Tekande fra Serax
Metal krukker House Doctor
Lanterner fra Rivièra Maison
Buddha i guld resin
Sorg og skam over straffet teenagesøn

Fra brevkassen: Mens hendes søn afvikler en fængelsesstraf, sidder hun tilbage med sorg, skam og skyldfølelse ...

_______________________________________________________

 

Hej brevkasse

Min søn på 16 år afvikler en ungdomssanktion (ubetinget fængselsstraf for unge, som begår alvorlig kriminalitet. red.). Problemerne startede 3-4 år tilbage og det har været nogle hårde år både for min søn, for hans lille søster og for mig. Jeg har flere gange følt at filmen var ved at knække fordi jeg stod meget alene. Jeg har også kæmpet med sorg, skyld og skam - det gør jeg for så vidt stadig. Men jeg tror også at jeg er en overlever, for samtidig med alle disse ting færdiggjorde jeg en videregående uddannelse og er i stand til at passe mit arbejde på fuld tid.
Jeg har nu mødt en mand. Vi har skrevet sammen igennem det sidste halve år og har mødt hinanden 3 gange. Min veninde synes at jeg skal fortælle ham om min søn, men jeg synes at jeg må have lov til at lære ham at kende først og finde ud af om han er en mand for mig. Men jeg må også indrømme at jeg er bange for at han skal afvise mig, ikke mindst fordi han arbejder indenfor politiet. Men han er samtidig en moden mand og jeg tænker, at hvis han er tilstrækkelig interesseret i mig, ja så render han forhåbentlig ingen steder. Når jeg lige læser hvad jeg har skrevet, så tænker jeg, at jeg måske lyder som en kvinde med en stor selvværdfølelse, men sådan oplever jeg det ikke. Jeg føler mig meget sårbar og jeg må også indrømme at det har haft nogle sociale konsekvenser, idet jeg har trukket mig noget tilbage både i forhold til nogle af de venner jeg har men også i mit arbejde.
Jeg kan blive helt angst ved tanken om hvad jeg skal svare hvis folk spørger mig: "Nå, hvad laver din søn så?" Jeg har sågar taget mig selv i at lyve - og jeg hader løgn! Men jeg har ikke mod nok til at sige sandheden. Så mit spørgsmål er vel, hvordan omgås jeg sandheden uden at ligne en skydeskive for sorg og skam? Og hvornår og hvordan er det en god ide at fortælle ham den udkårne, at min søn har begået noget kriminelt? I håb om at du vil og kan svare mig. På forhånd tak

_______________________________________________________

Kære du.

Tak for din mail hvor du gerne vil have nogle råd omkring hvor ærlig du skal være omkring din søn kriminalitet og hvornår det er det bedste tidspunkt at fortælle en ny partner om din søns situation.

Jeg vil prøve at svare dig udfra de forudsætninger jeg har, dels som professionel og dels udfra hvad jeg personligt tror vil tjene dig bedst. Jeg skriver dette, fordi dit spørgsmål om hvornår du skal fortælle om din søn, til den mand du har mødt, primært er et holdningsspørgsmål. Måske kan mit svar hjælpe dig til at blive mere afklaret på hvad der er det rigtige for dig.
Spørgsmål 1: Skal du allerede nu være ærlig og fortælle ham om din søn, eller er det i orden at vente med at sige noget indtil du ser hvordan forholdet udvikler sig, til den mand du har mødt?

Allerførst inden jeg svarer, vil jeg gerne pointere at du helt bestemt har mange gode ressourcer, der giver dig styrke til at overleve det der er sket med din søn. Blandt andet udviser du stor styrke ved at du, på trods af sorg, skyld og skam, alligevel evner at passe dit arbejde - også selvom du ikke deltager fuldt ud i de sociale aktiviteter. Selvfølgelig er du meget sårbar på grund af det, der har ramt dig og din familie. At ens barn bliver kriminel er for de fleste en stor skam og behæftet med en masse skyldfølelse. Det er meget forståeligt og helt naturligt, at det ikke kan undgå at påvirke jeres sociale liv og relationer.

