Kategori: Jul

Brunkager - Opskrift på hjemmebagte brunkager

Julens gæster skal have lidt godt med på vejen. Med opskriften burde der være småkager til alle - også til julens gæster, som ifølge gamle juletraditioner ikke må 'bære julen ud' uden at få lidt godt med på vejen.

Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Opskrift på ca. 170 stk.

Tip: Dejen til brunkager bør laves dagen før, hvor den rulles i tykke pølser og fryses ned natten over. Når dejen så dagen efter skal skæres i helt tynde skiver, er det nemmest, hvis den kun er optøet ganske let.


Det skal du bruge:

  • 150 g. sirup
  • 250 g. smør
  • 250 g brun farin
  • 1½ tsk potaske
  • 1 spsk vand
  • 100 g finthakkede mandler
  • 50 g finthakket sukat
  • 2 spsk stødt kanel
  • 2 tsk stødt nellike
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 500 g hvedemel


Sådan gør du:

  • Kom sirup, fedtstof og farin i en gryde og smelt det sammen. Tag det fra varmen
  • Udrør potasken i vand og bland det i den afsvalede fedtstofmasse
  • Bland finthakkede mandler og sukat, kanel, nellike og kardemomme i. Mandlerne, der skal i brunkagen, kan med fordel blive ristet på panden eller i ovnen på forhånd, hvilket giver en bedre smag.
  • Tilsæt melet lidt ad gangen
  • Hæl dejen ud på bordet og ælt med håndfladerne til dejen er glat, ensartet og smidig
  • Del dejen op, så du har til 3 – 4 dejruller, ca. 4 cm i diameter
  • Sæt dejrullerne koldt til næste dag
  • Skær dejen i tynde skriver med en skarp kniv
  • Læg kagerne på bageplade med bagepapir
  • Bages øverst i forvarmet ovn. Brunkager skal som tommelfingerregel bages ved lavere varme end andre småkager – cirka 180 grader i otte minutter. Bagetiden er dog afhængig af ovnen og kagernes tykkelse.
  • Afkøles på rist til de er helt afkølet og sprøde, og opbevares i kagedåse
Julemad
Flæskesteg med knasende sprøde svær 

Den traditionelle flæskesteg er dejlig julemad - især når den har sprøde svær og serveres med lun rødkål og sauce i rigelige mængder.
En flæskesteg skal have god tid i ovnen, og når man nu er i gang, så kan det svare sig at tilberede en ekstra stor steg, så man har rigeligt til sandwiches i…

Læs mere
Plumkage - smagen og duften af jul
Julemad
Plumkage - smagen og duften af jul  

Her får du opskriften på en duftende, dejlig plumkage – fuld af krydderier og frugt. Den originale opskrift byder at kagen overhældes med rom, men her har vi valgt en lidt lettere udgave uden ...

Læs mere
Julemad
Håkonskager  

En nem opskrift, hvor børnene også kan være med. Dejen skal nemlig både æltes godt med hænderne og rulles - og den slags er børn mægtig gode til :o)

Læs mere
Julemad
Peanut butter cookies 

Amerikanske cookies med saltede, ristede peanuts, jordnøddesmør og mørk chokolade. Et skønt alternativ til danske julesmåkager. Af opskriften får du en stor portion, men så har du også til f.eks. en værtindegave. De store flotte kager holder sig lækre i glas - og med låg på varer de måske også lidt…

Læs mere
Jule-rødkåls-coleslaw
Julemad
Julerødkålscoleslaw 

Frisk, sprød rødkål i herlig coleslawsalat med vineddike og dijonsennep.

Læs mere
Julemad
Sprød rødkålssalat 

En helt vidunderlig sprød rødkålssalat med tørrede kirsebær, mandler og feta - en julespecialitet fra Claus Meyer!

Læs mere
Julemad
Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej 

Skøn julemenu udviklet af kok Bent J. Megzari Andreasen fra Dansk Vegetarforening: Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej, rødkål, rosenkål, kartoffelmos og ribssauce.

Læs mere
Julemad
Decemberboller med nisseøl 

"Disse decemberboller er lige sådan en type boller, jeg kan lide," fortæller forfatter og madskribent, Sif Orellana, om de lækre boller, vi her bringer opskriften på.

"De er både mørke og fiberrige på grund af grahamsmelet og nisseøllen, og så er de fyldt med skønne, hakkede nødder, figner og…

Læs mere
Selleri-æblesalsa
Julemad
Selleri-æblesalsa til julens pølsebord 

Svenske O.P. Anderson har bedt madblogger og kogebogsforfatter, Marie Melchior, om at udvikle inspirerende opskrifter på julefrokostretter, der matcher deres forskellige aquavitter. Her får du hendes opskrift på selleri-æblesalsa, som passer perfekt til julens pølsebord med et udvalg af italienske,…

Læs mere
Tre varme drikke til julen
Julemad
Tre varme drikke til julen 

Når mørket sænker sig, og den kolde vintervind får sneen til at fyge, findes der intet bedre end at samle familie og venner til hyggeligt samvær inden døre. Her er tre enkle opskrifter på drikke, som smager og varmer. Opskrifterne er udviklet af Dansukker.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^