Konsolborde hos AmazingLiving
Hængekøje VENTURE DESIGN
Loungestol Sika Design
Havekrukker

Viskose fremstilles af træfibre, der gennemgår en såkaldt cellulosebehandling, hvor træet nedbrydes indtil det giver lange, bløde fibre, der kan væves til stof. De lange fibre i stoffet gør det muligt at lave smukke og meget detaljerede mønstre i stoffet, som typisk ikke kan ses i samme detaljegrad ved andre lignende stoffer. Foto: Juels.dk

Vidunderstoffet viskose - perfekt til enhver DIY
Redaktionen

Viskose er et yderst populært stofmateriale, som er helt ideelt til rigtig mange kreative syprojekter, fortæller Marianne Juel Vestergaard fra stofforhandleren, Juels.dk. Viskose egner sig til både fine kjoler, kært børnetøj, luftige skjorter og nederdele til varme sommerdage.

Viskose er især et super godt materialet, når det kommer til at sy tøj med flot fald. Det gælder lette, feminine skjorter, kjoler og nederdele med større skørter, men fx også sommerlige bukser med fald, som trompetbukser, paperbag-bukser, løstsiddende bukser og bukser med brede ben.

Hvad er viskose?

Viskose er en stoftype, der oprindeligt blev udviklet som et alternativ til silke og satin. Da silke og satin er nogle af de blødeste og dyreste stoffer, har der været behov for et billigere alternativ. Derfor udviklede man, og begyndte fremstillingen viscose, eller rayon som det også kendes som.

Viskose-materialet fremstilles af træfibre, der gennemgår en såkaldt cellulosebehandling, hvor træet nedbrydes indtil det giver lange, bløde fibre, der kan væves til stof. De lange fibre i stoffet gør det muligt at lave smukke og meget detaljerede mønstre i stoffet, som typisk ikke kan ses i samme detaljegrad ved andre lignende stoffer.

Netop dét gør det til et spændende materiale at arbejde med, og det perfekte stof til alle, der elsker at sy mønstret tøj, og tøj med masser af detaljer og fald.


Tips til sygning i viskose, silke og satin

Er du nybegynder, så kan det kræve en smule tålmodighed at arbejde med viskose. Selvom det er rimelig let at sy i, så kræver det, at du arbejder med tynde nåle, både når det kommer til at holde stoffet, men også i forbindelse med valget af nål til din symaskine. For stoffet er fint, og derfor vil en tyk nål lave huller i stoffet, der i værste fald vil trække bagsidens farve med op. Du kan løse problemet ved at sørge for at symaskinen har den rigtige nål og spænding, der passer til stoffet, og ved at sætte afstanden mellem hvert sting på symaskinen lidt op.

Får du lyst til at kaste dig ud i syprojekter med i silke eller satin, så kræver det at du har godt styr på, hvordan du syr og hvordan du sørger for, at det glatte stof ikke rykker sig, så du syr skævt. Her er viscose det perfekte begynderstof, som kan give dig rutine og en god fornemmelse for, hvordan de dyre, eksklusive stoffer, silke og satin, opfører sig.

Har ud lyst til at arbejde med et lidt nemmere materiale, så kan du forsøge dig med bomuld, tyndere uld-kvalitet eller viskosejersey, som er en blød viskose i stretch-kvalitet. Overvej også at velour, teddy eller måske quilt, til dine kreative projekter.

Sådan vasker du viskosejersey

Når viskose skal vaskes, kan du sagtens tage vaskemaskinen i brug, men sørg for at holde omdrejningerne lave og temperaturen nede, gerne omkring de 30 eller 40 grader. Derudover bør du ikke vride stoffet, da det kan ødelægge strukturen. Man kan dog godt klemme stoffet let, så vandet løber fra. Tør ikke viskose i tørretumbleren, men lad det tørre fladt, fx på et håndklæde på spisebordet eller på gulvvarmen.

Hobby & DIY´s
DIY: Dekorer plantepotter med neglelak

Med neglelak kan du give dine hvide plantepotter et helt unikt og personligt touch i lige de farver, der passer dig og indretningen. Alt hvad du behøver er hvide plantepotter, neglelak i forskellige farver, træpinde til omrøring og en stor skål eller balje med vand. Et hurtigt, nemt og hyggeligt...

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv duftende læbepleje

Det er super nemt og enkelt selv at fremstille læbepomade. Med ganske få ingredienser, som alle fås i helsekostforretninger, kan du fremstille læbepleje med lige den duft, du holder allermest af. Grundingredienserne er lanolin, koldpresset sheasmør, bivoks og vegetabilsk olie.

