Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Er du i tvivl - så lad være

Står du i lufthavnen og kommer i tvivl om, hvorvidt du har købt varer, der er ulovlige at indføre, så henvend dig til toldmyndighederne i lufthavnen eller ved grænsen, som kan oplyse dig om reglerne. Er du ved henvendelsen i besiddelse af ulovlige produkter, så vil de kræves udleveret, hvorefter toldmyndighederne sørger for at de destrueres.

Hvis du har ulovlige produkter med hjem i bagagen og IKKE selv henvender dig til toldmyndighederne, så vil det tolkes som værende en bevidst eller uagtsom handling og blive politianmeldt.

Souvenirs fremstillet af horn, skind, elfenben, koraler mv, der ikke må tages med hjem fra ferien

For at forhindre kraftige bestandsnedgange hos en lang række dyr og i sidste ende risikere arters udryddelse, står souvenirs fremstillet af materialer fra truede dyrearter på den internationale liste CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.

Der er imidlertid produkter fremstillet af truede arter, som du i meget begrænsede mængder må tage med hjem fra lande uden for EU – uden CITES tilladelse. Eksempelvis må du, ifølge Miljøstyrelsen, tage følgende med hjem fra rejsen til dit eget brug: 3 skaller fra kæmpemuslinger, fire krokodille-produkter (fx bælter, tasker, et par sko og 125 gram kaviar.

Oversigt over nogle af de produkter, af materialer fra truede dyrearter, der er omfattet restriktioner og forbud:

Pattedyr

  • Aber: kranier, skind.
  • Bjørne: trofæer, skind, orientalsk medicin.
  • Elefanter: elfenben, smykker, udskårne genstande, skindprodukter.
  • Flodhest: tænder, udskårne genstande.
  • Hvaler: udskårne og hele tænder, barder, kød, spæk.
  • Hvalros: tænder og hele kranier.
  • Kattedyr: skind, trofæer, pelsjakker, orientalsk medicin.
  • Næsehorn: horn, orientalsk medicin.

Fugle

  • Fasaner: (visse arter) fjer.
  • Papegøjer: fjer
  • Paradisfugle: fjer.
  • Rovfugle og ugler: udstoppede, fjer

Krybdyr

  • Havskildpadder: hele skjold, udskårne genstande af skjold: kamme, smykker, brillestel.
  • Kobraslanger: udstoppede, skindprodukter, i flasker med alkohol.
  • Krokodiller: skindprodukter: tasker, bælter, punge, urremme, sko, støvler, udstoppede (mindre individer).
  • Kvælerslanger (pytoner og boaer): skindprodukter (samme typer som krokodille).
  • Landskildpadder: skjold.
  • Sumpskildpadder: (visse arter), skjold.
  • Varaner: skindprodukter (samme typer som krokodille), udstoppede.
  • Andre dyr
  • Fugleedderkopper: (visse arter) udstoppede.
  • Koraller: dekorationer, stykker af koral
  • Kæmpekonkylie: hele sneglehuse
  • Kæmpemuslinger: hele skaller.
  • Sommerfugle (svalehaler og fuglevinger): døde opsat i glaskasser.

Kilde: Miljøstyrelsen: Handel med truede arter (2023)


Planter der ikke må tages med hjem fra ferien

Det kan være fristende at tage eksotiske planter med hjem fra ferien - men det kan være både skadeligt for naturen og forbudt at bringe planterne til Danmark.

Ved at tage levende planter eller planteprodukter med hjem fra ferien, risikerer du at indføre alvorlige planteskadegørere til Danmark, f.eks. svampesygdomme, virus, bakterier og insekter. Det kan have store konsekvenser for den danske produktion af planter og være skadeligt for vores natur. Hvis der først er en alvorlig planteskadegører som har slået sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt. 

Samtidig er en række plantearter i dag er så truede af udryddelse, at de er omfattet af Washingtonkonventionen. Dette gælder fx de fleste kaktusplanter og orkideer. Disse er helt forbudte at importere eller kræver en særlig tilladelse. Andre er det lovligt at importere, men disse kan alligevel bære på sygdomme eller insekter, der kan gøre skade i den danske natur.

Restriktionerne afhænger af, hvorvidt planterne importeres fra et land inden for eller udenfor EU. Inden for EU er der åbne grænser, dvs. at hvis du rejser til Danmark fra et andet EU land, kan du generelt frit medbringe alle typer af planter og planteprodukter til privat brug.

Oversigt over nogle af de planter og planteprodukter, der er omfattet restriktioner og forbud:

  • Alle Cyclamen
  • Alle Kaktus
  • Alle Koglepalmer (Cycadeer)
  • Visse arter af kødædende planter
  • Alle Orkideer

Kilde: Landbrugsstyrelsen: Pas på med at tage planter med hjem fra ferien (2023)

Fødevarer der ikke må tages med hjem fra ferien

Når en række animalske fødevarer er ulovlige at importere til Danmark, så skyldes det, at de kan være inficerede med nye virus, fx mund- og klovesyge eller svinepest, der kan smitte f.eks. et dansk landbrug og dyr.

Rammer en af de alvorlige husdyrsygdomme en dansk besætning, vil et udbrud betyde alvorlige lidelser for dyrene, som så skal aflives af myndighederne. Et udbrud med en fremmed virus vil koste Danmark milliarder i bekæmpelse, eksporten af dansk kød vil lukke, hvilket vil resultere i tabte eksportindtægter og erstatninger til landmændene.

Kilde: Fødevarestyrelsen: Privat ind- og udførsel af fødevarer (2023)

Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^