Kategori: Parforhold

Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset 

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Ny undersøgelse kan vise danske mænd, at de hverken er unormale eller alene

27 procent af alle seksuelt aktive mænd har oplevet potentielt udredningskrævende rejsningsbesvær inden for de seneste 4 uger, hver tiende seksuelt aktive mand har oplevet hyppig, problemvoldende for tidlig sædafgang ved seksuelt samvær inden for det seneste år, og godt hver tiende har enten slet ikke eller mindre end én gang pr. måned oplevet sexlyst det seneste år. Sådan lyder nogle af konklusionerne i Projekt Sexus, der er en ny stor undersøgelse vedrørende danskernes sexliv, som er udformet i et samarbejde mellem Statens Serums Institut og Aalborg Universitet.

Ifølge sexolog og parterapeut, Christiane Meulengracht, kan undersøgelsen forhåbentlig være med til at vise de danske mænd, at de hverken er unormale eller alene, hvis de i kortere eller længere perioder oplever manglende sexlyst eller præstationsbesvær:
”I vores kultur er det desværre så tabubelagt at tale om mænds udfordringer i soveværelset, at mange af dem føler sig både alene, skamfulde og forkerte – hvilket desværre kun er med at forværre situationen. Det betyder samtidig, at der ofte er meget lidt fokus på dét, man som mand aktivt kan gøre for at genfinde glæden ved et godt og intimt sexliv,” siger Christiane Meulengracht.
I sin egen klinik oplever Christiane Meulengracht generelt en stigning i antallet af henvendelser, som vedrører mandens manglende sexlyst og præstationsbesvær, men paradoksalt nok kommer henvendelser oftest fra kvinden eller partneren i parforholdet, forklarer hun.

Mange mænd føler skyld og skam

Ifølge Christiane Meulengracht er der flere grunde til, at mange mænd føler skyld og skam, når de oplever manglende sexlyst og præstationsbesvær:
”I vores kultur er der skabt en forventning om, at en rigtig mand er én, som mere eller mindre altid kan præstere seksuelt. Dette forvrængede billede af mandens seksualitet ser vi eksempelvis, når vi ser porno, hvor manden kan blive ved i timevis.”
Samtidig er vi i parforholdet blevet alt for gode til at gøre hinanden ansvarlige for vores begær og sexlyst, uddyber parterapeuten:
”Hvis man som mand ikke kan få rejsning eller på anden vis præstere seksuelt, så bliver det af kvinden ofte tolket som et tegn på, at der er noget i vejen med hende – at hun ikke er sexet eller attraktiv eller at hans følelser for hende ikke er ”de rigtige”. Det i sig selv kan skabe et kæmpe pres, yderligere præstationsbesvær samt en generel usikkerhed, når det kommer til at holde sin partner glad og seksuelt tilfredsstillet,” siger Christiane Meulengracht.

Husk de primære årsager

I stedet for at gøre manglende sexlyst og præstationsbesvær hos mænd til noget, som kun handler om manglende begær, er det ifølge parterapeuten vigtigt, at man som mand forstår, at der er en lang række fysiologiske og psykiske faktorer, som ofte kan have en meget stor påvirkning. Og mange af dem kan man gøre noget ved:
”Ofte er der helt ’naturlige’ grunde til, at vores krop siger fra, og at vi i perioder oplever begrænset sexlyst og præstationsbesvær. Det gælder for såvel kvinder som mænd. Det kan fx handle om manglende søvn, for lidt eller sågar for meget motion, dårlige kostvaner, medicinindtag, for stort alkoholforbrug, depression, stress, arbejdspres og en oplevelse af store forventninger fra venner og omgangskreds.”

4 gode råd: Genvind sexlysten og glæden i soveværelset

Christiane Meulengracht samler her 4 gode råd til manden, som i perioder oplever svingende sexlyst og præstationsbesvær.

  1. Husk på, at du ikke er alene, og at det er helt normalt med udsving i forhold til lyst og præstationen. Så start med at droppe alle former for selvbebrejdelser!
  2. Tag herefter et kig på dine livsomstændigheder. Får du tilstrækkeligt med søvn, motion, god kost og føler du dig generelt i kropsmæssig balance? En træt, udmattet og belastet krop og hjerne har nemlig en negativ indflydelse på dine stress- og kønshormoner.
  3. Spørg også dig selv, om du er rigtig glad for tiden. Er der spændinger i dit parforhold, du skal tale med din partner om, eller er der noget på jobbet, som nager dig? Prøv at vær nysgerrig og find modet til at tale om det, hvis noget går dig på.
  4. Hjælper intet af det ovenstående, så er det nu, du som mand skal bryde statistikken og være én af dem, som søger hjælp udefra, fx hos egen læge eller en terapeut. Det første kan bl.a. være relevant, da præstationsbesvær og sexlyst også kan skyldes sygdom, der kræver din læges opmærksomhed.
Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^