Mobiltelefoni er farligt

Mobiltelefoni er farligt

Mobiltelefoni er farligt 

Undersøgelser viser, at elektromagnetiske stråler kan påvirke biologiske systemer og ny undersøgelse viser at 3G-mobiltelefoni påvirker hjernens funktion....

Der har de sidste par år, med jævne mellemrum, været skrevet om strålingsfare ved mobiltelefoni. Mobiltelefoner udsender pulsering og stråling, men hvorvidt disse er skadelige for mennesker, hersker der en del uenighed omkring.


Informationscenteret Miljø og Sundhed mangler beviser
Skriverierne har i hvert fald aldrig ført til nogen egentlig advarsel og miljøkonsulent Hanne Svenningsen fra Miljø og Sundhed forklarer at det skyldes at det indtil videre, ikke har være muligt at påvise strålernes og pulseringens skadelige virkning.

”Det er er umuligt at opstille og gennemføre et afgrænset forsøg i et laboratorium og det kan derfor blive meget svært at bevise at eventuelle skader er opstået som følge af brug af en mobiltelefon. Skaderne kan jo være opstået af andre elementer i miljøet,” siger Hanne Svenningsen.

Men rapporten "Mobile Phones and Health 2004", som er en opfølgning på en ekspertudredning fra det såkaldte Steward-udvalg, viser at elektromagnetiske stråler kan påvirke biologiske systemer og en nylig rapport viser effekter af 3G-mobiltelefoni på hjernens funktion.

"Informationscenterets anbefalinger er i tråd med rapportens konklusioner: Før der er mere detaljeret viden om, hvordan mobilstråler påvirker sundheden, er det fornuftigt at agere med forsigtighed," siger Hanne Svenningsen. "Som forbruger kan man for eksempel vælge mobiltelefoner med lavest mulige SAR-værdi, bruge headset samt sende SMS fremfor at føre lange samtaler." Men er det tilstrækkeligt?...

14 undersøgelser om mobiltelefoni og hjernekræft
Lektor, cand.scient. Sianette Kwee fra Institut for Medicinsk Biokemi fra Århus Universitet har forsket i mobilstrålers påvirkning og har skrevet en FAQ (frequently asked questions) omkring mobiltelefoni.

Hun skriver blandt andet at man har forsket i mobiltelefoniens sundhedsmæssige effekter i over 20 år, og der foreligger et omfattende materiale som beviser at brug af mobiltelefon påvirker menneskets biologiske balance. Hun henviser blandt andet til 14 undersøgelser om mobiltelefoni og hjernekræft. Men hver gang der kommer en undersøgelse som bevis en sammenhæng mellem mobiltelefoners stråling og helbredet, skriver hun, så kommer der kort efter en ny undersøgelse som viser det modsatte. Modbeviset kommer som regel i form af industri-sponsoreret forskning, skriver hun - og minder os om, at teleindustrien og regeringen har økonomiske interesser i mobiltelefonindustrien.

Sianette Kwee fraråder at børn under 16 bruger mobiltelefoner. Børns hjerne er ikke fuldt udviklet før 16 års alderen og er derfor mere følsomme overfor påvirkninger, skriver hun og påpeger at:

● Børns vigtigste hjernebølge ligger ved samme pulseringsfrekvens som mobiltelefonens

● Børns reaktioner påvirkes kraftigt af mobiltelefonstråling

● Børns immunsystem er ikke fuldtudviklet

Fra FAQ´en henvises til en svensk undersøgelse som viser at flest hjernekræfttilfælde er fundet blandt dem som i 10-20 års alderen startede at bruge mobiltelefonen.

Sianette Kwee skriver, at hun på baggrund af de undersøgelser der er foretaget fraråder gravide at bruge mobiltelefon og anbefaler at voksnes mobiltelefonsamtaler generelt bør begrænses til max 3 min, med minimum 15 minutters pause mellem samtalerne. Hun anbefaler brug af hovedtelefoner og håndfri set og at man benytter fastnetelefon til længere samtaler og altid når der er mulighed for det.

Når man erhverver sig en ny mobiltelefon bør man tjekke at fabrikanten og forhandleren oplyser ovenstående råd omkring brug af mobiltelefon, samt resultater af biologiske og epidemiologiske undersøgelser, skriver Sianette Kwee. Få samtidig information om strålingen fra mobiltelefonen og husk at få oplyst hvem har stået for målingen.

Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Forbrugernyt
At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt 

Med det ustadige danske vintervejr, ved man aldrig, hvad man har i vente. Her er de vigtigste tips og regler til dig, der kører i vintertrafikken.

Læs mere
Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
Forbrugernyt
Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter 

Tobaks- og nikotinproduktet, IQOS, er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, et relativt nyt produkt på det danske marked. Til forskel fra cigaretter, hvor man inhalerer brændt tobak, så opvarmes tobakken i et håndholdt ICOS elapparat, inden den nikotinholdige røg indhaleres. Produktet er også kendt som…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan skal tobaksvarer gøres mindre attraktive for unge 

Kan en kedelig, mere neutral farve på tobakprodukters emballage betyde, at børn og unge vil holde sig fra tobakken?

Det mener eksperter på baggrund af erfaringer fra andre lande, og derfor er det nu en del af regeringens særlige indsats, der skal nedbringe børn og unges forbrug af tobaks- og…

Læs mere
Forbrugernyt
Undgå dyre ekstraforsikringer på billeje når du rejser på ferien i udlandet 

Verden er langsomt ved at åbne op efter snart halvandet år med lukkede grænser, ind- og udrejseforbud, og rigtig mange danskere planlægger at skulle på sommerferie i udlandet i år.

Men måske er det ikke kun passet, der er blevet lidt støvet. For mens de fleste er opmærksomme på, at man skal…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^