Kategori: Debat

Ældre i dag er sunde og sociale. Halvdelen af de 82-97-årige er sammen med venner mindst en gang om ugen. Ny rapport fra VIVE kortlægger ældrelivets sociale relationer.

Vi er sociale langt ind i alderdommen 

Ældre danskere er meget sociale. De ser venner, hjælper børn og børnebørn, og langt de færreste føler sig ensomme. Det viser en ny VIVE-rapport, der analyserer familiære og sociale relationer blandt danskere over 51 år. Rapporten beskriver altså både nuværende og fremtidige ældre.

"Ældre har bedre helbred og er mere rørlige i dag, end de var for bare 20 år siden. Det gør, at de kan være mere aktive og for eksempel hjælpe med at passe børnebørnene,” siger seniorforsker Anu Siren.

Hun er hovedforfatter bag rapporten, som viser, at ældre i dag har et rigt socialt liv. Knap halvdelen er sammen med venner eller bekendte én eller flere gange om ugen, mens kun tre procent svarer, at de enten ikke har kontakt med deres venner eller slet ingen venner har. Det gælder både i ”det sene voksenliv” og langt ind i alderdommen.

Stor opbakning til og fra familien

Danske ældre finder også tid til familien. Seks ud af ti ser deres børn mindst én gang om måneden, og 84 procent af bedsteforældrene er sammen med deres børnebørn mindst én gang om måneden – blandt andet fordi halvdelen af bedsteforældrene hjælper med at passe børnebørn.

I det hele taget viser rapporten, at de 52-97-årige i dag oftere hjælper andre, end de selv får hjælp. Færre end hver tiende har fået hjælp til at vedligeholde bolig eller have inden for den seneste måned. Og det er ellers det, flest ældre får hjælp med.

Til gengæld er den ældste del af befolkningen selv parate med en hjælpende hånd. For 20 år siden havde hver fjerde 77-årige hjulpet deres børn med praktiske gøremål; i dag er det hver tredje. Ud over at passe børnebørn hjælper ældre også deres egne børn med blandt andet kørsel (28 procent) og vedligeholdelse af bolig eller have (16 procent).

“En ting er praktisk hjælp, noget andet er den følelsesmæssige opbakning fra familie og venner,” siger Anu Siren og fortsætter:

“Også her går det godt for den ældste del af befolkningen. De fleste oplever et højt niveau af social støtte fra deres omgivelser, og kun et mindretal oplever konflikter og at deres relationer af og til kræver for meget af dem eller gør dem alvorligt bekymrede.”

Færre enker i 2017

Et tegn på at det går godt for ældre danskeres sociale liv er, at kun meget få ældre i dag er ensomme. Otte ud af ti føler sig sjældent ensomme, mens kun tre procent ofte føler sig ensomme, viser rapporten.

Samtidig betyder den stigende levealder for mænd, at kvinder lever en betydeligt kortere periode som enker, end de gjorde tidligere. For eksempel var andelen af enker blandt 67-årige kvinder 31 procent i 1997 og kun 11 procent i 2017.

“Der er sket et bemærkelsesværdigt fald i andelen af enker de seneste 20 år. Og det kan være en af årsagerne til, at færre ældre i dag føler sig ensomme,“ siger Anu Siren.

Debat
Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark 

Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere i Danmark, for indvandringen er kommet for at blive. Det er blandt konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.

Læs mere
Debat
Her bor partiernes vælgere 

Ny opgørelse fra Danmarks Statistik over stemmefordelingen ved seneste folketingsvalg fordelt på kommuner viser blandt andet at Socialdemokraterne mange stemmer på Københavns vestegn, på Lolland-Falster og i Nordjylland. Dansk Folkeparti stod godt i det sydlige Jylland og i Midt- og Vestsjælland,…

Læs mere
Debat
Diskrimineret på baggrund af både køn og etnicitet 

Fordomme florerer og er svære at undgå i mødet med andre mennesker. Det gælder både på nettet og i den virkelige verden. Det er ubehageligt, at blive mødt med fordomme, blive stemplet og sat i bås, som fx at blive set som seksualobjekt, alene fordi man er kvinde. Det er både grænseoverskridende og…

Læs mere
Debat
Læserindlæg: Bedsteforældre dybt bekymrede for asylbørn 

Gennem 10 år har foreningen Bedsteforældre for Asyl arbejdet stædigt på at forbedre forholdene for asylansøgere og sikre, at asylansøgere i Danmark behandles værdigt og i overensstemmelse med de internationale konventioner.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^