Kan man spise mad efter 'Bedst før'-datoen?

Kategori: Miljø

Mad med mærkningen ’Bedst før’ kan sagtens spises når datoen er overskredet, så lugt og smag på maden inden du smider god mad ud.

Kan man spise mad efter 'Bedst før'-datoen? 

Hver eneste borger i Danmark smider knap et kilo mad ud om ugen, som sagtens kunne være spist. Det er et unødigt spild, og en helt unødvendig miljøbelastning.

Det er ikke alle forbrugere, der kender forskellen på ’bedst før’ og ’sidste anvendelsesdato’, men der er både store økonomiske og miljømæssige gevinster ved at kende forskellen på de to datomærkninger. Gryn, konserves og yoghurt kan f.eks. ofte sagtens bruges, efter datoen for ’bedst før’ er passeret med nogle dage. Varer mærket med ’sidste anvendelsesdato’ skal derimod direkte i skraldespanden, når datoen er passeret. 

Skal maden i skraldespanden eller på tallerkenen? 

  • ’Sidste anvendelsesdato’ betyder, at fødevaren skal smides ud. Hvis den dato er overskredet, kan du risikere at blive alvorligt syg af at spise varen.
  • ’Bedst før’ er til gengæld vejledende. Madvarerne mister måske lidt af deres smag og kvalitet, men hvis de lugter og smager fint, kan de sagtens spises.

Brug sanserne, vær med til at stoppe madspildet og spar på dit madbudget

Mad med mærkningen ’Bedst før’ kan sagtens spises når datoen er overskredet, så lugt og smag på maden inden du smider god mad ud.  

’Bedst før’ = ’Mindst holdbar til’

’Bedst før’ er den samme mærkning som mange kender som ’Mindst holdbar til’. Mærket ’Mindst holdbar til’ er ved at blive udfaset og afløst af ’bedst før’. Derfor kan forbrugerne i en periode støde på begge mærkninger i supermarkederne.

Miljø
Restemad: Klatkager med bær og nødder 

Med rester af risengrød, lidt mel, et æg og vaniliesukker, får man hurtigt de lækreste klatkager, som kan nydes med friske bær og kompot, og nødder på toppen.

Læs mere
Miljø
Restemad i juledagene - Ideer og opskrifter 

I stedet for at lade rester fra julebordet havne i skraldespanden, så brug dem i juledagene i lækre retter, opfordrer virksomheden, HelloFresh, som sælger måltidskasser. I den senere tid har de, blandt deres kunder, oplevet en stigende interesse for brugen af restemad, og her, i forbindelse med…

Læs mere
Forbrugernyt
Få styr på madens holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvares holdbarhed. I forbindelse med coronaudbruddet har Stop Spild Af Mad udarbejdet en yderst nyttig og overskuelig guide over hvilke fødevarer der kan, og ikke kan, spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i…

Læs mere
Forbrugernyt
Rengøringsmidler kan give kronisk eksem 

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^