Kategori: Parforhold

Vold kan have mange former, der handler om mere end spark og slag. Derfor vurderer LOKK, at antallet af kvinder, der udsættes for vold og undertrykkelse i parforholdet er langt højere end dansk statistik, der alene registrerer fysisk vold. Og det er netop kombinationen af flere former for vold og undertrykkelse, der medvirker til at fastholde den voldsramte i det voldelige forhold.

Når vold er hverdag 

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk Kvindesamfund, der i forbindelse med FN´s ’International Dag for Afskaffelse af Vold mod Kvinder’ sætter fokus på problematikken og undertrykkelsen af kvinder.

Vold er ikke kun fysisk

Da undersøgelser af hvor mange voksne kvinder, der er udsat for vold, kun inkluderer kvinder udsat for fysisk vold, er antallet af kvinder, der udsættes for vold og undertrykkelse i parforholdet, langt højere, vurderer LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre. For vold mod kvinder er ikke kun fysisk, men kan ifølge LOKK have mange former, der handler om mere end spark og slag. Der skelnes mellem fem former: fysisk, psykisk, seksuel, materiel og økonomisk vold, og ifølge landets krisecentre udsættes mange voldsramte kvinder, ofte for flere former for vold samtidig.

’Hvorfor går hun ikke bare?’

Ifølge en ny undersøgelse om voldsudsatte kvinder og børn på krisecenter viser, har knap halvdelen af kvinderne været udsat for vold i over 5 år og 72 procent i over 3 år.

For udenforstående kan det synes absurd, at så mange kvinder forbliver i voldelige forhold år efter år, men ifølge LOKK, er en del af forklaringen ofte, at volden i gradvist bliver en del af forholdet og parrets hverdagsliv. Volden begynder langsomt, men eskalerer over tid i både hyppighed og karakter.

I denne proces er der mange mekanismer, som hver for sig og sammen, gør volden til en aktiv og dynamisk proces med dybtgående konsekvenser for både voldsudøveren og den voldsudsatte kvinde. I en hverdag, hvor forholdet er præget af voldsudøverens vekslende adfærd mellem ømhed, vold og isolation, kan kvinder over tid, ifølge den svenske sociolog Eva Lundgren, ofte udvikle overlevelsesstrategier som fortrængning og bagatellisering af volden, forskydning af opfattelsen af partnerens adfærd og selvisolation.

Disse mekanismer er med til at normalisere volden i parforholdet, mens den langsomt ødelægger den voldsramtes selvværd og fastholder hende i det voldelige forhold.

Forhold ødelagt af mistro og jalousi
Humør, energi, sjæl og psyke
Forhold ødelagt af mistro og jalousi 

Fra brevkassen: For to år siden ødelagde hans jalousi deres forhold. De har savnet hinanden, og har nu været sammen igen, men han er stadig fuld af mistro.

Læs mere
Mand i midtvejskrise
Parforhold
Mand i midtvejskrise 

Fra brevkassen: Han er 55, har et godt job og styr på familie, hus og økonomi, men han er trist og irriteret, og hun er bekymret for om han har en depression.

Læs mere
Parforhold
Valget mellem to mænd 

Fra brevkassen: Hun søger psykologens råd til, hvordan hun træffer valget mellem den mand, hun har haft et forhold til gennem tre år - og den mand, hun er stormende forelsket i.

Læs mere
Han siger hun mangler dybde
Parforhold
Han siger hun mangler dybde 

Han har forladt hende med en kommentar om, at hun ganske vist er både sød, sjov og flot, men at hun ikke har dybde nok.

Læs mere
Parforhold
Kærlighed - men ingen lyst 

En læser skriver, at hun ingen seksuel lyst har til den mand, hun elsker, og at hun har dårlig samvittighed over at lade som om, hun har …

Læs mere
Hvorfor trækker han tiden ud?
Parforhold
Hvorfor trækker han tiden ud? 

Fra brevkassen: Når de nu er så voldsomt forelsket, hvorfor har han så brug for tre måneder til at overveje om han vil forlade kone og børn?, spørger en frustreret læser.

Læs mere
Parforhold
For lidt sex 

Fra brevkassen: Hun har et større behov end han har, og hun finder det ydmygende, at skulle tigge og bede ham om at have sex.

Læs mere
Elsk ham igen
Parforhold
Elsk ham igen 

Til de kvinder der tænker på at gå, men allerhelst vil blive i deres parforhold, har samlivseksperten Ingrid Ann Watson skrevet bogen "Elsk ham igen"...

Læs mere
Få mere lyst
Parforhold
Få mere lyst 

Vi må alle forholde os til vores personlige oplevelse af lyst og lykke, og stille os selv spørgsmålene: Hvad er lyst for mig? Og hvad gør mig egentlig rigtig glad?, skriver sexolog Jesper Bay-Hansen ...

Læs mere
Mistet lysten til sex
Parforhold
Mistet lysten til sex 

Hvad gør man, når man har mistet lysten til seksuelt samvær med den mand, man elsker?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^