Økologisk sengetøj i smukke nuancer
Møbelkæde med Danmarks største <BR>udvalg af senge slår fast:<BR> Bæredygtighed og sundhed <BR>SKAL prioriteres
Betræk til IKEA sofa
Sugerør glas
Kategori: Parforhold

“Når det er hans tur til at lave mad, så står den på take-away”, ”Hvorfor skal jeg bede ham om at tage opvasken? Jeg er ikke hans mor”, ”Han tager det for givet at jeg sørger for både børn, rengøring og indkøb”, ”Hvis jeg kommenterer hans manglende indsats, så ryger den gode stemning”...

Test: Er der balance i parforholdet?
Redaktionen

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Den ulige indsats for at holde parforholdet, kærligheden og den gode stemning kørende, kan udvikle sig til et mønster man acceptere og lever med i hverdagen. Men herfra kan det ofte være svært at nå til en erkendelse af, at de mange kompromisser ikke kun slider på kærligheden, men også påvirker selvværdet og selvrespekten.

Når den fælles indsats for at bevare parforholdet er kørt af sporet, så handler det om at reagere inden man når et punkt, hvor man enten føler sig udnyttet og overset eller gribes af lysten til at smide det hele overbord.

Ifølge den amerikanske forfatter og forsker i psykologi, Ronald Riggio, så er forudsætningen for et velfungerende parforhold, at der hersker en følelse af lighed og retfærdighed mellem parterne. Og selvom det måske lyder pragmatisk i forbindelse med romantiske forhold, så er der nødt til at være balance mellem, hvad man hver især investerer i parforholdet og hvad man får ud af det.

For at vurdere niveauet af lighed og retfærdighed i parforholdet, har Riggio udarbejdet 13 udsagn, som kan gøre dig klogere på balancen i dit forhold.

Du får ét point for hvert udsagn, hvor du føler at forholdet er lige og retfærdigt, og du trækker ét point fra, hvor du føler forholdet er uretfærdigt og ude af balance.

 1. Min partner og jeg elsker hinanden lige højt
 2. Vores lyst til hinanden er omtrent den samme
 3. Vi forstår begge hinandens ønsker og behov
 4. Vi går lige meget op i vores udseende og fremtoning
 5. Vi går begge meget op i vores sundhed og helbred
 6. Fysisk tiltrækkes vi af hinanden i samme grad
 7. Vi gør jævnligt hinanden opmærksomme på, at vi værdsætter hinanden
 8. Vi har et gensidigt tilfredsstillende sexliv
 9. Vi viser og demonstrerer begge regelmæssigt vores kærlighed til hinanden
 10. Når det kommer til praktiske opgaver i hjemmet; børn, indkøb, rengøring og oprydning, havearbejde, økonomi og budget, så deler vi arbejdsbyrden lige og retfærdigt
 11. Vi deler de fleste grundlæggende holdninger til, hvad der er rigtigt og forkert
 12. Vi træffer oftest vigtige beslutninger i fællesskab
 13. Min partner og jeg vil oftere være enige, eller kunne nå til enighed, end forblive uenige


Hvis du scorer mindre end 7 point, så er det, ifølge Riggio, et udtryk for ubalance i forholdet, og der bør gøres en fælles indsats for at genopbygge følelsen af lighed og retfærdighed mellem jer.

De 13 udsagn vil sikkert være kilde til mange overvejelser, og ikke mindst til en konstruktiv diskussion om retfærdighed, og hvordan i hver især oplever jeres forhold og forholdets kvaliteter.

Med et fælles ønske om at styrke parfoldet, kan I arbejde med at være mere åbne og ærlige overfor hinanden, og blive bedre til at gøre hinanden opmærksomme på, hvad I hver især har af prioriteter, ønsker og behov. I bør også forholde jer til, at hvis I ikke begge gør en indsats for at forbedre forholdet og skabe balance, så kan resultatet være at I begge begynder at kigge andre steder, hvor det er muligt at få ønskerne opfyldt.

Men hvad hvis det modsatte er tilfældet? Hvad hvis vores partner investerer mere i forholdet end vi selv gør? Ja, så må vi selvsagt gøre mere, engagere os mere, være mere lydhøre og opmærksomme, og frem for alt være indstillet på at gøre en varig indsats for at medvirke til lighed og retfærdighed vores parforhold.

Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der...

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Når vold er hverdag

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Læs mere
Parforhold
Når lysten til sex forsvinder

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem,...

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Det er ikke din partners opgave at fylde dig med kærlighed

Vi danskere er alt for gode til at skubbe ansvaret for vores egen glæde og lykke over på vores partner, og det gør os ulykkelige, mener parterapeut Christiane Meulengracht, forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje'.
”Det er et meget almindeligt træk, at vi danskere går rundt med den opfattelse,...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Meraki - dansk hudpleje

Meraki - dansk hudpleje

Dansk design Novoform

Dansk design Novoform

Simple Goods - Bæredygtig rengøring

Simple Goods - Bæredygtig rengøring

Valg af den rette eyeliner:<br> Der findes kun én måde

Valg af den rette eyeliner:
Der findes kun én måde

Nye Bøger
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
Feministisk kreabog

Fra de kreative kvinder, Sabine Lemire og Louise Gram, kommer en ny, skøn og inspirerende bog fuld af idéer og opskrifter på håndarbejdsprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv.

Læs mere
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.01.2021

Alle danskere forventes vaccineret inden udgangen af juni

SST.dk

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni. Læs mere


08.01.2021

Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Information.d

Medicinalselskaber har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus, og har fundet, at deres vacciner virker mod den britiske virusvariant. Coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Læs mere


07.11.2020

Kan vinterbadning forebygge demens?

KvindeGuiden

Ny forskning peger på at vinterbadning måske kan mere end sætte gang i blodomløbet. Forskere fra Cambridge University har nemlig opdaget, at svømning i koldt vand kan beskytte hjernen mod degenerative sygdomme som demens. Læs mere


29.10.2020

Sikkerhedsstyrelsen: Ansigtsmasker og mundbind af stof er ikke værnemidler

Selvom Sundhedsstyrelsen skriver at et godt stofmundbind er bedre end intet mund, så kan ansigtsmasker og mundbind, der er syet af stof, ikke betragtes som værnemidler. Derfor må forhandlere og producenter ikke reklameres med, at de yder nogen beskyttelse mod for eksempel coronavirus. Læs mere


28.10.2020

Hvorfor er nogle personer symptomfri ved smitte med COVID-19?

Aarhus Universitet

Forskere fra Aarhus Universitet har en mulig forklaring på, hvorfor COVID-19 kan optræde hos personer, som er syge uden at have symptomer i tidlige stadier af sygdommen. Læs mere


26.10.2020

26 deodoranter uden parfume

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Deodorant er den hyppigste årsag til parfumeallergi. Allergien varer resten af livet, hvis du først har fået den. Se 26 parfumefri deodoranter hos Forbrugerrådet Tænk Kemi. Læs mere


Arkiv

^