Man kan sagtens bygge højbede, selvom man er amatør - det er denne bænk et bevis på :)

DIY: Byg en mistbænk af genbrugsmaterialer 

En mistbænk er som et lille drivhus der giver dine planter de bedste betingelser for at trives og gro. Den holder godt på fugt og varme, og mindsker risikoen for at der går mus og insekter i dine afgrøder.

At bygge en mistbænk er et overskueligt projekt, og når du bygger den selv, kan du få den i lige den størrelse og farve, der passer dig. Mistbænken kan stå på jorden, men ved at sætte den på et bord eller ben, slipper du får at kravle rundt på jorden og kan stå oprejst, når du pusler om planterne.

Hyggeprojekt for store og små

Alle kan være med til at bygge en mistbænk. Børn skal ikke være særligt gamle før de både kan save, skrue og male, og så får de lejlighed til at opleve, hvordan ting kan genbruges. Når kassen er klar kan de være med til at plante frø og se dem spire, og til sommer venter den store gevinst, når der skal  smages på mistbænkens lækkerier.

Et par gode råd fra en fagmand 

Da mit byggeprojekt var færdigt, måtte jeg lige høre min gode ven Finn, om den fremgangsmåde, jeg har brugt og her deler med læserne, var den mest hensigtsmæssige. Den slags ved Finn nemlig alt om, for han er pensioneret snedker med mere end 50 års erfaring på bagen.

Finn kan bygge alt i træ, og da han arbejdede som leder for et ungeprojekt, blev der bygget højbede i lange baner.

"Det var da ellers noget af en mistbænk, du har fået bygget dig, Louise” udbrød han med henvisning til bænkens størrelse. "Den er flot, men der skal temmelig meget dyr muldjord til, for at få fyldt den op. Planterne ville sagtens kunne trives i en kasse, der var halv så høj", forklarede han. "Så det er nok en god idé, at understrege, at dette er din version af en mistbænk, men at højde, dybde og længde, er op til den enkelte".

Og ja, prisen på muldjord er lidt pebret, og selvom jeg lagde småkviste i bunden af kassen, så skulle der hele tre store sække jord til at få kassen fyldt så meget op, at planterne vil få sollys.

Finn anbefaler at mistbænke placeres langs en nord-vestvendt væg, hvis muligt, for her får planterne både sol og skygge i løbet af dagen, hvilket de fleste planter trives godt med.

Værktøj & materialer til projektet

  • Værktøj

    Sav, skruemaskine, pensel, tommestok + sandpapir og spartel, hvis vinduet skal kittes og males
  • Materialer

    Genbrugsvindue, genbrugskrydsfinerplader og -træstolper (undgå undgå trykimprægneret træ), økologisk træolie til udendørs brug – fås med heldækkende farve, skruer, hængsler + evt. vindueskit.  

Sådan gør du: 10 skridt til en hjemmebygget mistbænk

1. Find et brugt vindue på dba.dk

Søg på dba.dk efter ’bondehusvindue’ under ’private annoncer’. Husk, at vinduets størrelse, der afgør omkredsen på din mistbænk.

2. Mål op

Når du kender vinduets mål, tegner du din mistbænk og noterer kassens mål, så du kan få overblik over, hvor meget træ, du har brug for.
Du skal have målene på:

  • Kassens fire sider - Husk at tage høje for, at krydsfinerpladerne i hver ende af kassen, skal være kortere end vinduets bredde, fordi de skal passer mellem kassens sider.
  • De fire indvendige lodrette hjørnestolper.
  • Hvis der skal være bund i mistbænken, skal du have krydsfinerplader og træstolper i kassens bredde og længde.


3. Find genbrugstræ på dba.dk

Søg på dba.dk efter ’ krydsfinerplader’ og ’stolper’ under ’private annoncer’.

4. Afmærk og sav

Afmærk savelinierne og sav krydsfinerplader og stolper til.

5. Skru stolper i kassens samlinger

Skru de stolper, der skal stå lodret i kassens hjørner, i hver hjørne af de lange krydsfinerplader (se billede). Skal du have bund i kassen, så skal bundstolperne skrues nederst på alle fire krydsfinerplader.

6. Saml kassen

Skru kassen sider sammen på de lodrette stolper, og til sidst bundpladen.

7. Mal kassen

Mal alle kassens flader med økologisk træolie til udendørs brug. Træolie fås også med heldækkende farve. Se fx økologisk træolie hos Økomaling.dk

8. Tjek vinduesrammerne

Hvis vinduerne i rammen sidder lidt løst, så er det klogt, at fjerne den gamle kit og slibe rammen med sandpapir. Herefter sætter du vinduet fast med ny kit.

9. Mal vinduesrammen

Sæt malertape rundt i kanten af vinduet og mal rammen.

10. Hængsler

Skru hængslerne på den bagerste side af kassen, så kasse og vindue hænger sammen, og mistbænken kan åbnes.

