Tøjvask med grøn fornuft

Tøjvask med grøn fornuft 

Elsparefondens fem gode råd til at spare på strømmen, når du vasker ...

Tænk på klimaet og din elregning, næste gang du køber vaskemaskine. Det er nemt: Se bare efter Elsparemærket.
Sådan lyder budskabet i Elsparefondens nye vaskekampagne, der skal få danskerne til at vaske tøj med grøn fornuft og spare penge. Du kan gøre klimaet og husholdningsbudgettet endnu en tjeneste ved at følge en række simple vaskeråd, der gør god vask billigere og grønnere.

Fem gode råd til at spare på strømmen, når du vasker:

1. Gå efter Elsparemærket, når du køber ny vaskemaskine
Elsparemærket er din garanti for de mest energieffektive vaskemaskiner. Elsparemærket er udviklet med forbrugerens behov for øje og sparer både på elregningen og CO2-udledningen. Danskerne vil samlet kunne spare 84 millioner kroner og 21.000 tons CO2, hvis den gamle, strømslugende vaskemaskine bliver skiftet ud med en energirigtig model.

2. Vask ved lavere temperatur
Det meste tøj kan godt blive rent ved 20°. Halverer du temperaturerne fra for eksempel 40 til 20°, kan du spare cirka halvdelen af husholdningens elforbrug til vask, hvilket for alle danske husstande løber op i 146 millioner kroner og 41.687 tons CO2. Husk at bruge koldtvandsvaskemiddel, der er beregnet til den lave temperatur, så vaskekvaliteten ikke forringes.

3. Fyld maskinen helt op
Maskinen er fyldt, når du uden at presse tøjet sammen kan have din knyttede næve i tomrummet over tøjet. Når du skal købe en ny vaskemaskine, så tilpas valget efter husstandens størrelse.

4. Spring forvasken over, og vælg et kort program
Det meste tøj bliver rent uden problemer på et kort program uden forvask.

5. Rens tøjet med frisk luft
Luft tøjet engang imellem i stedet for at vaske det. Det sparer en vask og slider ikke på tøjet.

Elsparemærket gør det nemt at købe grønt
”Tøjvask er en af de store poster på de fleste familiers elregnskab. Så det er vigtigt at vælge den rigtige vaskemaskine, når man køber ny. En vaskemaskine med et lavt elforbrug betyder også mindre CO2-udslip, og det ved vi har betydning for miljøet”, fortæller energivejleder Ann Vikkelsø fra Energitjenesten.

Men hvordan sikrer man sig, at man får en maskine, der både kan vaske rent og er miljørigtig?

”Det kan være svært at overskue, hvad der er det bedste køb, når man både vil tage hensyn til miljøet og være sikker på, at tøjet bliver rent. Det bedste råd er at se efter Elsparemærket, da de mærkede vaskemaskiner både skal være energieffektive og have en høj vaskeevne”, fastslår Ann Vikkelsø.

Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^