Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid

Arvingernes tidligere forhold til hinanden spiller en stor rolle i forbindelse med behandlingen af et dødsbo.

Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Arvingernes tidligere forhold til hinanden spiller en stor rolle i forbindelse med behandlingen af et dødsbo. Konfliktmægler og advokat Lisbeth Darling Wegener fra Ret&Råd Advokater ved, hvor mange følelser fordeling af arv sætter i gang.

"En dødsbobehandling kan give klassiske konflikter om, hvem der skal arve oldemors broche, men det kan også handle om at en af arvingerne ønsker at overtage barndomshjemmet. Det kan skabe splid i hele familien. Som advokat i arvesager oplever jeg ofte, at klienterne bliver overrasket over de andre arvingers holdninger, og de har svært ved at genkende deres familiemedlemmer, " siger Lisbeth Darling Wegener.

Men man kan helt undgå, at arven splitter familien på den måde. Konfliktmægling, også kaldet mediation, er en alternativ konfliktløsningsmetode, hvor arvingerne går igennem et struktureret mæglingsforløb ledet af en konfliktmægler.

"Metoden er særdeles velegnet til at løse konflikter mellem arvinger, da den giver mulighed for at opretholde familierelationen og få boet afsluttet på en god måde. Konflikter, der ellers kunne ende i en lang og dyr retssag, bliver løst, før det kommer dertil, " siger Lisbeth Darling Wegener.

5 trin til undgå en arvestrid

Ret&Råd-advokaten er certificeret konfliktmægler, og hun beskriver her konfliktmæglingens fem faser:

  1. Processen begynder med oplysning om de generelle principper for konfliktmægling og overblik over forløbet. Hver arving får mulighed for at fortælle om sagen set fra deres synspunkt og konfliktmæglerens opgave er at skabe gensidig forståelse.
  2. Når parterne har givet deres syn på sagen, aftaler de med konfliktmægleren, hvilke konkrete problemstillinger, der skal forsøges løst. Det kaldes for afgrænsningsfasen.
  3. Når problemstillingerne er fastlagt, skitserer man forskellige løsningsmodeller. Der er ikke nogen løsningsmodeller, der er rigtige eller forkerte.
  4. I forhandlingsfasen kan det være hensigtsmæssigt, at afholde separate møder, hvor konfliktmægleren taler med en part ad gangen.
  5. Hvis forhandlingen ender ud i en konkret aftale mellem parterne skrives denne aftale ned i den afsluttende fase.

I tilspidsede situationer guider en konfliktmægler altså parterne igennem et forløb for at finde en løsning på konflikten, som alle parter kan acceptere.
"Det er helt afgørende, at alle kan se sig selv i den endelige aftale. Selv de mest komplekse konflikter kan løses på den måde. Det kræver kun, at der er vilje til at se muligheder og søge løsninger," siger advokat Lisbeth Darling Wegener.
 

Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Forbrugernyt
At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt 

Med det ustadige danske vintervejr, ved man aldrig, hvad man har i vente. Her er de vigtigste tips og regler til dig, der kører i vintertrafikken.

Læs mere
Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
Forbrugernyt
Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter 

Tobaks- og nikotinproduktet, IQOS, er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, et relativt nyt produkt på det danske marked. Til forskel fra cigaretter, hvor man inhalerer brændt tobak, så opvarmes tobakken i et håndholdt ICOS elapparat, inden den nikotinholdige røg indhaleres. Produktet er også kendt som…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan skal tobaksvarer gøres mindre attraktive for unge 

Kan en kedelig, mere neutral farve på tobakprodukters emballage betyde, at børn og unge vil holde sig fra tobakken?

Det mener eksperter på baggrund af erfaringer fra andre lande, og derfor er det nu en del af regeringens særlige indsats, der skal nedbringe børn og unges forbrug af tobaks- og…

Læs mere
Forbrugernyt
Undgå dyre ekstraforsikringer på billeje når du rejser på ferien i udlandet 

Verden er langsomt ved at åbne op efter snart halvandet år med lukkede grænser, ind- og udrejseforbud, og rigtig mange danskere planlægger at skulle på sommerferie i udlandet i år.

Men måske er det ikke kun passet, der er blevet lidt støvet. For mens de fleste er opmærksomme på, at man skal…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^