Har du styr på UV-indekset?

Har du styr på UV-indekset? 

UV-indeks bruges som pejlemærke for, hvornår man bør huske skygge, solhat og solcreme, så man mindsker risikoen for solskoldninger, permanente hudskader som pigmentpletter og rynker samt hudkræft. Men undersøgelser viser, at mange af os er forvirrede omkring solbegreberne og ikke har styr på hverken UV-indeks eller brugen af solfaktor. Gratis app giver klar besked.

Danskere er solforvirrede når UV-indekset er over 3
Sommeren er over det danske land. Det betyder sol, varme og lunere dage, men også at vi næsten dagligt bliver eksponeret for gode solråd, fakta om UV-indekset og SPF-anbefalinger. Vigtig viden og begreber, som man bør kende og forstå, hvis man sikre sig optimal solbeskyttelse og dermed mindske risikoen for solskoldninger, permanente hudskader samt kræft i huden. 

Men undersøgelser viser, at en stor del af danskerne er forvirrede omkring solbegreberne og ikke kender til hverken UV-indeks eller dets betydning samt ofte er i tvivl om brugen af solfaktor. Således fortæller mere end hver anden dansker, at de ikke ved, hvordan de skal holde sig til et UV-indeks og seks ud af ti danskere tjekker aldrig UV-indekset i løbet af et år. Det viser en undersøgelse foretaget af solcremeproducenten P20.
Hudlæge, Annesofie Faurschou er bekymret over, at så mange danskere ikke ved, hvordan de skal forholde sig til et UV-indeks og så få tjekker det i løbet af et år. 
"Det er vigtigt at huske på, at det ikke er temperaturen, der er afgørende for, hvor meget solen brænder. UV-strålerne kan sagtens trænge igennem på en overskyet dag. UV-indekset fungerer som en slags termometer for UV-strålernes styrke og er UV-indekset 3 eller derover skal man passe på i solen. Fornuftige solvaner tidligt i livet reducerer risikoen for solskoldninger, pigmentpletter, rynker og kræft i huden senere i livet. Derfor er det vigtigt, at vi alle følger de gængse solråd, herunder brug af solcreme", fortæller Annesofie Faurschou. Hun henviser derfor til en P20´s app, der skal gøre det nemmere at passe på huden i solen og give danskerne bedre solvaner.

Gratis app giver klar besked om solbeskyttelse
Via app’en, P20 SUN PLANNER, kan man oprette en profil ved at indtaste alder, køn, hudtype, omgivelser (fx strand, vand eller sne), hvor du befinder dig (dette sker via GPS i din telefon) samt tidsrum på dagen, du planlægger at være ude. Så giver app’en dig anbefalinger til sund soladfærd, samt den SPF-anbefaling, din hud skal bruge for at kunne tåle solen. Anbefalingerne skifter alt efter, hvor du befinder dig og hvordan UV-indekset er henover dagen”. App’en giver mulighed for at oprette fire forskellige profiler, så man kan få hjælp til at planlægge dagen i solen for både (flere) børn og forældrene selv. 

Download app’en gratis via nedenstående links: 

 

Fakta om UV-indeks
UV-indekset er et udtryk for styrken af solens stråler på et givent tidspunkt. UV- indekset bruges som et pejlemærke for, om man skal huske solrådene om skygge, solhat og solcreme, når man er udenfor, men det er afgørende, at man ved, at solbeskyttelse er nødvendigt, når UV- indekset er over tre. 

  • 0 – 3: Lav UV-intensitet
    Lille risiko for solskoldning. 
    Solbeskyttelse er som udgangspunkt ikke nødvendig, med mindre du har meget lys hud.
  • 3 – 6: Moderat intensitet 
    Moderat risiko for solskoldning.
    Søg så vidt mulig skygge mellem 12 og 15. 
    Brug tøj, hat og rigelig solcreme med min. faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
  • 6 – 8: Høj UV-intensitet 
    Stor risiko for solskoldning. 
    Søg skygge mellem 12 og 15. 
    Brug tøj, hat, rigelig solcreme med min. faktor 15-20 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
  • 8 – 10: Meget høj intensitet 
    Meget stor risiko for solskoldning.
    Søg inden døre mellem 12 og 15.
    Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme med min. faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
  • 10+: Ekstrem UV-intensitet 
    Ekstrem risiko for solskoldning. 
    Bliv inden døre mellem 12 og 15. 
    Hvis du skal være ude, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30-50+ samt UVA- og UVB-beskyttelse.
Forår
Solhysteri? 

Af og til er de danske solråd blevet kaldt alt for restriktive, og senest har forskere udfordret myndighedernes anbefalinger med udtalelser om, at solens stråler gør mere godt end skidt for kroppen. Men kritikken af solrådene hviler på et meget tyndt og fejlbehæftet videnskabeligt grundlag, advarer…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Smukke bløde sommerfødder 

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Har du droppet solcremen? 

Er du den der lader solcremen ligge på hylden, så er du langt fra den eneste. En ny undersøgelse fra Kosmetik- og hygiejnebranchen viser, at en stor del af danskerne slet ikke beskytter sig med solcreme mod solens skadelige stråler.

Læs mere
Skønhed & Pleje
La Roche-Posay: Mere end 50% kvinder døjer med sensitiv og sart hud 

Som en undersøgelse, sponseret af La Roche-Posay Dermatological Laboratory, har vist at mere end 50% kvinder i dag, døjer med sensitiv og sart hud, der udover at være tør, irriteret og kløende, også er særlig følsomhed overfor blandt andet solskoldning.

For at lindrer disse gener og styrke hudens…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Unge har solariedebut med mor 

En ny undersøgelse viser, at 31 pct. af danske unge, der har prøvet at gå i solarium, havde deres debut med mor. Mange solariebrugere er måske ikke klar over den risiko, de løber, men solariebrug er kræftfremkaldende. Og jo yngre man er, desto farligere er det. Læs mere om 5 udbredte myter om…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Guldlak til sommertæer og -fingre 

Læg den smukke gyldne lak i et enkelt lag eller to, og du opnår samme glimtende effekt, som når du lader dine fingre glide gennem det gyldene strandsand en sommerdag.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Rituals: The Ritual of Sakura 

 

Ritualer er i mange kulturer verden over en væsentlig og vigtig del af tilværelsen; Stille stunder, hvor man gennem små ritualer og ceremonier, finder indre ro og balance. Måske kan ’den slags’ synes spild af tid i vores egen stressede hverdag, for hvordan i alverden skulle man kunne finde plads…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Mascara - Guide til de bedste 

Det ville unægteligt være temmelig meget nemmere, hvis der fandtes en enkelt mascara, der garanterede os allesammen de perfekte vipper. Men da der er stor forskel på den vippeform, -længde og -fylde vi hver især har, og ikke mindst hvilket look vi hver især tilstræber, så risikerer man at skulle…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Makeup tips med Anastasia Beverly Hills  

Det kræver tålmodighed og en sikker hånd, men med nogle enkle tricks fra de professionelle makeupartister, kan du lægge en makeup, som er elegant og festlig, uden at være prætentiøst.

 

Læs mere
Skønhed & Pleje
Styling og pleje af 6 smukke frisurer  

Omhyggeligt valg af hårplejeprodukter kan give hår og frisurer nyt liv. Her får du tips til styling og pleje af 6 forskellige, skønne frisurer.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^