Skæbnens bog, af Parioush Sanlee

Skæbnens bog, af Parioush Sanlee

Skæbnens bog, af Parioush Sanlee 

Halvtreds års kvindeskæbne i Iran ...

Af Lilian Pagsberg

Den iranske sociolog og forfatter Parinoush Saniee har skrevet en bevægende og stærk kvindehistorie, som giver et sjældent indblik i det iranske samfund op gennem den iranske revolution i slutningen af 1970´erne. Det er en historie om venskab, lidenskab, frygt og håb, og en historie om kampen for at overleve, som alenemor- og forsørger, i et muslimsk styret samfund.

I 1960 flytter den unge pige Masoumeh med sin religiøse familie fra provinsen til Teheran. Hendes far støtter hendes ønske om at få en uddannelse, mens brødrene og moderen på alle måder prøver at forhindre det.
Da Masoumeh er 16 år forelsker hun sig i en ung apoteker, som hun møder på vej til skole. Brødrene mener, at hun med sit møde med apotekeren, har vanæret familien, og de beslutter at arrangere hendes ægteskab. Via en nabo finder de frem til en passende familie, som søger en passende hustru til deres søn.

Familien tvinger Masoumed til at indgå ægteskab med den unge mand Hamid, som hun, ifølge traditionen, ikke ved noget om og aldrig har mødt. Det viser sig, at Hamid er politisk aktiv og vier sit liv til kampen mod Shahen og præstestyret. Hamid bliver arresteret og Masoumeh er nu alene om at forsørge sin familie. Da hendes egen familie tager afstand fra hendes mands politiske liv, henter hun ingen støtte der.

Trods de store udfordringer, udvikler Masoumeh sig til en viljestærk og klog kvinde, som klarer den svære tilværelse som alene mor med tre børn i et samfund præget af religiøse kræfter og kvindeundertrykkelse.

”Skæbnens bog” er to gange blevet forbudt af den iranske regering på grund af dens stærke portræt af muslimske kvinders vilkår, men er siden udgivelsen blevet en bestseller. Bogen er en vigtig bog, fordi den giver et indblik i en verden, som på alle måder er helt fremmed og uforståelig for vestlige kvinder.


Bestil online

Alene i Paris, af Jojo Moyes

Den engelske bestsellerforfatter Jojo Moyes tager læseren med på en romantisk weekend i Paris, der ikke forløber helt efter planen.

Læs mere
Det år vi gik til begravelser

I virkeligheden hedder hun Julie og er vokset op i Kokkedal. Men nu er hun, Jewel Temper, på vej til New York med diffuse drømme og uden andre planer end ikke at være der, hvor hun oprindeligt kommer fra.

Læs mere
Hvor fire veje mødes

Med sin debutroman er finske Tommi Kinnunen indstillet til et væld af litterære priser. Han bog er et gribende portræt af en familie gennem tre generationer – og en sindrigt fortalt roman om de rum, vi bygger til vores familier og vores drømme.

Læs mere
Annafrancesca leger ikke

Silvia Avallones debutroman er er en betagende og voldsom roman om om et samfund i opløsning og om to piger, der måske bliver dem, der skal bringe Italien videre.

Læs mere
Grey

Siden første bind i Fifty Shades-serien udkom, har mange læsere skrevet til E L James og spurgt, om hun ikke ville skrive historien set fra Christian Greys synsvinkel. Det gør hun nu og bogen udkommer på dansk den 4. september.

Læs mere
Dukkemageren, af Jessie Burton

Jessie Burtons roman er en storslået fortælling om kærlighed, bedrag og fortielse. Bogen fik de allerbedste anbefalinger, da den sidste år udkom i England.

Læs mere
Det store spring, Jojo Moyes

Den engelske bestsellerforfatter Jojo Moyes har på kort tid fået et stort publikum herhjemme. For at glæde hendes danske fans udgiver forlaget Cicero nu en af hendes tidligere romaner, der ikke før har været udgivet på dansk.

Læs mere
Trange tider i Hope River

Her kommer den uafhængige efterfølger til Patricia Harmans succesroman 'Jordmoderen fra Hope River' og byder på et varmt gensyn med personerne i det lille samfund i West Virginia under Depressionen.

Læs mere
Uden Personligt Ansvar

Ester indleder et kærlighedsforhold, der - ifølge manden - ikke er et forhold. For han er jo gift og har ingen planer... Svenske Lena Anderssons roman er både intelligent, grum og tragikomisk.

Læs mere
Sæt En Vagtpost Ud, af Harper Lee

Femoghalvtreds år efter at Harper Lees eneste roman og udødelige klassiker "Dræb ikke en sangfugl" udkom, kommer der nu endelig en toer. "Sæt en vagtpost ud" foregår i midten af 1950’erne og 20 år efter "Dræb ikke en sangfugl".
Den nu 26 år gamle Scout er vendt hjem fra New York, for at besøge faren…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^