Kategori: Forår

I foråret kan man se hugorme solbade. Varmen gør dem aktive og forbereder dem til parringsæsonen. Hugormen findes stort set overalt i Danmark, og foretrækker hedelandskaber, klitter, stengærder langs marker, nær moser og enge, og andre steder, hvor der den kan finde sol og læ

Hugorm: Sådan mindsker du og din hund risikoen for hugormebid 

I foråret vågner hugormen, Danmarks eneste giftslange, efter sin lange vinterdvale. På denne årstid er de zigzag-stribede slanger stadig sløve, og derfor sene til at flygte, når de hører os komme. Derfor er det vigtigt at man tager sine forholdsregler, når man bevæger sig ud i naturen.

Hugormen har været fredet siden 1980, hvilket har øget artens udbredelse og samtidigt betydet en stigning i antallet af hugormebid.

Hvert år bliver mellem 200 og 400 mennesker bidt af hugorm, men ifølge Giftlinien er der stor forskel på, hvordan vi hver især reagerer på bid. Nogen får slet ikke symptomer, mens andre bliver meget syge. Især børn, gravide og ældre mennesker er særligt følsomme over for hugormebid, og ca. 10% udvikler en alvorlig forgiftning.

Hvad er symptomerne på hugormebid?

Når hugormen har bidt, efterlader den to tydelige stikmærker på bidstedet. Herefter vil de fleste opleve lette symptomer som:

  • Smerte
  • Hævelse og rødme rundt om bidstedet
  • Mavesmerter
  • Kvalme og opkastninger

Blandt alvorlige symptomer på hugormebid er:

  • Svimmelhed
  • Hævelser og rødme, som spreder sig udover bidområdet
  • Hjerte- og karsymptomer i form af lavt blodtryk og hjertebanken
  • Besvær med vejrtrækning
  • Svimmelhed
  • Bevidstløshed
  • Anafylaktisk shock

Sådan skal man forholde sig ved hugormebid

Bliver man bidt, er det vigtigt, at man holder sig i ro. Jo langsommere giften spreder sig til resten af kroppen, desto mindre betydning har giftens virkninger. Er der nogen til stede, der kan kontakte alarmcentralen, er det hensigtsmæssigt at man sidder eller ligger, til hjælpen når frem. Er man alene, er det vigtigt, at man bevarer roen og roligt bevæger sig mod nærmeste sted for hjælp.

Man må ikke klemme, skære eller suge i bidstedet. Det kan føre til, at spredningen af giften går hurtigere.

Hvis man, i løbet af den første halve time efter hugormebid, ikke får rødme og/eller hævelse omkring bidstedet, så er risikoen for en alvorlig reaktion lille, oplyser Sundhedsstyrelsen. Alligevel opfordres alle, der er blevet bidt af hugorm, at søge læge hurtigst muligt, da der kan være behov for lokal sårbehandling, antibiotika og forebyggelse mod stivkrampe.

Oplever man en eller flere alvorlige symptomer på hugormebid, så skal man ringe 112, og oplyse følgende:

  • Navn, og hvor der ringes fraHvad der er sket
  • Nøjagtig stedsangivelse - eller aftale om et mødested
  • Undgå misforståelser. Få meldingen bekræftet af den man taler med.


Sådan forebygger man hugormebid

Man kan forebygge hugormebid ved:

  • Skræm hugorme væk ved at larme og trampe, når man er i områder, hvor der sansynligt lever hugorme Tag gummistøvler på
  • Lære børn, at de aldrig må røre eller drille en hugorm.


Hunde og hugorme

Hugormen udgør ikke kun en fare for mennesker, men også dyr. Især hunde kan nysgerrigt få stukket snuden lidt for langt frem og først for sent nå at reagere.

Hvis hunden bliver bidt, vil den i begyndelsen ikke mærke smerter fra giften. Biddet kan derfor være svært for ejere at spotte med det samme. Først efter nogle timer vil kropsdelen, hugormen har bidt, hæve op, og hunden vil blive træt. Hævelsen topper efter et til to døgn. Selve biddet vil vise sig som to små huller ved siden af hinanden.

