Kategori: Livsstil

En værdig afslutning på livet

En værdig afslutning på livet 

Hvordan sikrer man, at ens pårørende får en værdig afslutning på livet, og hvordan sikrer man sig, at man selv får en værdig død?

Et værdigt liv fra fødsel til død
Når vi hver i sær tænker på hvordan vi en dag skal herfra, så er håbet, at vi, udover at være i stand til at nyde livet til det sidste, vil være i stand til tage vare på os selv og slipper for at ligge andre til last. Og når tiden rinder ud, så er håbet, at døden indtræffer hurtigt og uden smerte.
Problemet er bare, at kun ét ud af ti dødsfald i Danmark foregår så relativt udramatisk. Langt de fleste af os (tre ud af fire) dør i forlængelse af kortere eller længerevarende sygdom og ofte på et hospital. Derfor burde spørgsmålet om, hvordan den allersidste tid i livet skal forvaltes, være et som ligger os alle på sinde, og noget, som burde være genstand for livlige debatter. Sådan er det imidlertid ikke ...

Hvor længe skal en døende holdes i live?
Ind i mellem trækker emnet ganske vist en enkelt overskrift, som da der fornylig blev skrevet om nogle pårørendes oplevelser i forbindelse med, at deres 91-årige mormor over længere tid har ligget bevidstløs hen. Den 91-årige kan ikke selv indtage føde, men bliver holdt kunstigt i live ved hjælp af sondemad. De pårørende er overbevidste om, at deres mormor ville have frabedt sig denne form for livsforlængende behandling, og derfor har de flere gange bedt lægerne om, at indstille brugen af sonde, så den 91-årige kan få fred. Men på trods af, at der ikke er håb om, at kvinden nogensinde vil genvinde bevidstheden, så afviser personalet at afbryde behandlingen og begrunder det med, at man i Danmark ikke sulter mennesker ihjel. Tilbage står de pårørende magtesløse og uden indflydelse på hvornår deres mormor får fred. Det er frygtelig frustrerende, at skulle være vidne til, at ens pårørende får en så uværdig afslutning på et langt liv, og ubærligt, at de, hver gang de besøger hende, skal konfronteres med hendes håbløse tilstand.

Regler omkring dødshjælp
Ifølge gældende regler i Danmark, så har patienter, som vurderes til at være ”uafvendeligt døende” (dvs. uhelbredelig syge og under alle omstændigheder kun har kort igen) mulighed for at afvise behandling og dermed undgå at blive holdt kunstigt i live. Denne form for passiv dødshjælp forudsætter dog, at lægen vurderer, at man rent mentalt stadig er i stand til at træffe en velovervejet beslutning. Reglerne siger også, at er den døende ikke selv i stand til at træffe beslutningen, og vurderer lægen, at livsforlængende behandling er nytteløs, så skal lægen i princippet afstå fra at fortsætte behandlingen.
I den 91-åriges tilfælde, er det således lægen, der har besluttet, at kvinden fortsat skal have sonde. Hvorfor lægen, når nu al behandling synes nytteløs, forsætter behandlingen med sonde, melder historien ikke noget om. Men det rejser spørgsmålet om, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at en hospitalslæge, så snart vi ikke selv kan ytre vores ønsker, skal bestemme hvordan vi tilbringer vores allersidste tid. Og hvis ikke hospitalslægen skal bestemme, hvem skal så?

Få indflydelse på din egen sidste tid
Det er store spørgsmål, som kan være svære at forholde sig til. Alligevel synes en del danskere, at have gjort sig tanker og overvejelser omkring behandlingen af uhelbredelige syge. I hvert fald viser en undersøgelse foretaget af Palliativt Videncenter, at 71% af danskerne mener, at det i Danmark ikke kun skal være lovligt at udføre passiv dødshjælp, men også en mere ”aktiv” form for dødshjælp.
Når så mange angiveligt går ind for aktiv dødshjælp, så burde der måske være grundlag for at justere reglerne. Under alle omstændigheder burde det i hvert fald være anledning til debat om hvordan de nuværende regler fortolkes. For på nuværende tidspunkt synes der at være forskel på, hvornår, hvordan og hvor længe de enkelte hospitaler og læger behandler døende.
Samtidig synes der, blandt almindelige danskere, at herske tvivl om hvilke muligheder vi hver i sær har for at få indflydelse på vores egen sidste tid i livet. Vidste du for eksempel, at det er muligt at lave et livstestamente, hvor du kan vælge eller frabede dig livsforlængende behandling og genoplivning?
Med et livstestamente sikrer du ikke blot, at dine ønsker, så frem du ikke selv er i stand til at udtrykke dem, bliver efterlevet, du sørger samtidig for, at ansvaret for at du får den behandling du ønsker, ikke hviler på dine pårørendes skuldre. Måske er dét at få lavet et livstestamente, noget vi alle burde overveje at få lavet, både for vores egen, men måske især for vores pårørendes, skyld.

