Kategori: Bryllup

Brevkassen: Bryllupsinvitation inklusiv flybilletter ? 

Når man invitere familien fra udlandet til sit bryllup, forentes det så at man betaler for flybilletter og ophold? Forfatter Sanne Udsen besvarer spørgsmålet.

 • Hej Sanne

  Min svigerfamilie (i alt 10 personer) fra Dublin er inviteret til vores bryllup i maj. Vi sendte invitationerne ud i november, og de meldte straks, at de gerne ville komme.

  Invitationen lød på selve brylluppet, men nu virker det, som om de også forventer, at vi betaler for deres hotelophold.

  Er det almindeligt? Burde vi have regnet med at skulle betale for hotelopholdet – og hvad med flybilletter?

  Randi
 • Kære Randi,

  I har sandelig været ude i god tid med de invitationer! Men det vender jeg tilbage til. Først til dit spørgsmål om, hvorvidt det er almindeligt, at et brudepar betaler for gæsternes hotelophold. Det korte svar er: Nej. Det er ikke almindeligt. Heller ikke i Irland. Almindeligvis forventes en bryllupsgæst selv at sørge for transport til og fra brylluppet. Det gælder også udenbys gæster.

  Muligvis kan der være arrangeret en form for fællestransport mellem f.eks. kirke og det sted, middagen eller receptionen holdes, men det vil så fremgå af invitationen eller af senere fremsendt information. Udenbys bryllupsgæster forventes også selv at sørge for deres overnatning, evt. med praktisk bistand fra brudeparret eller brudeparrets nærmeste familie. Når det er sagt, så kan jeg jo ikke udelukke, at det er almindelig praksis netop i din tilkommendes familie, at man betaler overnatningen for udenbys gæster. Men så skulle man tro, han havde været klar over det. Der er også den mulighed, at I er meget rige, og din kommende svigerfamilie er meget fattig, sådan at det kun virker rimeligt, at I betaler hotelregningen. Men selv i dette tilfælde kan de ikke tillade sig at gå ud fra det uden at have fået en helt specifik invitation.

  Men hvad gør I nu? Hvis I har råd, kan I vælge at bide i det sure æble og betale for deres hotelophold. Jeg ville nu nok først forsøge mig med diskret at antyde, at I forventede, at de selv betalte. F.eks. ved at spørge, om det vil passe dem, at I foretager en reservation i deres navn på et navngivet hotel med en værelsespris på ca. X kr. Hvis en sådan antydning ikke er tilstrækkelig, kan I overveje at lade din tilkommende mere eller mindre direkte forklare sine forældre, at invitationen altså kun indebærer selve brylluppet, og hvis det skulle betyde, at de så alligevel ikke ønsker at deltage, vil det være i orden. Men det kræver nok lidt nærmere diskussion mellem dig og brudgommen. Under alle omstændigheder må du i fremtiden være yderst påpasselig med den præcise ordlyd af de invitationer, du udsteder til din kommende svigerfamilie. Ellers kan de vist hurtigt blive et dyrt bekendtskab.

  Hvad burde I have gjort? Efter min beskedne mening skyldes en del af miseren, at I har sendt invitationerne ud alt for tidligt. (Se mit svar på et tidligere spørgsmål f.s.v.a. det rigtige tidspunkt for at udsende invitationen.

  I skulle i stedet have sendt de udenbys gæster en "save-the-date" skrivelse. I denne kunne I også have skrevet, at I gerne ville være behjælpelige med at skaffe hotelværelser, herunder nævne nogle forskellige muligheder og prisklasser, og om de ville være søde at give jer besked om, hvorvidt de ville være interesserede i jeres assistance til at foretage reservationen. Ellers ville I gå ud fra, at de selv sørgede for det.

  Problemet er til en vis grad et kommunikationsproblem. På en invitation skriver man det, invitationen indebærer. Man udpensler ikke det, der er normalt for lejligheden, og man skriver ikke det, den ikke indebærer. F.eks. ville man jo aldrig skrive en invitation, der lød: "Kom til middag den 22. kl 18.30. Vi serverer mad og drikkevarer, men I må selv betale taxaen." Man skriver med andre ord i en form for kode. For en middag er det normalt, at værtsparret serverer mad og drikkevarer, men at gæsterne selv sørger for transport. Derfor skriver man kun noget om disse ting, hvis invitationen afviger fra det normale, som f.eks. "Medbring en ret til buffeten" eller "Tag selv drikkevarer med" eller "Vi betaler taxaen". Af samme grund skriver man jo ikke på en bryllupsinvitation "Denne invitation dækker ikke transportomkostninger". Det regnes for at være underforstået.

  Mht. dit sidste spørgsmål om I også forventes at betale deres flybilletter, så har jeg vist allerede svaret. Jeg vil foreslå dig, at I forbigår emnet i tavshed. Skulle en af dine kommende svigerfamiliemedlemmer driste sig til at forhøre sig om flybilletter, så henvis dem til SAS eller Aer Lingus. Flyreservationer kan ligeså godt klares fra Dublin som herfra.

  Med venlig hilsen,
  Sanne Udsen

Om Sanne Udsen

Gennem bøger og foredrag deler forfatter Sanne Udsen ud sin viden og tanker om menneskers sociale adfærd, samspillet mellem mennesker, privat og såvel som i arbejdslivet. Det er spændende emner, der kan give stof til eftertanke, give øget selvindsigt,  forståelse for vores medmennesker og vække debat.

