"Vær opmærksom allerede når du knapper den første øl op eller får skænket det første glas gløgg. Det er her, at du skal have besluttet dig for, om det er et af den slags arrangementer, du gerne vil drikke mere alkohol til, eller om du hellere vil holde dig til en enkelt genstand, så du kan køre bilen sikkert hjem. Beslutningen skal tages, mens man er ædru," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Sådan forhindrer du en ven i at blive spritbilist 

Restriktionerne som Covid-19 har resulteret i, betyder at mange store julefrokoster i år er aflyst. Til gengæld vil der muligvis opstå flere små, spontane sammenkomster, og her kan der være fare for at gæsterne glemmer at planlægge, hvordan de kommer hjem, advarer Rådet for Trafik. Derfor lyder rådet: Vær opmærksom allerede inden du får skænket det første glas gløgg. Beslutningen om, hvorvidt man skal køre hjem, skal tages, mens man er ædru.

Selvom spritkørsel er noget, som et markant flertal af danskere tager afstand fra, så er det ikke alle, der lader bilen stå, når de har fået promiller i blodet. Hver femte dræbte i trafikken sidste år mistede livet i en ulykke, hvor alkohol var involveret, og det er det højeste antal dræbte i spritulykker i seks år. Derfor er der al mulig grund til at være opmærksom på den farlige kombination af alkohol og bilkørsel.

"I år er mange store julefrokoster aflyst, og det kunne lyde som en positiv ting i forhold til at få nedbragt antallet af spritbilister i julemåneden. Til gengæld vil mange af de store julefrokoster formentlig blive erstattet af flere små, og måske også mere spontane sammenkomster. Og her kan der være fare for, at man glemmer at planlægge, hvordan man kommer hjem," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

"Det er helt afgørende, at vi hver især tager ansvar for at forhindre spritkørsel. Ser vi en ven, onkel eller kollega gribe efter bilnøglerne, og er vi i tvivl om, hvorvidt han har fået for meget at drikke, så skal vi bede ham lade være med at køre bil. Man kan prøve at finde et alternativ til at køre, uanset om det er en taxa, en overnatningsmulighed eller et lift med en ædru chauffør, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

7 gode råd: Sådan forhindrer du en ven i at blive spritbilist

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste.

  1. Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
  2. Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
  3. Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
  4. Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
  5. Tilbyd overnatning
  6. Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
  7. Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Forbrugernyt
At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt 

Med det ustadige danske vintervejr, ved man aldrig, hvad man har i vente. Her er de vigtigste tips og regler til dig, der kører i vintertrafikken.

Læs mere
Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
Forbrugernyt
Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter 

Tobaks- og nikotinproduktet, IQOS, er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, et relativt nyt produkt på det danske marked. Til forskel fra cigaretter, hvor man inhalerer brændt tobak, så opvarmes tobakken i et håndholdt ICOS elapparat, inden den nikotinholdige røg indhaleres. Produktet er også kendt som…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan skal tobaksvarer gøres mindre attraktive for unge 

Kan en kedelig, mere neutral farve på tobakprodukters emballage betyde, at børn og unge vil holde sig fra tobakken?

Det mener eksperter på baggrund af erfaringer fra andre lande, og derfor er det nu en del af regeringens særlige indsats, der skal nedbringe børn og unges forbrug af tobaks- og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^