lab report format college help me write a research paper college homework done online
Sofapude i okkergul uld
Juletræ House Doctor
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Kategori: Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd
Redaktionen

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget alvorlige følger.

 

Siden 2019 har psykisk vold i nære relationer været ulovligt, og nu belyser den årlige offerundersøgelse ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet’ for første gang ofrenes oplevelser. Psykisk vold i et parforhold kan komme til udtryk som overvågning, kontrol, systematiske ydmygelser, manipulation, trusler eller isolation.

Ofrene for volden risikerer at få svære mén, og det er derfor godt, at der nu er sat fokus på det, siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Ingrid Soldal Eriksen:

"De nye tal viser, at psykisk vold er meget udbredt, og ofrene oplever, at den psykiske vold har alvorlige følger. Vi får også bekræftet vores antagelse om, at især kvinder rammes af psykisk vold, og det kan derfor overraske, at fire ud af ti ofre er mænd."

Psykisk vold påvirker ofrenes liv og selvværd

Psykisk vold kan få alvorlige konsekvenser som angst, depression og PTSD, og den nye undersøgelse viser, at ofrene vurderer psykisk vold lige så alvorlig som ofre for fysisk vold. Seks ud af ti ofre finder, at den psykiske vold er alvorlig eller meget alvorlig, og mere end fire ud af ti vurderer, at den psykiske vold påvirker deres liv eller selvværd i høj eller meget høj grad.  

Men fordi volden ikke er fysisk, er den svær både at identificere og bryde ud af.

"Vi opfordrer ofre og særligt netværket omkring ofret til at række ud for at søge eller yde den nødvendige hjælp. Psykisk vold er tabubelagt og ofte svært at få øje på. Ofrene?vænner sig?ofte til?volden og mister evnen til at skelne mellem rigtigt og forkert. Derfor er et opmærksomt netværk ekstremt vigtigt," siger Ingrid Soldal Eriksen.

Psykisk vold fører ofte til, at offeret bliver isoleret og selv underdriver omfanget af volden. Det er derfor vigtigt, at man spørger ind uden at virke fordømmende, når man vil gribe ind som pårørende – søster, ven eller kollega.

"Ofte er psykisk vold forbundet med skam, skyld og frygt, som gør det svært at indse, at man har brug for hjælp. I første omgang skal man som pårørende være meget tydelig omkring, at man står klar til at hjælpe, når offeret selv er klar. Start fx med at spørge ind til kæresterelationen, lytte og forsigtigt udtrykke din bekymring. Man kan også ringe til den nationale hotline på 1888, der døgnet rundt tager imod anonyme opkald," siger Ingrid Soldal Eriksen.

Fakta om psykisk vold

  • Ud af de cirka 108.000 personer, der var udsat for psykisk vold i 2020, har 7 procent også været udsat for andre typer af vold.
  • 60 procent af ofrene for psykisk vold er kvinder. Mere end hver anden er blevet udsat for psykisk vold af en nuværende eller tidligere partner.
  • 44 procent af ofrene for psykisk vold vurderer, at volden i høj eller meget høj grad påvirker deres liv.
  • 59 procent af ofrene den psykiske vold som værende ‘ret alvorlig’ eller ‘meget alvorlig’.
  • Kun 10 procent af tilfældene af psykisk vold blev anmeldt til politiet i 2020. Til sammenligning blev 42 procent af andre typer vold anmeldt.    

Kilde: ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet’, 2005-2020. Offerundersøgelsen er gennemført af Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet i samarbejde med Københavns Universitet

Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når...

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at...

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker?

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet...

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder...

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Test: Er der balance i parforholdet?

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Indskudsbakker

Indskudsbakker

Hvordan finder man<BR> de bedste bøger til kvinder?

Hvordan finder man
de bedste bøger til kvinder?

Derfor er kontinentalsenge<BR> populære blandt danskerne

Derfor er kontinentalsenge
populære blandt danskerne

Skulptur: Yoga Man in Flying Position

Skulptur: Yoga Man in Flying Position

Nye Bøger
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres...

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor...

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de...

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^