Blandt hendes bøger er: ’I bankernes vold’, ’Men nok om det’, ’Verden vil bedrages - gælder det også dig?’, ’Psykopater i jakkesæt’, ’Parasitter i habitter’ og ’Håndbog for karrierekvinder’.

Læs om Sanne Udsens bogudgivelser og foredrag på <link https: udsen.dk _blank>Udsen.dk

Bryllup
Brevkassen: Bryllupsgæst i sort kjole? 

Nogle brudepar sætter pris på de gamle bryllupsskikke og -traditioner, så når man nu er så heldig at være inviteret, så gælder det om at have styr på reglerne. Man skulle jo nødigt træde nogen over tæerne, fordi man ikke har læst på lektien. Men hvordan er det nu lige med reglerne omkring gæsternes…

Læs mere
Bryllup
Brevkassen: Skal den pinlige, fordrukne onkel partout inviteres med til brylluppet? 

Er man tvunget til at invitere sin fordrukne, pinlige onkel med til sit bryllup, spørger en læser. KvindeGuidens ekspert i Takt & Tone, Sanne Udsen, svarer.

Læs mere
Bryllup
Brudekjoler 2023 - Få ekspertens råd til kjolen der passer din kropstype 

Foråret og sommerens bryllupper planlægges i øjeblikket. De store bryllupsmesser er årstiden store tilløbsstykke, og brudeforretningerne viser deres nye, overdådige kjolekollektioner frem.

Tager man blot et lille kig på udvalget, får man hurtigt fornemmelsen af det dilemma som enhver vordende brud…

Læs mere
Bryllup
Brevkasse: Hvid brud flere gange? 

Er det upassende at være hvid brud flere gange? Forfatter og ekspert i takt og tone Sanne Udsen, svarer.

Læs mere
Bryllup
Brevkassen: Toastmasterens opgaver 

Toastmasteren ved brylluppet styrer rækkefølgen af taler, men hvordan, spørger en læser. Bør vedkommende fx kontakte gæsterne forud for arrangementet, hvornår skal toastmasteren selv holde tale, og i hvilken rækkefølge skal familien have ordet? Få de gode råd fra ekspert i takt og tone, Sanne Udsen.

Læs mere
Bryllup
4 gode råd til valg af brudesko 

Når først brudekjolen er valgt, er det blevet tid til at finde skoen, der matcher. Tag dig god tid til at finde de helt rigtige sko, for et forkert valg kan både tage opmærksomheden fra din kjole, og øge risikoen for ømme fødder.

Læs mere
Bryllup
Brudens håndtaske: En vigtig detalje i brudeudstyret 

For mange kvinder er håndtasken en vigtig accessorrie. Den signalerer måske hvem du er, afspejler din smag eller er en kær ven som har været med dig i mange år.

Men i bryllupssammenhæng er håndtasken lidt af en overset detalje - mærkeligt nok. Når du går i bryllupstanker handler planerne og idéerne…

Læs mere
Bryllup
Brevkassen: Han overvejer at 'anmode' om sin kærestes far om hendes hånd. Men er det en god idé? 

Christian vil gerne på gammeldags vis anmode sin kærestes far om hendes hånd. Forfatter Sanne Udsen er bekendt med den gamle tradition, men opfordrer Christian til at tænke sig godt om, for der er jo ingen garanti for, at han får det svar han vil have.

Læs mere
Bryllup
Brevkassen: Kan man have det samme tøj på i kirken og til bryllupsfesten? 

Hvis man i forbindelse med et bryllup skal deltage i både kirken, receptionen og senere festen, bør man da skifte tøj undervejs?, spørger en læser vores ekspert i takt og tone, forfatter Sanne Udsen.

Læs mere
Bryllup
Brevkassen: Gommens opgaver 

Han glæder sig til deres bryllup, men er i tvivl om, hvad der forventes af ham. Ekspert i takt & tone, forfatter Sanne Udsen, giver ham nogle gode råd med på vejen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Alt det, du skal vide, for at få et vellykket bryllup

At planlægge et bryllup kræver fokus, overblik - og en hel del kærlighed. For drømme og håb skal gå hånd i hånd med økonomi og en praktisk virkelighed, og I skal træffe en lang række valg, før I til sidst kan sige jeres livs vigtigste ’ja’ til hinanden.

Bryllupsbogen, skrevet af Pernille Redder,…

Læs mere
Vores Bryllup, Simone Thorup Eriksen

Fra forfatterparret tegneren Simone og bagedystvinderen Liv kommer den perfekte gave til den kommende brud. En personlig bryllupsbog, som bruden kan udfylde som en scrapbog med historien om frieriet, et stykke af sit brudeslør, hilsner fra gæsterne, et kys med bryllupslæbestiften, menuen, de bedste…

Læs mere
Min bryllupsdagbog: Bryllupsplanlægningen

Med bogen 'Min bryllupsdagbog' præsenterer Julie Dam og Britt Basse et planlægningsværktøj op til den store dag.

De fortrykte sider hjælper og guider jer helt fra frieri til bryllupsdagen. Der er plads til egne noter, idéer og tanker. Således har I en praktisk og hyggelig bog, som bagefter…

Læs mere
Takt og Tone i Tiden, af Sanne Udsen

Forfatter og brevkasseredaktør på KvindeGuiden, Sanne Udsen, har skrevet 'Takt og tone i tiden', som handler om hvordan man begår sig taktfuldt, diplomatisk og hensynsfuldt. Bogen er den ultimative guide til alle, der ønsker at komme nogenlunde helskindet gennem det moderne livs genvordigheder, og…

Læs mere
Shopping
^