Zinkbaljer
Quilttæppe
Sommerstel med David Austins roser
Kvinder bør lære at investere
Savner livsenergi

fra brevkassen: Hvordan genvinder man sin energi og lyst til livet ...

_______________________________________________________

 

Hej brevkasse.
Min kæreste og jeg har været sammen gennem 9 år. Vi er begge omkring de 30. Vores forhold er egentlig meget godt, men vi har haft perioder med op og nedture, hvor, især jeg, har været i tvivl om forholdet er det rigtige for mig.
Inden for det sidste års tid har jeg været igennem et terapiforløb for depression og angst. Det er ikke en depression jeg har opbygget gennem de år, vi har været sammen, men "blot" noget som ikke er blevet taget hånd om før nu. Igennem forløbet er jeg blevet mere bevidst omkring mig selv, og hvad jeg ønsker her i livet. Men jeg er stadig ikke nået dertil, hvor jeg helt præcist ved hvad jeg vil, og har svært ved at være bestemt og sige, at nu er det sådan jeg gør.
Gennem den seneste tid har vi snakket om hus og børn, og vi har også været ude at se en del, men har endnu ikke fundet ”huset”.
Nu er jeg også kommet i tvivl om det virkelig er det jeg vil. Når jeg ser mig selv stå i sådan et hus og med barn, mister jeg helt energien, og har svært ved at forestille mig i den situation, sådan som jeg har det lige nu.
Jeg føler, at jeg igennem lang tid bare har fulgt med strømmen og gjort hvad andre mener, at der er rigtigt for mig og for én i min alder.
Jeg har gennem livet altid haft mange drømme om fremtiden, men det har jeg ikke længere. Jeg har en gang snakket med min kæreste om, hvad jeg drømmer om, men hans kommentarer til, hvad der skulle til for at mine drømme skulle gå i opfyldelse, fik det til at ligne en så utrolig lang forhindringsbane, at jeg nu slet ikke tør drømme om noget mere.
Vi har skæve arbejdstider i forhold til hinanden, hvilket gør at vi ikke er så meget sammen. Det har også sat sit præg på vores intime liv, hvor der ofte kan gå lange perioder mellem vi er i seng sammen. Vi har begge varme følelser for hinanden, men nogle gange føles det mere som om, vi er rigtig gode venner, end vi er kærester.
Jeg er så endnu engang kommet til et punkt i mit liv, hvor jeg er i tvivl om, det er det rigtige for mig, at være sammen med min kæreste. Det handler ikke så meget om han er god nok eller ej - han er på mange måder en fantastisk mand. Men det handler mere om, at jeg føler at det er svært for mig at finde mig selv og udvikle mig personligt, i et miljø hvor der ofte er så meget tvivl, manglende intimitet og ingen drømme.
Lige nu har mangler jeg lysten til livet. Jeg føler mig lukket inde og begrænset i, hvad jeg kan gøre. Det skal siges at min kæreste på ingen måde fysisk begrænser mig, eller siger at jeg ikke må dit og dat. Men ligeså snart jeg træder ind af døren til vores fælles hjem, mister jeg fuldstændig energien til at gøre noget.
Jeg har lyst til at få mine drømme og min livsenergi tilbage. Jeg har lyst til at hele kroppen og livet bobler af glæde. Jeg har lyst til at leve livet! Jeg tror på, at jeg kan få det sådan. Men jeg er meget i tvivl om det er sammen med min kæreste eller uden, at jeg skal finde det.
Skal jeg forlade det trygge og sikre, til fordel for det usikre, og noget jeg slet ikke ved hvad der er?
I det usikre ligger der mange spørgsmål om jeg så nogensinde får muligheden for at få børn inden det er for sent. Og vil jeg overhovedet opnå den ro, jeg søger, til at kunne udvikle mig selv ved at gå fra ham?
Hvordan finder man ud af hvad man virkelig vil? Jeg forsøger at mærke efter inde i kroppen, men ofte flyver det rundt med blandede følelser og praktiske foranstaltninger (og omgivelsernes meninger) som væltes sammen.
Jeg håber du kan hjælpe mig.
Den fortvivlede

