Her får du nogle gode tips til, hvordan du kan sørge for, at I fremover får nogle bedre og mere konstruktive diskussioner:
1. Vælg et godt tidspunkt
Kig på din partner og vurder om det er det rette tidspunkt at åbne en diskussion. Hvis han er træt, stresset eller optaget af noget andet, er der større risiko for, at diskussionen udvikler sig til skænderi.
2. Sørg for at have hans opmærksomhed
Sørg for at have hans opmærksomhed inden du åbner diskussionen. Gør ham opmærksom på, at du har brug for hans fulde opmærksomhed, ved f.eks. at indlede med: ”Der er noget, jeg gerne vil tale med dig om”.
3. Sid ned
Det er en god ide at sidde ned, når man diskuterer. Står og går man omkring, mister man nemt kontakt og fokus, og så er der større risiko for, at man hæver stemmen og siger ting, man ikke ville sige, hvis man sad og så hinanden i øjnene.
4. Se ham i øjnene
Man viser respekt for hinandens synspunkter, ved at se hinanden i øjnene. Kig på din partner, når I taler og diskuterer.
5. Undlad at bruge ordene ”altid” og ”aldrig”
Du undgår mange generaliserende og anklagende sætninger i en diskussion, ved at udlade at bruge ord som ”altid” og ”aldrig”.
6. Undlad at hæve stemmen
Det kan føles voldsomt intimiderende at blive råbt af. Sørg for at holde dit toneleje. Hører du dig selv hæve stemmen, så træk vejret dybt og få dit toneleje på plads igen.
7. Tænk før du taler
Husk, at ting lagrer sig i hukommelsen og vil blive husket. Tænk før du taler – også når I diskuterer. Husk, at du er ansvarlig for alt, hvad du siger - også alt det du senere fortryder, at have sagt.
8. Giv plads til hinanden
Hvis I begynder at tale i munden på hinanden, så lav en aftale om, at I hver især må tale i 5 minutter uden at blive afbrudt.
9. Lad være med at påtvinge ham dine holdninger
En god diskussion handler ikke om, at tvinge eller overtale sin partner til at have de samme synspunkter, som man selv har. En god diskussion er muligheden for se tingene fra en anden vinkel end ens egen.
10. Find kompromisser
Accepter, at diskussioner ikke altid fører til enighed. Accepter, at I har forskelligt syn på sagen, og gør jer umage for sammen at finde kompromisser.
Husk også:
- Brug humor og selvironi, når det er muligt. Det letter stemningen.
- Husk de små ord: "Tak" og "Jeg er glad for, at du…". Brug dem hver dag!
- Gå ikke sur i seng. Parker din vrede og få sagt ordentlig godnat.