De fleste sætter pris på deres privatliv og vil vil gerne være fri for, at naboens ombygning resulterer i, at man kan kigge ind i ens bolig. Hvordan forholder man sig, hvis naboen planlægger en ombygning, der er til gene?

Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i ens stuen. Hvordan forholder man sig, og hvad er advokatens råd, når naboen planlægger en ombygning?

Sæt din lid til at der findes regler for tilbygning

Der er fastsat en række regler i bygningsreglementet om hvor meget, hvor højt og hvor på grunden, man må bygge. Ifølge reglerne må byggeriet fx ikke må give væsentlige indbliksgener for naboen. Desværre kan der ofte opstå uenighed om, hvad der præcist hører under ’væsentlige’ indbliksgener, og hvad der ikke gør.

Her er det blandt andet afgørende, om man bor i tæt bebyggelse, hvor man må forvente en vis grad af indbliksgener. Men ofte vil lokalplaner og tinglyste servitutter kunne sætte begrænsninger for den enkelte ejendom i forhold til byggeriet.

Som udgangspunkt er det op til den enkelte kommune at vurdere byggeriet og hvorvidt det kan godkendes under de gældende regler. Som almindelig lægmand kan det være svært at gennemskue konsekvenserne af naboens byggeri på forhånd. Det kan derfor være en god idé at tage en fagmand med på råd, så man har en professionel vurdering af, hvordan byggeriet vil komme til at se ud og hvordan det vil få indflydelse på ens egen bolig.

Mediation hen over hækken

Et godt naboskab er vigtigt for trivslen mellem naboer. Et godt naboskab kræver, at der vises hensyn og rummelighed på begge sider af hækken. Når man så pludselig befinder sig i en situation, hvor naboens byggeri viser sig at give væsentlige flere gener end forventet, så er det klogt at forsøge, at få en god dialog med sin nabo.

"Måske er der behov for små kompromisser for at nå til enighed. De kan være at man kan blive enige om små ændringer i forhold til byggeriet, som vil gøre generne mindre. Men en god dialog, kan man ofte forhindre, at uenigheder ender i konflikt," forklarer Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Men i de tilfælde, hvor man ikke kan nå til enighed, og situationen fører til irritation og vrede, så er det fornuftigt at kontakte en boligadvokat med erfaring i mægling.

’’Det kræver en rådgiver, som har den fornødne faglige erfaring til at vurdere om byggeriet overholder de gældende regler, men endnu vigtigere skal vedkommende kunne agere som mediator. Og her er det altid en fordel at få en mediator på så tidligt i forløbet som muligt, og inden situationen kører af sporet’’, forklarer Niels Erlandsen. ’’En dygtig mediater, der har indsigt i regler for tilbygning og lovgivning, er en stor hjælp, når tingene er gået i hårknude, og parterne ikke har formået at finde en løsning, der er acceptabel for begge parter’’.

Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^