Viskose fremstilles af træfibre, der gennemgår en såkaldt cellulosebehandling, hvor træet nedbrydes indtil det giver lange, bløde fibre, der kan væves til stof. De lange fibre i stoffet gør det muligt at lave smukke og meget detaljerede mønstre i stoffet, som typisk ikke kan ses i samme detaljegrad ved andre lignende stoffer. Foto: Juels.dk

Vidunderstoffet viskose - perfekt til enhver DIY 

Viskose er et yderst populært stofmateriale, som er helt ideelt til rigtig mange kreative syprojekter, fortæller Marianne Juel Vestergaard fra stofforhandleren, Juels.dk. Viskose egner sig til både fine kjoler, kært børnetøj, luftige skjorter og nederdele til varme sommerdage.

Viskose er især et super godt materialet, når det kommer til at sy tøj med flot fald. Det gælder lette, feminine skjorter, kjoler og nederdele med større skørter, men fx også sommerlige bukser med fald, som trompetbukser, paperbag-bukser, løstsiddende bukser og bukser med brede ben.

Hvad er viskose?

Viskose er en stoftype, der oprindeligt blev udviklet som et alternativ til silke og satin. Da silke og satin er nogle af de blødeste og dyreste stoffer, har der været behov for et billigere alternativ. Derfor udviklede man, og begyndte fremstillingen viscose, eller rayon som det også kendes som.

Viskose-materialet fremstilles af træfibre, der gennemgår en såkaldt cellulosebehandling, hvor træet nedbrydes indtil det giver lange, bløde fibre, der kan væves til stof. De lange fibre i stoffet gør det muligt at lave smukke og meget detaljerede mønstre i stoffet, som typisk ikke kan ses i samme detaljegrad ved andre lignende stoffer.

Netop dét gør det til et spændende materiale at arbejde med, og det perfekte stof til alle, der elsker at sy mønstret tøj, og tøj med masser af detaljer og fald.


Tips til sygning i viskose, silke og satin

Er du nybegynder, så kan det kræve en smule tålmodighed at arbejde med viskose. Selvom det er rimelig let at sy i, så kræver det, at du arbejder med tynde nåle, både når det kommer til at holde stoffet, men også i forbindelse med valget af nål til din symaskine. For stoffet er fint, og derfor vil en tyk nål lave huller i stoffet, der i værste fald vil trække bagsidens farve med op. Du kan løse problemet ved at sørge for at symaskinen har den rigtige nål og spænding, der passer til stoffet, og ved at sætte afstanden mellem hvert sting på symaskinen lidt op.

Får du lyst til at kaste dig ud i syprojekter med i silke eller satin, så kræver det at du har godt styr på, hvordan du syr og hvordan du sørger for, at det glatte stof ikke rykker sig, så du syr skævt. Her er viscose det perfekte begynderstof, som kan give dig rutine og en god fornemmelse for, hvordan de dyre, eksklusive stoffer, silke og satin, opfører sig.

Har ud lyst til at arbejde med et lidt nemmere materiale, så kan du forsøge dig med bomuld, tyndere uld-kvalitet eller viskosejersey, som er en blød viskose i stretch-kvalitet. Overvej også at velour, teddy eller måske quilt, til dine kreative projekter.

Sådan vasker du viskosejersey

Når viskose skal vaskes, kan du sagtens tage vaskemaskinen i brug, men sørg for at holde omdrejningerne lave og temperaturen nede, gerne omkring de 30 eller 40 grader. Derudover bør du ikke vride stoffet, da det kan ødelægge strukturen. Man kan dog godt klemme stoffet let, så vandet løber fra. Tør ikke viskose i tørretumbleren, men lad det tørre fladt, fx på et håndklæde på spisebordet eller på gulvvarmen.

Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv en skøn body wash med honning og kokosolie 

Blandt honningens mange anvendelsesmuligheder gør dens unikke anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaberer den populær i hudplejeprodukter. Ved at eksperimentere med fremstilling af plejeprodukter derhjemme, kan du få et produkt med nøjagtig de ingredienser, der bedst egner sig til din hud.

