Har I skimmelsvamp?

Har I skimmelsvamp? 

Hovedpine, koncentrationsbesvær eller problemer med at trække vejret? Hvert ottende danske hjem er ramt af skimmelsvamp. Symptomerne i forbindelse med skimmelsvampeangreb er ubehagelige og kan gøre folk syge.

Symptomer på skimmelsvamp?
Hovedpine, koncentrationsbesvær eller problemer med at trække vejret? Symptomerne i forbindelse med skimmelsvampeangreb er ubehagelige og kan gøre folk syge. I særlige tilfælde ved længere tids påvirkning kan det medføre helbredsproblemer som for eksempel astma. Skimmelsvamp opstår ofte, når der dannes fugt i hjemmet. Det kan være, når man er blevet ramt af vandskader for eksempel i forbindelse med skybrud, men det kan også blot være i forbindelse med, at vejret skifter. For i takt med, det bliver koldere udenfor, er der større risiko for, at der dannes fugt indenfor.
"Hvis der for eksempel er en til to centimeter dug langs kanten af ruden, kan det være et synligt tegn på, at hjemmet er for fugtigt. Men ofte kan skimmelsvampen være svær at opdage, fordi den ikke er til at se med det blotte øje. Det kan derfor være en god ide at anskaffe en skimmelsvampalarm, hvis man vil være på den sikre side," siger Charlotte Gøttler, forebyggelseschef i Tryg.
"En skimmelsvampalarm måler temperaturen og fugtniveauet i væggen, hvor den er monteret. Rammer temperaturen og fugten et niveau, der skaber vækstbetingelser for skimmelsvamp, gør alarmen opmærksom på, at det er tid til at få åbnet vinduerne," forklarer hun.

Tips mod skimmelsvamp
Men der er også mange andre ting, man selv kan gøre for at undgå skimmelsvamp.
"Det bedste råd er at huske at få luftet ordentligt ud fem-ti minutter dagligt tre gange om dagen og bruge emhætte, når man laver mad. Og så bør man ikke tørre tøj indendørs men i stedet hænge det ud eller tørre det i en tørretumbler," siger Charlotte Gøttler. Og der er flere gode råd til at mindske risikoen for skimmelsvamp:

  • Oprethold en jævn indendørs temperatur i alle rum på mellem 20-22º C. Ønsker du en lavere temperatur i soveværelset, kan du lufte ud lige inden, du går i seng, i stedet for at have vinduet åbent hele dagen.
  • Undgå at sætte store møbler direkte op ad kolde ydervægge. Sæt for eksempel i stedet reoler med åbne hylder.
  • Holde døren til badeværelset lukket, når du går i bad. Og husk at lufte godt ud bagefter. Fjern overskydende vand fra vægge og gulv i badeområdet.
  • Våde klude bør enten tørres udenfor, smides ud eller tørres i en tørretumbler ellers afgiver kludene bare fugten til luften igen.
  • Fjerne kondens på den indvendige side af vinduerne. Hvis der er mere end en-to centimeter dug langs rudekanten, er det et tegn på, at den relative luftfugtighed i rummet er for høj. Tør fugten af med toiletpapir, som du skyller ud i toilettet bagefter.
  • Holde indvendige døre i boligen åbne for at sikre at luften kan cirkulere i hele huset (pånær badeværelsesdøren, når du er i bad)
  • Tjek med forsikringsselskaberne, om de har rabataftaler på skimmelsvampalarmer 


Desinfektionsmiddel mod skimmelsvamp
Hvis man er blevet ramt af skimmelsvamp, skal man dog ikke gå i panik, men blot fjerne det hurtigst muligt.
"Det er vigtigt at man finder og fjerner årsagen. Drejer det sig blot om et lille område, kan man selv fjerne det ved at afvaske området i et desinfektionsmiddel som f.eks. Rodalon Indendørs eller Hysan. Men dækker væksten af skimmelsvamp et større areal bør man altid søge professionel hjælp hos en rådgiver," siger Charlotte Gøttler.

Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^