 18. til 23. august 2020. Her venter der et overflødigshorn af vilde fester, events, vigtige debatter, underholdning og spektakulære…

Læs mere
Sommer
Kom nemt i gang med at sylte - 8 suveræne syltebøger 

Det er ganske tilfredsstillende at sylte lidt af havens høst, så man har skønne, hjemmelavede marmelader, pickles og surt, når sommeren går på held.

Otte bøger, skrevet af nogle af Danmarks mest rutinerede og engagerede madskribenter, viser hvordan du nemt kommer i gang. Bøgerne anviser, trin for…

Læs mere
Sommer
Opskrift: Minns rabarberkage 

Man behøver ikke have opholdt sig længe i Sverige, før man støder på ordet ’fika’. I mit tilfælde blev jeg bekendt med begrebet, da genboen til det hus, hvor jeg ferierede, kiggede forbi og spurgte: ”Är det inte dags att fika?” Mens jeg vred min hjerne for at gætte, hvad hun spurgte om, kom hun mig…

Læs mere
Sommer
Badeoplevelser for enhver smag 

Med lange, varme sommerdage, gør det godt med en kølig dukkert. Og det behøver ikke foregå fra et fluepapir af en badestrand. Prøv en badesø, et friluftsbad, et havnebad - eller hvad med at tage på badeanstalt, hvor du kan bade og sole dig, og frit kan lufte deller og appelsinhud i dameafdelingen.…

Læs mere
Sommer
Hvorfor smager danske jordbær bedre? 

Du ved det godt. Uanset om du foretrækker dem med sukker, mælk og fløde eller helt naturligt som de er, smager danske jordbær bare bedre end dem, der kommer fra udlandet. Men ved du også hvorfor? Forklaringen er, ifølge Dansk Gartneri, enkel og handler om sort, friskhed og modenhed.

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
Sommer
Grillede tigerrejer med pamaskinke og salvie 

En skøn, enkel og nem opskrift til grillen, som både fungerer som let forret eller som del af sommerens tapasbord.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^