Kalendergaver
Julesok til pakkekalender<BR>og adventsgaver
Økologisk maling til soveværelset
Gave til hundeejer
Ingen overskud til parforholdet

Fra brevkassen: De har svært ved at finde tid til hinanden og parforholdet, og har meget forskellige måder at takle det på.

______________________________________________


Brevkassen: 14. september 2011 - af Ingrid Ortmann

______________________________________________

 

Kære Ingrid.

Trænger til at dele mine tanker og følelser med nogen! Jeg er 42 år og har været gift i 15 år. Vi har sammen to piger - en på 10 år, og en på 15 år, som er infantil autist. Vores store datter har først fået diagnosen for 1½ år siden. Det har været en meget lang og opslidende proces, som vil forsætte, da et barn med hendes lidelse altid vil kræve mange ressourcer.
Vores problem er, at vi ingen overskud har til hinanden. Vores datter er i aflastning en gang om måneden og indimellem forsøger min mand og jeg at tage os en weekend alene. Men vi kommer ikke rigtig i dybden med hvad vi føler. Jeg er nok lidt konfliktsky og fortrænger tingene, men min mand tager af og til nogle ting op, som vi så får drøftet. Generelt har jeg det nok sådan, at når vi endelig har en weekend sammen, så skal den ikke bruges på at snakke hverdagsproblemer.
Senest syntes jeg dog min mand har virket utrolig utilfreds og i dårligt humør. Han bliver hurtigt irritabel og sover dårligt - hvilket jo ikke gør humøret bedre. Jeg synes også han virker jaloux, hvilket jeg ikke har bemærket før. Jeg er ikke en flirtende type og syntes ikke jeg på nogen måde lægger op til andre. Men en enkelt episode ved en fest, hvor jeg, uden overhoved at lægge noget i det, sad på skødet af en af min mands kammerater, var han meget såret og vred over.
Siden har andre uskyldige episoder, hvor han har reageret med jalousi. Det ender som regel med at han undskylder, siger at han elsker mig og indrømmer at være et "fjollehoved". Men inden da, når han at fortælle mig, at han synes livet er surt og dårligt. Det skal siges, at han har fået et job, han ikke er glad for.
Han har foreslået, at vi kunne flytte hver for sig, blandt andet fordi det ville lette ugen for den af os, der ikke har vores store datter. Men jeg syntes, at det er en fordel at være to om hende i hverdagen.
Jeg er egentlig ret sikker på, at han virkelig elsker mig og jeg ham. Han har bare ikke overskud til at fortælle eller vise mig det. Det påvirker mig, jeg bliver ked af det – og så kan jeg heller ikke rigtig være der for ham.
Hvad gør vi? Er der håb for en lysere fremtid?
Hilsen en bekymret kvinde

______________________________

Kære bekymrede kvinde.

Tak for din mail, hvor du deler dele dine tanker om dit et ægteskab – et ægteskab, hvor I begge i høj grad mangler både tid og overskud til at dyrke jeres 15 år gamle forhold. Du skriver at I sammen har to døtre, hvoraf den ældste lider af infantil autisme, hvilket er en både krævende og belastende opgave for hele familien.

Takler situationen forskelligt
Indimellem har I en weekend alene. Her undgår du helst at snakke om hverdagens problemer, mens din mand forsøger at tage fat på nogle af de problemer der tynger og frustrerer ham.
Jeg tror, at det er i jeres forskellige måde at reagere på, at du skal søge hovedårsagerne til din mands voksende utilfredshed med tilværelsen og hans dårlige humør. Han føler formodentligt, at han ikke bliver hørt, når han forsøger at fortælle dig, hvordan han har det. Han føler sikkert, at du forsømmer hans behov for fysisk og psykisk kontakt, hvilket oftest er anledning til dårligt humør, modløshed og manglende selvtillid hos mænd. Og det gør det svært for ham at vise dig hans kærlighed til dig. Han føler sig uelsket.

Han vil have opmærksomhed
Du beskriver en række små episoder, hvor din mand bliver jaloux over at du f.eks. har siddet på skødet af en af din mands kammerater. Du skriver også, at du ikke mener noget med det du gør. Men fordi din mand føler, at du ingen overskud har til ham, kan det føles krænkende, at se at du har overskud til andre – uanset hvor uskyldig din adfærd overfor andre mænd har været.
Som du skriver, så erkender din mand jo også selv, at han er et fjollehoved når han føler, som han gør. Han undskylder sin overreaktion og siger at han elsker dig.

Tag hans mistrivsel alvorligt
Mit råd til dig er, at du tager din mands mistrivsel meget alvorligt. Så vidt jeg kan vurdere, ud fra det du skriver, så er han på grænsen til ikke at kunne udholde det liv, I har sammen. Hans forslag om at bo hver for sig tyder på at han ikke kan klare det pres, han føler - dels pga. jeres datter, dels pga. den utryghed han føler i forholdet til dig.
Det kunne være en løsning for jeres forhold, hvis I delte opgaven med jeres datter hver anden uge, så der kunne komme noget overskud til jer begge, den uge I har datteren. Måske er der også en mulighed for, at I kan få noget mere aflastning til datteren, eller at hun kommer på en skole, hvor hun kun er hjemme i weekenden.

Forstå - og bliv forstået
Jeg er helt klar over at du selvfølgelig også selv er nedslidt, men hvis du skal redde dit ægteskab, er det vigtig at du i højere grad også ser situationen fra din mands side.
De symptomer han udviser på sit utilfredsstillende liv kræver stor imødekommenhed og villighed til at finde nogle løsninger, der kan lette jeres hårdt trængte familie. Prøv først at lytte til ham for at forstå, hvor I er henne og på hvilke måder du kan komme ham imøde, udfra princippet: forsøg først at forstå, før du selv kan blive forstået.

Jeg håber, at du ved at dele dine tanker med mig har fået nogle ideer til at komme ud af en fastlåst situation. Jeg ønsker jer al mulig held og lykke med at få en bedre tilværelse alle fire.


Mange varme hilsner,

Ingrid

Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at...

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker?

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet...

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder...

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Test: Er der balance i parforholdet?

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der...

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

Hundeposeholder

Hundeposeholder

Akvarel i drømmende farver

Akvarel i drømmende farver

Hundekurv

Hundekurv

Nye Bøger
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^