I en ny undersøgelse blandt 1018 danskere, der er blevet skilt, oplyser 41%, at de har givet afkald på for eksempel bilen eller boligen for at sikre sig den ordning, de ønskede for deres børn.
Hvis du får bilen, får jeg så barnet?
Danskerne er villige til at strække sig langt for at komme ordentligt igennem en skilsmisse, hvor der er børn involveret. 80 pct. at alle skilsmisseforældre oplyser således, at det i høj eller nogen grad var vigtigt for dem at forsøge at have et godt forhold til deres tidligere partner efter skilsmissen.
Det viser en undersøgelse, som Userneeds har gennemført for Danske Familieadvokater blandt 1018 danskere, der er blevet skilt fra en ægtefælle eller samboende partner med fælles børn.
Undersøgelsen viser også, at økonomiske forhold bliver inddraget i skilsmisseforældrenes forhandlinger om, hvordan børnene skal deles imellem dem. 41 pct. angiver således, at de i høj eller nogen grad har givet afkald på økonomiske forhold som f.eks. rettighed over bil eller fælles ejendom, for at sikre sig den ordning, de ønskede for deres børn.
”Undersøgelsens resultater stemmer desværre godt overens med det, vi oplever som familieadvokater i forbindelse med vores rådgivning af skilsmisseforældre – nemlig at rettigheder til en bil eller et sommerhus ikke sjældent bliver inddraget i parternes kamp om børnene. Det, vi ser, er typisk, at disse forhold kommer i spil i slutningen af forløbet for lige at give ex-partneren det sidste skub henimod at acceptere en bestemt ordning, ” siger formanden for Danske Familieadvokater, Helle Larsen.
Familieadvokaternes formand mener ikke, at økonomiske forhold og materielle goder bør inddrages som afgørende elementer i en beslutning, som har så stor betydning for børnene:
”Det vigtigste er jo, at de aftaler eller afgørelser, der bliver truffet, er til børnenes bedste. Selv de mest fornuftige og ansvarsfulde forældre kan opføre sig irrationelt i en skilsmissesituation, hvor man ofte er i sine følelsers vold. Det er menneskeligt – men det er noget skidt, når det går ud over børnene,” siger Helle Larsen, som mener, at der generelt er brug for mere rådgivning og fokus på børnenes situation og ønsker.
Ifølge undersøgelsen har knap 30 pct. af skilsmisseforældrene gjort brug af en advokat. 20 pct. fortryder, at de generelt ikke fik mere rådgivning i forbindelse med deres skilsmisse og delingen af børnene, mens knap 10 pct. fortryder, at de ikke fik rådgivning af en advokat.