Forsat ingen receptpligt for panodil i store pakninger.

Forsat ingen receptpligt for panodil i store pakninger.

Forsat ingen receptpligt for panodil i store pakninger. 

Lægemiddelstyrelsen mener, at svage smertestillende midler (paracetamol og acetylsalicylsyre) fortsat skal kunne fås i håndkøb i alle pakningsstørrelser.

Store pakninger må fortsat kun sælges på apoteket, mens små pakninger også må sælges i supermarkeder, kiosker og materialister m.fl., der har tilladelse til at sælge lægemidler.

Det har i en årrække jævnligt været overvejet og diskuteret, om store pakninger af smertestillende lægemidler med indholdsstofferne paracetamol (Panodil®, Pamol® og Pinex®) og acetylsalicylsyre (Magnyl "DAK"®, Aspirin®, Idotyl®, Kodimagnyl® og Treo®) skal gøres receptpligtige. Formålet med at gøre dem receptpligtige skulle være at nedbringe antallet af selvmord og selvmordsforsøg, ikke mindst blandt de unge.

Efter grundige overvejelser er det stadig Lægemiddelstyrelsens opfattelse, at de store pakninger ikke skal gøres receptpligtige. Opfattelsen bygger i særlig grad på disse forhold:

De svage smertestillende lægemidler er generelt set meget sikre ved normal brug. Hvis de gøres receptpligtige for at imødegå misbrug, kan misbruget blive flyttet til andre, farligere lægemidler.
I modsætning til, hvad der almindeligvis antages, er der uhyre få selvmord blandt unge begået med svage smertestillende lægemidler. Ifølge statistiske oplysninger har i alt 4 unge under 20 år begået selvmord med svage smertestillende lægemidler inden for de sidste 10 år.
Udenlandske erfaringer efterlader ikke noget entydigt billede af, at der kan opnås en sikkerhedsmæssig fordel ved at gøre de store pakninger receptpligtige. Tværtimod har myndighederne i Australien netop gennemført et meget udførligt udredningsarbejde og er nået til den konklusion, at det ikke vil tjene noget formål at gøre store pakninger receptpligtige.
DSI (Dansk Institut for Sundhedsvæsen) har i 2003 lavet en sundhedsøkonomisk analyse af konsekvenserne af at gøre store pakninger receptpligtige. Analysen viser bl.a., at samfundet vil få en merudgift i størrelsesordenen 100 til 650 mio. kr. pr. år.
Lægemiddelstyrelsens opfattelse bygger også på drøftelser med Sundhedsstyrelsen, der er enig i, at der ud fra en samlet vurdering ikke er behov for at gøre de store pakninger receptpligtige.

Lægemiddelstyrelsen vil overveje, hvilke initiativer der kan tages for at fremme sikkerheden ved brug af smertestillende lægemidler. Her tænkes især på bedre og tydeligere advarsler på pakningerne.


Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Forbrugernyt
At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt 

Med det ustadige danske vintervejr, ved man aldrig, hvad man har i vente. Her er de vigtigste tips og regler til dig, der kører i vintertrafikken.

Læs mere
Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
Forbrugernyt
Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter 

Tobaks- og nikotinproduktet, IQOS, er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, et relativt nyt produkt på det danske marked. Til forskel fra cigaretter, hvor man inhalerer brændt tobak, så opvarmes tobakken i et håndholdt ICOS elapparat, inden den nikotinholdige røg indhaleres. Produktet er også kendt som…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan skal tobaksvarer gøres mindre attraktive for unge 

Kan en kedelig, mere neutral farve på tobakprodukters emballage betyde, at børn og unge vil holde sig fra tobakken?

Det mener eksperter på baggrund af erfaringer fra andre lande, og derfor er det nu en del af regeringens særlige indsats, der skal nedbringe børn og unges forbrug af tobaks- og…

Læs mere
Forbrugernyt
Undgå dyre ekstraforsikringer på billeje når du rejser på ferien i udlandet 

Verden er langsomt ved at åbne op efter snart halvandet år med lukkede grænser, ind- og udrejseforbud, og rigtig mange danskere planlægger at skulle på sommerferie i udlandet i år.

Men måske er det ikke kun passet, der er blevet lidt støvet. For mens de fleste er opmærksomme på, at man skal…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^