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv duftende læbepleje 

Det er super nemt og enkelt selv at fremstille læbepomade. Med ganske få ingredienser, som alle fås i helsekostforretninger, kan du fremstille læbepleje med lige den duft, du holder allermest af. Grundingredienserne er lanolin, koldpresset sheasmør, bivoks og vegetabilsk olie.

Læs mere
Livsstilsmesser
Kreative Messer 2023 

For alle der passioneret nyder kreative hobby-projekter, men også for alle dem, der drømmer om, at komme i gang med et håndarbejde, venter der store oplevelser og masser af inspiration på landets Kreativ Messer.

På messerne samles udstillere, der deler ud af deres egne erfaringer, og her kan man få…

Læs mere
Hobby & DIY´s
Spadag: Lavendelolie mod angst og søvnløshed? 

Mens lavendel gennem historien har været et udbredt naturligt middel mod blandt andet angst og søvnløshed, så kniber det for moderne forskning at dokumentere virkningen. Et enkelt japansk studie bekræfter at indholdet af duftstoffet linalool i lavendel, har en afslappende effekt - i hvert fald hos…

Læs mere
Hobby & DIY´s
DIY: Byg en mistbænk af genbrugsmaterialer 

En mistbænk er som et lille drivhus der giver dine planter de bedste betingelser for at trives og gro. Den holder godt på fugt og varme, og mindsker risikoen for at der går mus og insekter i dine afgrøder.

Læs mere
Hobby & DIY´s
Sådan syr du en quilt 

Sy en skøn quilt til sommerens liggestol. Det behøver ikke være svært, for du bestemmer selv, hvor avanceret mønstret skal være. Herunder gennemgår vi opgaven - trin for trin!

Læs mere
Hobby & DIY´s
Strik en islandsk sweater  

Med den inspirerende strikkebog 'Islandsk Strik' af Oddný S. Jónsdóttir fra Forlaget Turbine, samles alt, hvad du behøver at vide om islandsk uld og strik samt 65 opskrifter på tøj til kvinder, mænd og børn udvalgt i samarbejde med Islands største garnfirma, Ístex. Her får du opskriften på en skøn…

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Genbrug dine teblade i en skøn bodyscrub  

Fremstil selv den lækreste bodyscrub med eksfolierende sukker, fugtgivende og plejende aloevera og olivenolie samt citron og duftende (genbrugte!) teblade.

Læs mere
Hobby & DIY´s
DIY: Dekorer plantepotter med neglelak 

Med neglelak kan du give dine hvide plantepotter et helt unikt og personligt touch i lige de farver, der passer dig og indretningen. Alt hvad du behøver er hvide plantepotter, neglelak i forskellige farver, træpinde til omrøring og en stor skål eller balje med vand. Et hurtigt, nemt og hyggeligt…

Læs mere
Haven & altanen
DIY: Patinerede havekrukker 

Hvis du holder af det idylliske og rustikke, så holder du sikkert af fine, gamle, patinerede terracotta potter til dine krydderurter og sommerblomster. Hvis potterne endnu ikke er nået en alder, hvor de har nået en naturlig patinering, så kan du nemt hjælpe det rustikke look lidt på vej.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Feministisk kreabog

Fra de kreative kvinder, Sabine Lemire og Louise Gram, kommer en ny, skøn og inspirerende bog fuld af idéer og opskrifter på håndarbejdsprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv.

Læs mere
Min flora i farver

 

Min flora i farver er en meget smuk malebog med hele 40 botaniske plancher. Blomsterne er udvalgt fra gamle udgaver af florabøger med opsætning af de enkelte planter og deres udviklingsfaser fra frø og løg til smukke blomster i alle farver.

Læs mere
Vintage Paint - Skønne forvandlinger

Materialer til maling og patinering af møbler, vægge og gulve er en stor del af danske Jeanne d'Arc Livings succes. Det mest fantastiske ved JDLs Vintage Paint er, at den er så nem at bruge og at resultatet altid overgår ens forventning. Faktisk er det så nemt at arbejde med Vintage Paint, at man…

Læs mere
Dyreriget deluxe af Millie Marotta

Både voksne og børn har fundet farveblyanter og tusser frem, og overalt ligger de storsælgende malebøger øverst på alverdens bestsellerlister. Nu kan du også være med på trenden med Millie Marottas nye, smukke malebog for voksne.

Læs mere
^