Den gode danske frikadelle

Kategori: Diætist

Den gode danske frikadelle

Den gode danske frikadelle  

...og andre fede historier - Kostkompagniets diætister skriver:Er det overhovedet muligt at finde hoved og hale i alle de fedtbesparende budskaber? Og hvordan får man egentlig frikadellen til at blive dejlig brun og gylden?

Myter og fordomme omkring fedtindholdet i vores mad, lever i bedste velgående.

Vi skal spise magert og fedtfattigt, lyder det.
Og ikke mindst hedder det sig at vi skal tilberede vores mad, ved at give størst mulig afkald på vores forbrug af fedtstoffer. Fedtfattig! Fedtbesparende!
Således har forskellige køkkenudstyrs-producenter opfundet diverse ting og redskaber til tørstegning. Ligefra stegepander, stegepapir, fedtspray og andre sjove ting, der skal gøre det nemmere for os at spare på fedtet.
Ja, selv den danske frikadelle skal helst steges på bagepapir i ovnen og det hakkede oksekød skylles under den varme hane!!!!!

Er det overhovedet muligt at finde hoved og hale i alle disse budskaber? Og hvordan får man egentlig frikadellen til at blive dejlig brun og gylden? For slet ikke at glemme ordene kulinarisk kvalitet, omtanke og oplevelse.

Heldigvis er videnskaben kommet os til undsætning.

Forudsat at man allerede under sine fedtbevidste indkøb, kommer hjem med det gode magre kød, uanset om det er hakket eller ej og uanset dyrets race, må dette jo antages at være det bedste udgangspunkt for en fedtbesparelse.
Undersøgelser viser nemlig at hvis man steger magert kød på panden i fedtstof, opsuger kødet ikke fedt, men fedtet lægger sig i en tynd hinde omkring kødet. Fedtindholdet øges således kun med 1-3 g fedt/100 g kød. Og det må jo siges at være lidt.

Selvfølgelig øges dette fedtindhold jo større overflade kødet har, men i praksis har dette ingen ernæringsmæssig betydning.
Således kan man konkludere at der ikke er den store ernæringsmæssige grund til at tørstege kød.
Fedtstoffet fra panden er nemlig med til at give en pænere farve på kødet, og en mere jævn stegning. MEN….. det fedtstof som er tilbage på panden efter stegningen, skal selvfølgelig kasseres!
Og der skal man lige tænke sig om når det står gryderet/wokret på menuen.

Det sidste ord er selvfølgelig ikke sagt ...

I en god dansk husholdning hører jo også krebinetterne, koteletterne og fiskefileterne hjemme. Altså dem med paneringen på.
Ved stegning af disse kødstykker vil fedtoptaget blive noget højere, da paneringen udviser samme sugeevne som en svamp. Fedtoptaget kan dog nedsættes hvis man blot vender kødet i mel uden tilsætning af æg og rasp.

Summa summarum …..det batter altså mere i fedtregnskabet at vælge magre udskæringer og skære den synlige fedtkant fra, end at tørstege!

Og således overlevede den gode danske frikadelle trods alt.

Yoga
Apanasana – Knæ til bryst-stilling 

En helt eminent øvelse mod forstoppelse, fordøjelsesbesvær, oppustethed og luft i maven.

Læs mere
Yoga
Yoga - Derfor er yoga så populært 

For rigtig mange mennesker, er det svært at koble af fra hverdagen. Stresstanker og anspændthed sidder som en kronisk belastning i kroppen og tærer på helbred, humør og overskud. Måske derfor er yoga så udbredt og populært, for som få ting i den vestlige verden, så kan denne tusinde år gammel…

Læs mere
Yoga
Indret yoga refugium med Nordal 

Fra danske Nordal kommer en ny skøn serie yogaudstyr, som perfekt supplement til deres charmerende bohemeinspirerede møbel- og interiørkollektioner, tekstiler og deko.
Med udgangspunkt i Nordals kollektioner, er her 10 fine tips til indretning af dit yoga-refugie.

Læs mere
Yoga
Indret din zen zone 

Vil man dyrke yoga, pilates og meditation hjemme, kan det være hensigtsmæssigt at indrette et særligt rum, hvor der er plads og ro til at koncentrere sig om øvelserne. Rummet - som for den sags skyld kan være et hjørne i soveværelset - kan indrettes med farver, belysning, tekstiler og dekoration til…

Læs mere
Yoga
Vinyasa yoga 

Vinyasa betyder ’flow’ eller ’flyde’ og er betegnelsen for en mere dynamisk yogaform, hvor yogastillingerne sammensættes i kortere eller længere sekvenser og udføres i et flydende tempo. Fokus her er at skabe flow og at bevæge kroppen i takt med åndedrættet.

I vinyasa yoga er overgangen fra én…

Læs mere
Spiritualitet
Hvorfor sidde i lotusstilling? 

Lotusstillingen er den klassiske siddestilling indenfor yoga og meditation. Når man sidder i lotusstilling, sidder man stabilt og i balance. Det er et vigtigt udgangspunkt for meditationen. Samtidig sørger stillingen for, at du sidder med rank ryg og kan trække vejret helt ned i maven.

Læs mere
Yoga
Hatha yoga 

Hatha kan betegnes som 'klassisk' yoga og er ikke kun den mest yogaform herhjemme, men i hele den vestlige verden. Hatha yoga består af fysiske stillinger, åndedrætsøvelser og meditation, som typisk udføres i et roligt tempo. Fokus her er at, udføre de klassiske yogastillinger korrekt og efter…

Læs mere
Yoga
'Sommerfuglen' - Baddha Konasana 

En populær yogastrækøvelse og hofteåbner, der løsner spændinger i inderlår, hofter og lænd.

 

Læs mere
Yoga
’Barnets stilling’ - Balasana 

Balasana er en god stilling at hvile i mellem mere krævende yogaøvelser. Her er der fokus på at finde ro i kroppen og åndedrættet.

Læs mere
Yoga
Urdhva Mukha Shvanasana - Upward Facing Dog Pose 

Øvelsen styrker og strækker, ligesom Cobra øvelsen, ryg- og brystmuskulatur, og styrker og opstrammer samtidig mavemuskulaturen, ligesom planken.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^