Nu er mistbænken klar. Fjern græsset, hvor bænken skal stå og læg fiberdug i bunden. Og så er den klar til muldjord og frø. Rigtig god fornøjelse :)

Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv en skøn body wash med honning og kokosolie 

Blandt honningens mange anvendelsesmuligheder gør dens unikke anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaberer den populær i hudplejeprodukter. Ved at eksperimentere med fremstilling af plejeprodukter derhjemme, kan du få et produkt med nøjagtig de ingredienser, der bedst egner sig til din hud.

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv duftende læbepleje 

Det er super nemt og enkelt selv at fremstille læbepomade. Med ganske få ingredienser, som alle fås i helsekostforretninger, kan du fremstille læbepleje med lige den duft, du holder allermest af. Grundingredienserne er lanolin, koldpresset sheasmør, bivoks og vegetabilsk olie.

Læs mere
Livsstilsmesser
Kreative Messer 2023 

For alle der passioneret nyder kreative hobby-projekter, men også for alle dem, der drømmer om, at komme i gang med et håndarbejde, venter der store oplevelser og masser af inspiration på landets Kreativ Messer.

På messerne samles udstillere, der deler ud af deres egne erfaringer, og her kan man få…

Læs mere
Hobby & DIY´s
Spadag: Lavendelolie mod angst og søvnløshed? 

Mens lavendel gennem historien har været et udbredt naturligt middel mod blandt andet angst og søvnløshed, så kniber det for moderne forskning at dokumentere virkningen. Et enkelt japansk studie bekræfter at indholdet af duftstoffet linalool i lavendel, har en afslappende effekt - i hvert fald hos…

Læs mere
Hobby & DIY´s
Sådan syr du en quilt 

Sy en skøn quilt til sommerens liggestol. Det behøver ikke være svært, for du bestemmer selv, hvor avanceret mønstret skal være. Herunder gennemgår vi opgaven - trin for trin!

Læs mere
Hobby & DIY´s
Strik en islandsk sweater  

Med den inspirerende strikkebog 'Islandsk Strik' af Oddný S. Jónsdóttir fra Forlaget Turbine, samles alt, hvad du behøver at vide om islandsk uld og strik samt 65 opskrifter på tøj til kvinder, mænd og børn udvalgt i samarbejde med Islands største garnfirma, Ístex. Her får du opskriften på en skøn…

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Genbrug dine teblade i en skøn bodyscrub  

Fremstil selv den lækreste bodyscrub med eksfolierende sukker, fugtgivende og plejende aloevera og olivenolie samt citron og duftende (genbrugte!) teblade.

Læs mere
Hobby & DIY´s
DIY: Dekorer plantepotter med neglelak 

Med neglelak kan du give dine hvide plantepotter et helt unikt og personligt touch i lige de farver, der passer dig og indretningen. Alt hvad du behøver er hvide plantepotter, neglelak i forskellige farver, træpinde til omrøring og en stor skål eller balje med vand. Et hurtigt, nemt og hyggeligt…

Læs mere
Hobby & DIY´s
Vidunderstoffet viskose - perfekt til enhver DIY 

Viskose er et yderst populært stofmateriale, som er helt ideelt til rigtig mange kreative syprojekter, fortæller Marianne Juel Vestergaard fra stofforhandleren, Juels.dk. Viskose egner sig til både fine kjoler, kært børnetøj, luftige skjorter og nederdele til varme sommerdage.

Læs mere
Haven & altanen
DIY: Patinerede havekrukker 

Hvis du holder af det idylliske og rustikke, så holder du sikkert af fine, gamle, patinerede terracotta potter til dine krydderurter og sommerblomster. Hvis potterne endnu ikke er nået en alder, hvor de har nået en naturlig patinering, så kan du nemt hjælpe det rustikke look lidt på vej.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Feministisk kreabog

Fra de kreative kvinder, Sabine Lemire og Louise Gram, kommer en ny, skøn og inspirerende bog fuld af idéer og opskrifter på håndarbejdsprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv.

Læs mere
Min flora i farver

 

Min flora i farver er en meget smuk malebog med hele 40 botaniske plancher. Blomsterne er udvalgt fra gamle udgaver af florabøger med opsætning af de enkelte planter og deres udviklingsfaser fra frø og løg til smukke blomster i alle farver.

Læs mere
Vintage Paint - Skønne forvandlinger

Materialer til maling og patinering af møbler, vægge og gulve er en stor del af danske Jeanne d'Arc Livings succes. Det mest fantastiske ved JDLs Vintage Paint er, at den er så nem at bruge og at resultatet altid overgår ens forventning. Faktisk er det så nemt at arbejde med Vintage Paint, at man…

Læs mere
Dyreriget deluxe af Millie Marotta

Både voksne og børn har fundet farveblyanter og tusser frem, og overalt ligger de storsælgende malebøger øverst på alverdens bestsellerlister. Nu kan du også være med på trenden med Millie Marottas nye, smukke malebog for voksne.

Læs mere
^