Så på dit spørgsmål om hvordan du skal forholde dig til at fortælle om din søns kriminalitet til den mand du har mødt, vil mit svar være: Nej, det kan godt vente lidt endnu. På nuværende tidspunkt kender ham ikke nok til at vide hvordan han i praksis vil reagere på din situation. I har primært skrevet sammen, hvad der jo ikke stiller andre krav til jer end at udveksle nogle drømme om hvordan I kunne skabe noget sammen. Det er på den baggrund at jeg vil råde dig til at vente lidt med at fortælle ham din søn historie. I har kun mødt hinanden 3 gange. Min holdning er at du på nuværende tidspunkt i forholdet ikke er forpligtet til at fortælle om de personlige problemer, du slås med. Hvis I når frem til at definere jer som kærester, der satser på at fast forhold evt. også at bo sammen, så mener jeg at du må fortælle ham om din søn. Hvis I skal være en daglig del af hinandens liv, kan han ikke kan undgå at blive en del af problemerne med din søn.

Hvis I beslutter jer at til at I vil bygge på en fælles fremtid, skal den nye mand i dit liv, naturligvis have mulighed for at vurdere, om din families liv er noget han kan/ vil være en del af. Det er også vigtigt at få klarhed over, hvorvidt det vil påvirke hans forhold til dig i negativ retning, at du er mor til en søn, der har begået kriminalitet.

Du skriver at hvis han føler tilstrækkelig for dig, vil han nok ikke forlade dig. Jeg er ikke helt sikker på, at den antagelse holder. Jeg tror mere det handler om hvad han er i stand til at acceptere – også i forhold til sit arbejde. Alt det må du prøve at nå til klarhed over, hvis I går videre med det forhold, der udfra det du skriver kun er i sin begyndelse.

Spørgsmål 2: Til dit spørgsmål hvordan du skal klare ubehagelige spørgsmål fra kollegaer og venner så du undgår at isolere dig, vil mit svar være: Find en passende mulighed for at melde ud, kort og præcist hvad der er sket i din lille familie. At der arbejdes på at resocialisere din søn. Sig at du selvfølgelig er meget ked af det, men at du støtter ham så meget du kan. Og at du vil være glad for hvis de ikke spørger for meget, at det skete ikke er tabu, men at du ikke rigtig er klar til at forholde dig til spørgsmål og kommentarer.

Jeg håber du har gode venner eller en professionel, der kan hjælpe dig med at bearbejde din sorg, skam og skyld, og at du dermed vil komme styrket fra oplevelsen. Du har brug for nogle gode værktøjer og støtte til hvordan du håndterer situationen, både overfor din søn og datter, overfor dig selv og andre i din omgangskreds. Det er alt for belastende for dig, hvis du står alene med alle disse følelser, du har brug for nogen at vende det hele med med.

Jeg håber du kan bruge mine råd, der som sagt ikke er nogen absolut sandhed, men en måde hvorpå du kunne få mere afklaring i dit liv både arbejdsmæssigt og privat. Jeg tror på det vil være en lettelse for dig at få sagt tingene som de er. Jeg tror også det er en god ide at drøfte måden at sige det på med en du har tillid til, en som forstår hvordan du har det med det, der er sket.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke og en masse kraft og styrke til at turde være mere åben omkring din søns problem. Fra mig skal du have de allerbedste og kærligste ønsker for en bedre fremtid for jer alle tre.

Sjæl & psyke
Styrk dit selvværd

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit...

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro...

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det...

Læs mere
Sundhed
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -...

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Sjæl & psyke
Misundelse

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun finder sine drømme frastødende

Fra brevkassen: Det generer og bekymrer hende, at hun har erotiske drømme om sine stedsønner, og hun spørger psykologen, hvorfor hun har sådan nogle drømme, når hun på alle måder finder dem forkerte.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Charlotte Perriand varmelampe

Charlotte Perriand varmelampe

Stor LED pære

Stor LED pære

Svensk 70'er pendel

Svensk 70'er pendel

Ogawa Kazumasa poster

Ogawa Kazumasa poster

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


18.03.2020

WHO: Tag ikke ibuprofen, hvis du har coronasymptomer

DR.dk

Verdenssundhedsorganisationen opfordrer til, at man tager parcetamol – pinex, panodil etc. - i stedet. Opfordringen kommer, efter at det medicinske tidsskrift The Lance i en forskningsundersøgelse indikerer, at ibuprofen – stoffet i ipren – kan gøre coronasmittede mere syge, end de er i forvejen,... Læs mere


Arkiv

^