_______________________________________________________


Kære fortvivlede
Tak for dit lange brev, som jeg vil forsøge at besvare efter bedste evne. Det er mit håb, at såvel du, som andre fortvivlede, der læser dette svar, kan få nyt mod til at bryde en fortvivlende og fastlåst situation - og få nye indsigter til at komme videre af en vej, som genererer energi og livslyst i modsætning til et liv der tapper energien.
Du skriver, at du har en rar kæreste, som du efterhånden er mere ven med end egentlig kæreste. I taler i øjeblikket om hus og børn, men kan ikke finde det rigtige hus, samtidig er du bange for at du ikke når at få børn i tide.
Du skriver også, at du helt taber energien når du forestiller dig lukket inde i et hus med et barn.
Det fremgår tydeligt af dit brev, at du er meget i tvivl om hvad du vil med dit liv, du er i tvivl om hvorvidt du er sammen med den rigtige kæreste og om det at skabe familie, købe hus og få børn sammen med din kæreste, virkelig er noget du ønsker.
Med det du skriver, lyder det også som om, at det er et meget ustimulerende miljø du befinder dig i. Et eksempel på det er, at dine fremtidsdrømme allerede i en ung alder er helt slukket, fordi du lader dig påvirke af, at din kæreste får dig til at tro, at de drømme du gerne vil realisere er så indviklede og besværlige, at du opgiver på forhånd.
Når jeg læser din beskrivelse af hvordan dit liv ser ud lige nu, lyder det som om, at du er ramt af en form for reaktiv depression. Du vil på den ene side gerne realisere nogle drømme, men lader dig påvirke af det miljø du lever i, med det resultat at du helt har mistet både dit livsmod og din livsenergi. Kort sagt, at det liv du lever med din kæreste, dræner din energi i stedet for at opbygge energi..
Mit råd til dig er, at du så hurtigt som muligt må træde ud af din bekvemmelighedszone og lige nu droppe alle tanker om hus, mand og børn indtil du har fundet ud af, hvad du vil med dit liv. Det kunne blive noget af en katastrofe for alle parter, hvis du fortsætter med at gøre det alle andre gør, uden først at finde ud af hvad det er, der giver mening i dit liv.
Så mit forslag til dig er, at du og din kæreste i hvert fald for en periode flytter hver for sig. Det kunne give jer mulighed for at finde ud af, om I kan ændre den situation, at I er gået i stå, selvom I kun er omkring 30 år.
Din primære opgave er, at du skal bruge noget tid til at finde ud af, hvad du vil med dit liv. Du må finde ud af, hvad der giver glæde, energi og livslyst, og hvad du kan gøre for at finde mening med dit liv. Disse nødvendige erkendelser vil du næppe finde frem til, hvis I fortsætter med at bo sammen. Som du skriver, er det ikke p.g.a manglende følelser for hinanden, at du er gået død i forholdet, men mere at du er nødt til selv at finde ud af hvad du vil, hvad du kan og hvad du har lyst til. Du skal først lære at mærke efter, hvad der giver energi og hvad der tapper din energi.
Det kan være nødvendigt, at du får noget hjælp og støtte til at mærke efter hvor du skal starte, enten fra en klog ven eller en professionel. Det kan være svært alene, at holde fast i nye mål, pga. at du er så langt nede mht. dit energiniveau og din livslyst.
Din opgave består også i at udfordre din tvivl om dit forhold, din fremtid og hvilke drømme der skal opnåes for at du kan opleve at dit liv har retning og er meningsfyldt. Du kunne evt. også forsøge dig med meditation, da det kan hjælpe dig med at lære dig selv bedre at kende.
Men det vigtigste er, at du tager ansvar for, at du ikke kan fortsætte med at leve i tvivl om den rigtige kæreste, det rigtige hus og det rigtige tidspunkt at få børn på. Det vil ikke være fair overfor dig selv eller andre at handle på det nu værende grundlag. Du skal først være meget mere afklaret og det bliver du næppe, hvis du ikke får en tid for dig selv.

Sjæl & psyke
Styrk dit selvværd

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit...

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro...

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det...

Læs mere
Sundhed
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -...

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Sjæl & psyke
Misundelse

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun finder sine drømme frastødende

Fra brevkassen: Det generer og bekymrer hende, at hun har erotiske drømme om sine stedsønner, og hun spørger psykologen, hvorfor hun har sådan nogle drømme, når hun på alle måder finder dem forkerte.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Sommerstel med David Austins roser

Sommerstel med David Austins roser

Hængesofa Rivièra Maison

Hængesofa Rivièra Maison

Bålfad

Bålfad

Store runde solbriller

Store runde solbriller

Nye Bøger
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
20.07.2020

Strøget i historisk krise

Finans.dk

Coronakrisen truer med at få antallet af ledige lejemål til at sætte rekord. Læs mere


19.07.2020

Markant flere låner lyd- og e-bøger

eReolen

Coronakrisen har fået flere børn og voksne til at søge underholdning i digitale bøger hos foreningen eReolen, der giver alle danskere mulighed for at låne elektroniske bøger og lydbøger gratis. Læs mere


11.07.2020

LGBT-personer skjuler deres identitet for at undgå chikane

Ligestillingsministeriet, Mfvm.dk

Oplevelser med negative reaktioner hænger tæt sammen med en øget risiko for psykisk mistrivsel og ensomhed, viser en ny undersøgelse fra Ligestillingsministeriet. Over en fjerdedel af LGBT-personerne føler sig ensomme. Læs mere


08.07.2020

Miljøstyrelsen fraråder hjemmelavet håndsprit

Forbrugerrådet TÆNK Kemi

Coronavirus har øget efterspørgslen på håndsprit. Flere steder florerer der opskrifter på hjemmelavet hånddesinfektion. Miljøstyrelsen fraråder dog, at du laver din egen håndsprit. Ifølge styrelsen er risikoen, at du blander forkert eller bruger forkerte ingredienser. Læs mere


07.07.2020

Etisk Råd: Hvem er de sårbare under coronakrisen?

Etisk Råd

Coronaepidemien har vist os, at sårbare grupper bliver ramt særlig hårdt. Helt aktuel er debatten om de ældre på plejehjem og de omfattende besøgs- og omgangsrestriktioner, der har været indført for at begrænse smittespredningen... Læs mere


06.07.2020

Naturstyrelsen: Få store naturoplevelser på de danske øer

Naturstyrelsen

Udnyt de gratis færger i juli og udforsk de statslige naturområder på øer landet over. Læs mere


Arkiv

Pandemi i USA Viagra