Ifølge Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring, så bider hugormen sig typisk fast i hundens snude og poter, som efterfølgende vil svulme op. Det kan udvikle sig til en ubehagelig situation, da giften fra biddet kan forårsage blodmangel og gøre skade på både lever og nyrer. Heldigvis sker det yderst sjældent, at en hund dør af biddet

Sådan forebygges hugormebid hos hunde

Uanset om man er hjemme eller i udlandet, er det godt på forhånd at have styr på, hvor den nærmeste dyreklinik befinder sig. Ved at tilføje adressen og telefonnummeret på mobilen, har man til enhver tid mulighed for at få hjælp og vejledning.

Sådan skal man forholde sig ved hugormebid hos hunde

  • Hold hunden i ro og lad den hvile.
  • Forsøg at transportere hunden til hjemmet eller bilen for at forhindre giften i at sprede sig yderligere. En køretur vil ikke forværre tilstanden.
  • Kontakt dyrlægen hurtigst muligt, så hunden kan komme i behandling. Hvis dyrlægen ikke er i nærheden, kan man smøre bidstedet med binyrebarkhormon creme (kortison) for at mindske smerten. Det kan fås i håndkøb på apoteket (mild udgave).
Forår
Copenhagen St. Patricks Day Parade 

Den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København med parader, irsk folkemusik og riverdance - og alle er inviteret - så længe man bare bærer noget i den irske nationalfarve, grøn.

Læs mere
Forår
Lad praktiske gøremål øge forbrændingen - Se hvor meget du forbrænder  

Vinterens mad og magelige livsstil kan meget vel have føjet et par kilo til idealvægten, men de kan faktisk, uden den store indsats, være væk igen inden strandsæsonen. Drop de hurtige mirakelkure og smid i stedet de ekstra kilo ved at øge forbrændingen gennem de daglige gøremål.

Læs mere
Forår
Få en blomstrende grøftekant i haven 

Mange haveejere holder af vilde blomsterenge, men hvad med at anlægge en grøftekant i haven? Her får du tips til haveprojektet, som fint kan gennemføres her i foråret.

Læs mere
Forår
Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 13. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Forår
Forårsoprydning i garderoben 

Sommeren er på vej, og det kan føles helt befriende at få pakket vintertøjet væk, så der bliver plads til sommergarderoben. Og når du nu er i gang, så skulle du måske se at få ryddet ud og skilt dig af med noget det, du har fået akkumuleret bagerst i dine skabe og skuffer. Mon der ikke er tøj, som…

Læs mere
Forår
Blomsterfyrværkeri i Keukenhof 

Foråret i Holland er et botanisk festfyrværkeri med tulipanmark efter tulipanmark i alverdens fantastiske farver, så langt øjet rækker. Og i parken Keukenhof i Lisse, omkring 25 km syd for Amsterdam, venter en helt særlig oplevelse.

Her blomstrer ufattelige 7 millioner tulipaner og andre…

Læs mere
Forår
Livsstilsmesser 

Der er masser af dejlige oplevelser i vente på forårets smukke livsstilsmesser. Her finder du inspiration til dig og dit hjem, gode tilbud - og masser af hygge og atmosfære.

Læs mere
Forår
Forårets økodag 2022 

Kom på græs igen, og vær med til at lukke øko-køerne ud i foråret! Du er inviteret med til Økodag for første gang i tre år d. 10. april 2022 kl. 12. I år skal du booke din (gratis) billet på økodag.dk til den gård, du ønsker at besøge.

Læs mere
Forår
Fridage på rad og række - Forårets helligdage 2022 

Foråret er fuld af helligdage, der ligger som perler på en snor fra Palmesøndag i april til Pinsen i juni. For de fleste betyder fridage i forbindelse med helligdagene, at der bliver tid til at koble af, mens den oprindelige anledning til helligdagene er gået i glemmebogen sammen med…

Læs mere
Forår
Solhysteri? 

Af og til er de danske solråd blevet kaldt alt for restriktive, og senest har forskere udfordret myndighedernes anbefalinger med udtalelser om, at solens stråler gør mere godt end skidt for kroppen. Men kritikken af solrådene hviler på et meget tyndt og fejlbehæftet videnskabeligt grundlag, advarer…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^