Læs mere om livstestamenter og se hvordan du nemt selv laver et livstestamente:
<link https: www.sundhed.dk content cms _blank>Sundhedsstyrelsens vejledning om Livstestamenteordningen >> (pdf)

Se også:
Etisk Råds sammenfatning omkring dødshjælp

Livsstilsmesser 2024 - Sjælland, Jylland og Fyn
Livsstilsmesser
Livsstilsmesser 2024 

Årets livsstilsmesser på landets godser, slotte, klostre og haver, er forårets og sommerens store trækplastre. De smukke messer oser af romantisk sommerstemning og er de perfekte udflugtsmål i weekenden.

På messerne står udstillerne klar i deres boder med alt fra brugskunst, boligtekstiler,…

Læs mere
Livsstil
10 aktiviteter i hverdagen der øger din forbrænding 

Vidste du, at et godt grin kan øge din forbrænding? Her er 10 aktiviteter i hverdagen, der øger forbrændingen - og som hverken kræver løbesko eller medlemskort til fitnesscenter.

Læs mere
Livsstil
Women´s March – Copenhagen 2017 

Den 21. januar - dagen efter Trumps indsættelse som amerikansk præsident, går mennesker verden over for at demonstrere deres modstand mod tidens fremherskende nationalistiske, racistiske og kvindehadske tendenser. Også i Danmark arrangerer ’Women´s March – Copenhagen’ protestmarch.

Læs mere
Livsstil
Pandora støtter Røde Kors arbejde for udsatte familier i Danmark  

Denne jul kan du, sammen gør Røde Kors og PANDORA, sprede glæden ved at give. PANDORAs populære øreringe 'Forever PANDORA' er udvalgt som støttesmykke for Røde Kors og deres arbejde med julehjælp til udsatte familier. Julehjælpen giver udsatte børn og deres familier noget at samles om og glædes over…

Læs mere
Livsstil
Festivalen til dig der elsker film 

Fra den 27. oktober til den 9. november bliver der kræset om filmelskere og -entusiaster, når filmfestivalen CPH PIX præsenterer årets store og tætpakkede program med spillefilm fra hele verden. CPH PIX er de skæve, anderledes og grænsesøgende films festival, her får du filmoplevelser - og i år er…

Læs mere
Livsstil
Bogforum 2015 

Mød tidens populære forfattere, oplev dem i interviews og foredrag. Få inspiration til nye bøger og boggenrer, som du kan fordybe dig i i efteråret.

Læs mere
Livsstil
Trine Hahnemann i Toscana 

Ligesom andre danske familier, så har Trine Hahnemann, hendes mand og deres børn et særligt feriested, som de nyder at vende tilbage til år efter år. For Trine er det Peralta, en lille klynge gamle, rustikke stenhuse beliggende på en bjergside i det nordlige Toscana. I sin nye bog fortæller Trine om…

Læs mere
Livsstil
Hvad skal vi med mindfulness? 

Der er de seneste år blevet talt og skrevet meget om mindfulness, men hvad er det nu lige mindfulness handler om, og er det noget, som alle kan have gavn af?

Læs mere
Det ultimative afstresnings musik
Livsstil
Det ultimative afstresnings musik 

Er du en af dem, der finder ro og stresser af ved at lytte til musik, så får du her top 10 over musikstykker, som ifølge britiske forskere, sænker puls, blodtryk og stressniveau.

Læs mere
Livsstil
At finde det store i det små 

Det er dejligt at få opmærksomhed, dejligt at kunne bidrage med noget, som vækker interesse og beundring. Det er skønt at få et klap på skulderen og få bekræftet, at dét man gør, er ”godt nok” - eller måske endda ”helt fantastisk!”. Det er både opløftende og motiverende.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^