Læs mere
Hobby & DIY´s
Spadag: Fremstilling af lavendelolie

Mens lavendel gennem historien har været et udbredt naturligt middel mod blandt andet angst og søvnløshed, så kniber det for moderne forskning at dokumentere virkningen. Et enkelt japansk studie bekræfter at indholdet af duftstoffet linalool i lavendel, har en afslappende effekt - i hvert fald hos...

Læs mere
Haven & altanen
DIY: Patinerede havekrukker

Hvis du holder af det idylliske og rustikke, så holder du sikkert af fine, gamle, patinerede terracotta potter til dine krydderurter og sommerblomster. Hvis potterne endnu ikke er nået en alder, hvor de har nået en naturlig patinering, så kan du nemt hjælpe det rustikke look lidt på vej.

Læs mere
Hobby & DIY´s
Sådan syr du en quilt

Sy en skøn quilt til sommerens liggestol. Det behøver ikke være svært, for du bestemmer selv, hvor avanceret mønstret skal være. Herunder gennemgår vi opgaven - trin for trin!

Læs mere
Hobby
Smykkefremstilling

Smykkefremstilling er en populær og hyggelig syssel, og en dejlig mulighed for at pleje og styrke sine kreative evner. At lære at fremstille smykker bliver også særligt tilfredsstillende, når man pludselig kan fremstille unikke og personlige smykker til sig selv og sine nærmeste.

Læs mere
Hobby
Scrapbooking

Scrapbooking er hyggelig og kreativ adspredelse, og så er det en dejlig måde, at bevare smukke minder og oplevelser på. Det kan være rare minder fra en ferie, som med fotografier, udklip fra brochurer, brugte entrebilletter og postkort, kan blive til en smuk og stemningsfuld scrapbog. Bryllupper,...

Læs mere
Hobby & DIY´s
DIY: Forvandling af teaktræsbord

Med mindre man ligefrem er til retroinspireret indretning, så kan 50'erne og 60'ernes møbler i palisander og teak virke tunge og skæmmende i en ellers let og luftig indretning. Mange af datidens møbler er imidlertid både robuste og funktionelle, og så kan de tilmed fås for en slik i genbrugsbutikker...

Læs mere
Hobby & DIY´s
Strik en islandsk sweater

Med den inspirerende strikkebog 'Islandsk Strik' af Oddný S. Jónsdóttir fra Forlaget Turbine, samles alt, hvad du behøver at vide om islandsk uld og strik samt 65 opskrifter på tøj til kvinder, mænd og børn udvalgt i samarbejde med Islands største garnfirma, Ístex. Her får du opskriften på en skøn...

Læs mere
Hobby
20 idéer med kalkmaling

Hvis du ikke har arbejdet med kalkmaling tidligere, så er her en oplagt idé til en ny, kreativ syssel. Med kalkmaling kan du tilføje den fineste vintage stemning til indretningen, give gamle møbler nyt liv og matche farver og nuancer til dit interiør.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Lær at hækle

Lær at hækle

Dansk kreativ portal <BR>gør op med traditionelle hobby-kurser

Dansk kreativ portal
gør op med traditionelle hobby-kurser

Masking tape

Masking tape

Hørstof

Hørstof

Nye Bøger
Feministisk kreabog

Fra de kreative kvinder, Sabine Lemire og Louise Gram, kommer en ny, skøn og inspirerende bog fuld af idéer og opskrifter på håndarbejdsprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv.

Læs mere
Min flora i farver

 

Min flora i farver er en meget smuk malebog med hele 40 botaniske plancher. Blomsterne er udvalgt fra gamle udgaver af florabøger med opsætning af de enkelte planter og deres udviklingsfaser fra frø og løg til smukke blomster i alle farver.

Læs mere
Vintage Paint - Skønne forvandlinger

Materialer til maling og patinering af møbler, vægge og gulve er en stor del af danske Jeanne d'Arc Livings succes. Det mest fantastiske ved JDLs Vintage Paint er, at den er så nem at bruge og at resultatet altid overgår ens forventning. Faktisk er det så nemt at arbejde med Vintage Paint, at man...

Læs mere
Dyreriget deluxe af Millie Marotta

Både voksne og børn har fundet farveblyanter og tusser frem, og overalt ligger de storsælgende malebøger øverst på alverdens bestsellerlister. Nu kan du også være med på trenden med Millie Marottas nye, smukke malebog for voksne.

Læs mere
^