Er dit hjem medicinsikkert? 

Et stort antal danskere, herunder mange børn og unge, bliver hvert år indlagt som følge af medicinforgiftninger med bl.a. smertestillende piller og vitaminpiller. En stor del af disse forgiftninger kunne have været undgået, hvis tilgængeligheden af medicin i hjemmet var mindre. Men mange, især børnefamilier, tænker ikke over, at de smertestillende piller i fx køkkenskabet kan udgøre en risiko.

Det viser en undersøgelse foretaget for Panodil af Kompas Kommunikation, at børnene hos hver tredje børnefamilie kan få fat i hjemmets medicin uden hjælp fra en voksen.

Giftlinjen: Forkert opbevaring fører til forgiftninger
Professor Kim Dalhoff, som arbejder med forgiftninger på Bispebjerg Hospital, hvor han er overlæge og medansvarlig for lægemiddelforgiftninger i Giftlinjen, peger på, at tilgængeligheden af medicin i hjemmet og risikoen for forgiftninger hænger sammen:
”I Giftlinjen hører vi om næsten alle slags forgiftninger. Både små børn som har fået fat på de søde vitaminpiller, de unge som har tømt familiens lager af smertestillende medicin pga. kærestesorg og de ældre, som ved en fejl har taget den forkerte medicin, fordi den fx stod sammen med fødevarerne. Fælles for dem alle er, at opbevaringen ikke har været sikker nok,” siger Kim Dalhoff.

Det kunne være endt galt
Stella Zederkof Stigfeldt fra Avedøre er mor til to børn på henholdsvis 5 og 7 år. Hun har selv oplevet, hvor lidt der skal til, før børn kan få fat i medicin. Således fik Stella et chok, da hun fandt sine to børn i gang med at spise vitaminpiller i et uopmærksomt øjeblik:
”Pillerne stod højt placeret på en kommode i stuen i måske 160 centimeters højde. Så jeg fik et kæmpe chok, da jeg kom ind i stuen og opdagede, at mine børn var i fuld gang med at spise pillerne. De nåede kun at spise et par stykker, men jeg er ikke i tvivl om, at hvis de havde haft tiden til det, så havde de tømt glasset,” fortæller Stella.
Efter episoden er Stella blevet meget mere opmærksom på hvordan vitaminpiller og medicin skal opbevares. Begge dele er nu gemt væk i skabet, og Stella undervurderer ikke længere børnenes kreativitet og klatreevner.

Falck: Forgiftninger kan forebygges
Hver dag året rundt er Falck ude hos danskere, som har brug for hjælp. I nogle tilfælde er det børn og unge med forgiftninger, som Falck kommer til undsætning. Men mange af forgiftningerne kunne være undgået, hvis mængden og tilgængeligheden af medicin i de danske hjem var mindre:
”Det overvejende antal af de medicinforgiftninger vi ser hos børn og unge, kan forebygges ved at mindske mængden og tilgængeligheden af medicin i hjemmet. De vigtigste huske-regler til forebyggelse er, at opbevare al slags medicin, inkl. vitaminpiller og naturlæge-midler utilgængeligt, for børn og unge, samt at mindske mængden af medicin i hjemmet og opbevare det separat fra f.eks. fødevarer, så man ikke tager medicinen ved en fejl,” fortæller lægelig direktør Matthias Giebner fra Falck, som påpeger, at de gode råd også gælder for dem, som ikke selv har børn, men får besøg af børn i deres hjem.

Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^