Hver tredje tror de handler i en dansk netbutik, men … 

Husk, at tjekke, hvem du handler med, når du handler på nettet, opfordrer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i forbindelse med en ny rundspørge, der viser, at næsten en tredjedel af danskerne har shoppet i dét de troede var en dansk, men siden viste sig at være en udenlandsk, netbutik. Og det har stor betydning for både prisen og ens rettigheder, advarer Mette Rose Skaksen, Vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

"Langt det meste nethandel går godt, og mange danskere føler sig trygge ved at handle på nettet. Trygheden må bare ikke blive en sovepude, så man ikke får tjekket, hvem de handler med” siger Mette Rose Skaksen. ”Hvis netbutikken viser sig at ligge i et land uden for EU, kan det nemlig have betydning for både den samlede pris og forbrugerens rettigheder og klagemuligheder"

Kend toldreglerne og undgå ekstraregning

Sidste år lancerede 13 danske myndigheder i samarbejde informationsindsatsen ”Nethandel #heltsikkert”. Initiativet sætter fokus på de forbrugerrettigheder og klagemuligheder danskerne har, når de køber varer i udlandet. Ifølge Toldstyrelsen er der blandt andet brug for øget opmærksomhed omkring toldregler.

”Mange danskere er ikke opmærksomme på toldreglerne og beløbsgrænserne for told og moms, når de handler på nettet. Det kan betyde en ekstraregning, og det er jo ikke nogen sjov overraskelse at få, hvis man tror, man har gjort en god handel” siger Maren Holm Johansen, Toldstyrelsens handelsdirektør, som opfordrer danskerne til at få styr på reglerne ved at besøge tjektolden.dk, inden man sætter sig til tasterne og køber julegaverne.

Forbrugerrettigheder kan have trange kår udenfor EU

EU-reglerne om forbrugerrettigheder gælder normalt også køb hos netbutikker uden for EU, som sælger til forbrugere i EU. Men det er ikke altid nemt at gøre sine rettigheder gældende over for forhandlere, der befinder sig uden for EU.

”Vi hører fra forbrugere, som bliver overraskede, fordi de tror, at de har handlet i Danmark eller EU, men hvor varen så sendes fra et land uden for EU. Det kan gøre det svært at komme efter sælgeren, hvis der er noget galt med varen. I hele EU har du gratis eller billig klageadgang, fx gennem Forbruger Europa – det har du ikke i lande uden for EU” forklarer Lars Arent, leder af Forbruger Europa. Han opfordrer til, at man altid undersøger, i hvilket land sælgeren er registreret. En internetadresse, der slutter på ".eu", ".dk" eller ".co.uk" osv., garanterer IKKE, at sælgeren er etableret – og registreret – i EU. Oplysninger om sælgeren finder man ved at søge på Google eller Who.is.

Test: Meget legetøj købt udenfor EU indeholder farlig kemi

Ud over at det kan have betydning for forbrugernes rettigheder og klagemuligheder, hvor netbutikken hører hjemme, vil varer fra uden for EU måske ikke leve op til samme standard, som de varer der sælges inden for EU, som skal leve op til EU’s regler for kemi og produktsikkerhed. Miljøstyrelsen har ved flere kontroller fundet farlig kemi i legetøj købt i webshops uden for EU.

”Hvis du sidder på nettet midt i juleindkøbene til børnene, så tænk dig om en ekstra gang, inden du bestiller gaverne med levering til døren fra webshops uden for EU. Disse webshops skal som udgangspunkt ikke overholde EU’s regler, og derfor kan for eksempel legetøj indeholde skadelig kemi. Miljøstyrelsen har ved flere kontroller fundet farlig kemi i legetøj netop købt i webshops uden for EU” siger Kim Boesen, funktionsleder i Miljøstyrelsen.

Gode råd – hvis du køber julegaven på nettet

  • Brug Forbrugerstyrelsens vejledning for nethandel i udlandet: Nethandel #heltsikkert
  • Overvej, om tilbuddet er for godt til at være sandt. Er prisen fx mistænkeligt lav, eller er der sprogfejl og skæve priser?
  • Tjek, hvem der står bag netbutikken, og hvor netbutikken hører hjemme. Netbutikker i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn. Du kan også bruge CVR-registret, Dk-hostmaster.dk og Who.is til at tjekke, hvem der står bag netbutikken
  • Vær opmærksom på, om netbutikken ligger i et land inden for eller uden for EU. Hvis netbutikken ligger i et land uden for EU, kan du ikke være sikker på at have de samme rettigheder og klagemuligheder som inden for EU
  • Undersøg, hvilket land varen bliver sendt fra. Hvis varen sendes fra et land uden for EU, vil du ikke være beskyttet af EU’s produktsikkerhedsregler og kemiregler. Samtidig kan der også komme told og moms oven i prisen på varen
  • Sørg for at betale med betalingskort

 

Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Forbrugernyt
At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt 

Med det ustadige danske vintervejr, ved man aldrig, hvad man har i vente. Her er de vigtigste tips og regler til dig, der kører i vintertrafikken.

Læs mere
Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
Forbrugernyt
Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter 

Tobaks- og nikotinproduktet, IQOS, er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, et relativt nyt produkt på det danske marked. Til forskel fra cigaretter, hvor man inhalerer brændt tobak, så opvarmes tobakken i et håndholdt ICOS elapparat, inden den nikotinholdige røg indhaleres. Produktet er også kendt som…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan skal tobaksvarer gøres mindre attraktive for unge 

Kan en kedelig, mere neutral farve på tobakprodukters emballage betyde, at børn og unge vil holde sig fra tobakken?

Det mener eksperter på baggrund af erfaringer fra andre lande, og derfor er det nu en del af regeringens særlige indsats, der skal nedbringe børn og unges forbrug af tobaks- og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^