Kategori: Julemad

Mortens Aften 2015

Mortens Aften 2015 

På tirsdag den 10. november fejres Mortens Aften - en slags generalprøve på julemaden med and og rødkål på bordet. Her får du opskrifterne.

Legenden om Mortens Aften

Mortens Aften burde egentlig hedde Martins Aften, da den er opkaldt efter Frankrigs skytsengel, Martin af Tours. 

Martin af Tour var søn af en soldat i den romerske hær. Faderen skulle dog ikke forvente, at hans søn ville gå i hans fodspor, for allerede som ung var Martin tiltrukket af kristendommens ideologi og nægtede at gå med våben. Som straf blev han sat ind i forreste slagrække under en kamp mod Gallerne.

Efter at have overlevet kampene, lod Martin sig døbe. Ifølge legenden skyldtes det en særlig oplevelse: Ved en byport så Martin en dag en nøgen mand, som stod tiggende og frøs. Martin gav straks manden sin kappe, og samme nat drømte Martin, at den fattige mand han havde mødt, i virkeligheden var Jesus i forklædning. I drømmen sagde Jesus: "Martin, den endnu udøbte, har klædt mig med sin kappe". Oplevelsen fik ifølge legenden Martin til at lade sig døbe, og han voksede op som en from og beskeden mand. Faktisk var han så beskeden, at han gemte sig i stalden, da han stod til at blive udnævnt til bisp. Men han blev, ifølge legenden, opdaget, fordi nogle gæs i nærheden skræppede op og røbede ham. 

Det siges, at Martin, da han senere blev biskop bestemte, at man hvert år skulle straffe gæssene, fordi de havde forrådt ham, ved at slagte og spise dem.

Julemad
Opskrift: Konfektkugler - små himmelske mundfulde 

Prøv nye, delikate variationer af hjemmelavet julekonfekt. Her er det konfektkugler med bla. krokant, blød nougat og salmiak-lakrids.

Læs mere
Julemad
Dobbelt op på flødesalget i december  

December rimer på julehygge, traditioner og god mad, og fællesnævneren for julegodterne er, at mange af dem indeholder piskefløde. Det gælder alt fra risalamande og bagværk til tarteletter og brun sovs. Derfor sprænger Karolines Køkkens flødesalg kurven i december, hvor vi danskere køber dobbelt så…

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hjemmelavet fudge 

Vild med amerikansk butter fudge? Her får du anvisning til, hvordan du laver skønne fudge - med eller uden chokolade.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelboller uden mælk  

Jul er duften af friskbagte kanel- og kardemommeboller. Og selvom du ikke kan tåle laktose eller mælk, så skal du ikke undvære de klassiske, svenske kanelsnegle.

Læs mere
Julemad
Restemad: Kålsalat med spicy and og vaniljedressing 

Slip kreativiteten og krydderierne løs i juledagene. Her er opskriften på en herlig kålsalat med rester fra julebordet.

Læs mere
Julemad
Restemad: Spicy flæskestegstoast 

Ingen hyggelige juledage uden en flæskestegsmad. Her bringer vi opskriften på en særlig lækker variation med et spicy twist!

Læs mere
Julemad
Lyse småkager - Figurkager 

De er så fine, de små kardemomme og kanel småkager, og de både dufter og smager dejligt. Og så kan de dekoreres med glasur, trækkes på silkebånd og hænge som pynt på en julegren.

Læs mere
Julemad
Julens andesteg er økologisk 

Til jul skal der steg på bordet, og i stadig flere danske hjem er der økologisk and på menuen juleaften. Ifølge dagligvarehandlen er salget af økologiske ænder stigende. Hos Salling Group steg salget af hele ferske øko-ænder på tværs af føtex, Netto og Bilka med hele 42 procent sidste december i…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Louisas coleslaw 

Blandt lækkerier til julebordet bringer vi her Louisa Lorangs bud på en flot pink, sprød og spicy coleslaw med rødbeder, pastinak, persillerod og peberrod.
Få opskriften, og se også seneste nummer af magasinet Lorang & Co. som byder på masser af dejlige opskrifter, tips og idéer til julen.

Læs mere
Julemad
Chokoladesmåkager 

Lækre, bløde og med masser af chokoladesmag. De bliver allerbedst, hvis man bruger en god mørk chokolade, fx. Lindt eller Valrhona.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^