Kategori: Parforhold

Selvom myndighederne opfordre til, at enhver form for vold anmeldes, så har politiet kun kendskab til ni procent af den partnervold, der finder sted i Danmark. Samtidig viser opgørelser over henvendelser fra voldsudsatte til kvindekrisecentre, mandecentre og hjælpe-hotlines, at der er et stort mørketal, hvor hverken myndigheder eller organisationer har kendskab til volden.

Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en undersøgelse, der belyser årsagen.

Svært at sætte ord på voldelige oplevelser

Ph.d.-studerende Ida Nielsen Sølvhøj har foretaget en undersøgelse, hvor 13 mennesker, 11 kvinder og 2 mænd, der alle har været udsat for psykisk eller fysisk vold i deres parforhold, er blevet interviewet. Ifølge hende er den mest udbredte barriere for at søge hjælp, at voldsudsatte ikke forstår, at de er udsat for vold.

”Flere sammenligner ikke dét, de har været udsat for, med voldsoplevelser, som de har læst om i medierne, og som oftest er af grov og ekstrem karakter, og så konkluderer de, at det nok ikke er vold, som de har været udsat for,” forklarer hun.

”Derudover har mange voldsudsatte svært ved at beskrive den vold, de har været udsat for, hvilket afholder dem fra at søge hjælp. Psykisk vold starter ofte i det små, for eksempel med kritik af udseendet eller måden at være forælder på. Det kan være svært at forstå, hvad der sker, og derfor svært at beskrive for andre.”

Ambivalente følelser

Ambivalente følelser for voldsudøveren kan også være en væsentlig barriere. På den ene side kan den voldsudsatte frygte voldsudøveren og på den anden side føle omsorg for ham eller hende.

”Nogle af de voldsudsatte, jeg har talt med, var bange for, hvad deres partner kunne finde på at gøre, hvis de søgte hjælp. De frygtede for eksempel repressalier i form af fysisk vold eller at miste samvær med børnene. Samtidig kunne de godt føle omsorg og ansvar for voldsudøveren, hvilket kan fastholde voldsudsatte i det voldelige forhold,” fortæller Ida Nielsen Sølvhøj.

De voldsudsattes sociale netværk er også afgørende for, om den udsatte søger hjælp. Hvis personer i netværket eksempelvis ikke griber ind eller bagatelliserer volden, kan det have indflydelse på, hvordan den udsatte selv fortolker voldens alvor. Omvendt kan indgriben og støtte fra netværket også betyde, at den voldsudsatte netop forstår alvoren og får mod og støtte til at søge hjælp hos myndigheder og organisationer.

Oplever, at det offentlige system svigter


En anden barriere, som rapporten belyser, er, at voldsudsatte kan opleve et svigt, når de møder det offentlige system.

”Nogle voldsudsatte fortæller, at der ikke bliver taget højde for deres voldsoplevelser i kommunen eller Familieretshuset, når det kommer til samvær med børnene. Der er ikke nogen, der spørger ind til det, eller også oplever den voldsudsatte, at deres fortælling om volden ikke tages alvorligt eller bliver anset for konfliktoptrappende. Det får flere til at holde igen med at fortælle om volden, fordi de er bange for, at de kan skade deres sag,” siger Ida Nielsen Sølvhøj.

De voldsudsatte i undersøgelsen peger på en række behov, som kunne have hjulpet dem til at bryde ud af det voldelige parforhold: Det er blandt andet bedre opsporing af vold blandt sundhedspersonale og socialfaglige medarbejdere. Bedre støtte fra éns sociale netværk samt bedre og mere oplysning om især psykisk vold til de involverede, de pårørende og den brede befolkning.

”Man kan ikke tvinge folk til at forlade et voldeligt parforhold, men man kan lette og understøtte vejen ud, for eksempel ved at gøre den brede befolkning opmærksom på, hvordan især psykisk vold kan komme til udtryk. Derudover skal både myndigheder og sundheds- og socialmedarbejdere klædes bedre på til at opspore og spørge ind ved mistanke om partnervold,” siger Ida Nielsen Sølvhøj.

 

Kilde: Ph.d.-studerende Ida Nielsen Sølvhøj. Ny rapport viser, hvorfor voldsudsatte ikke søger hjælp. Statens Institut for Folkesundhed, SDU, 2023

Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Parforhold
Test: Er der balance i parforholdet? 

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner 

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden 

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Flere kvinder bliver udsat for voldtægt 

Ifølge en netop offentliggjort undersøgelse, som Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet har gennemført i samarbejde med Københavns Universitet, fremgår det at flere end 6.700 kvinder blev udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg i 2019. Det er stærkt bekymrende, og der er…

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes 

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^