Tommy Hilfiger
500 e-bøger for børn
Georg Jensen topstjerne
Brink Nordic - Julepynt <BR>som i gamle dage
Kategori: Hobby
Slibning af bord
Redaktionen

Spiseborde i massivt træ hitter, men vil man have et nyt, kan gå hen og blive en større udskrivning. Et stort træbord i fx massivt fyrretræ fås imidlertid billigt, hvis man er frisk på at købe det brugt.

Kønne er de sjældent, for selvom de i tidernes morgen er behandlet med lak eller olie, så har de - ellers lyse, smukke træborde - med tiden fået hakker og ridser, og en gulnet overflade.

Det kræver ganske vist en indsat, men med det rigtige værktøj og tre til fire timer til rådighed, kan du snart stå med et virkelig flot, gedigent træbord til ingen penge.

Du skal bruge:

 • Excentersliber med støvfilter, som samler pudsestøvet i kassette og pose
  Ved at sørge for at støvet suges væk under arbejdet, slipper man for at støvet 'pakker' sig fast i sliberondellerne.
  Når gør det selv-folk vælger excentersliber frem for rystepudser, så er det fordi de fleste finder den langt mere effektiv. En excentersliber er ganske vist også lidt dyrere end rystepudseren, og indenfor excentersliberne findes der også både dyre og billigere udgaver. Undersøg evt. om du kan finde en dyr, robust excentersliber brugt på Dba/Guloggratis.
 • Sliberondeller til excentersliber i korn 80, 120 og 180 samt poleringsskive.
 • Rensestift i rågummi til rensning af sliberondeller
  Du kan få sliberondellerne til at række længere ved at rense dem undervejs med en rensestift i rågummi. Det er en simpel og sikker måde at fjerne smuds og lak, der har sat sig fast i rondellerne.
 • Sikkerhedsbriller og høreværn
 • Håndfejekost
 • Sandpapir og slibeklods til områder, hvor slibemaskinen ikke kan komme til
 • Bordpladeolie evt. hvidpigmenteret
  Da bordpladen kommer i kontakt med fødevarer, er det vigtigt at bruge en olie, som man ikke risikerer bliver harsk. Ved at vælge en decideret bordpladeolie, har du samtidig en olie, der tørrer hurtigere end fx rå linolie.

Sådan gør du:

 1. Skil bordet fra hinanden, så du nemmere kan komme til med sliberen
 2. Vask borddelene af
 3. Slib de enkelte dele med sliberondeller korn 80 eller 120 til træet har en fin, jævn overflade og ensartet farve. Brug derefter sliberondel korn 180 til at finpudse overfladen.
  Fej støv væk og tøm støvposen/kassetten undervejs, hvis nødvendigt.
  Fjern ophobning af lak, olie og smuds på sliberondellerne ved at køre rensestiften hen over rondellerne mens de roterer.
 4. Nu skal bordet overfladebehandles med bordpladeolien. Ved at bruge en plasticpose i stedet for en klud til at fordele olien, slipper du for at fnuller fra kluden klistrer fast i olien.
 5. Fjern overskydende olie, men lad så meget blive tilbage, at træet den næste halve til hele time, kan stå og trække ind.
 6. Giv herefter bordet endnu en omgang olie, og giv igen træet tid til at mættes af olie.
 7. Fjern overskydende olie og poler træet, enten med en klud, der ikke fnugger eller med en excentersliber med poleringsskive.
 8. Lad træet hærde et par dage, hvorefter bordet er klar til en sidste omgang olie, som igen skal have lov til at hærde. Efter polering er træet mættet af olie, hvilket ikke kun på smukkeste vis fremhæver træets årer og struktur, men samtidig gør træet overraskende robust og modstandsdygtigt.

 

 

Hobby
Jeanne d'Arc Living

Jeanne d’Arc Living er et dansk brand med stor kærlighed for den nordisk-franske landstil. Ud over et stort udvalg af brugskunst, møbler og tekstiler, der understreger den nostalgiske, stemningsfulde boligstil, så producerer virksomheden vintagemaling og materialer til DIY vintageprojekter.

Læs mere
Hobby
Inspiration til kreative projekter

Savner du inspiration til et hyggeligt og kreativt projekt, så behøver du ikke lede længe. For nettet bugner af kreative ideer og DIY´s for enhver smag.

Læs mere
Hobby
ISADORA tørklæde med takkekanter

Fra Lene Holme Samsøe´s bog "Suveræn strik" fra forlaget Lindhardt og Ringhof får du her opskriften på et florlet og ultrafeminint tørklæde. Tørklædet har fine takkekanter i siderne, der strikkes samtidig med resten af tørklædet.

Læs mere
Hobby
Strik et lunt tørklæde

Sjaler, sjælervarmere og tørklæder er spændende og farverigt tilbehør i din garderope og er samtidig lunt og dejligt. Fra Sys Fredens bog "Sjaler og Sjælevarmere" får du her en opskrift på et tørklæde, som du sagtens selv kan strikke !

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Hør metervarer

Hør metervarer

Smykke fremstilling

Smykke fremstilling

Toolbox House Doctor

Toolbox House Doctor

Smykkedesigner?

Smykkedesigner?

Nye Bøger
^