Overvægtige får ofte kejsersnit

Kategori: Gravid

Overvægtige får ofte kejsersnit

Overvægtige får ofte kejsersnit 

Desto mere overvægtig, desto flere kejsersnit og komplikationer for børnene...


Desto mere overvægtig, den gravide er, desto flere kejsersnit og desto flere komplikationer og problemer for børnene. Det viser den statistik om fødsler og de fødendes BMI, som Sundhedsstyrelsen i dag udgiver for første gang.

De nye tal viser, er der er relativt store regionale forskelle i fordelingen af BMI. Frederiksberg kommune har med 15 pct. den mindste andel af overvægtige eller svært overvægtige kvinder. I den anden ende af skalaen ligger Viborg amt med en andel på knap 42 pct.
Landsgennemsnittet er 32 pct. – med store regionale forskelle: Randersområdet og Århus kommune fx har henholdsvis 34 og 24 pct. overvægtige.

Der foretages flere kejsersnit med stigende grad af overvægt. Kejsersnitsfrekvensen er 17 pct. blandt undervægtige og 30 pct. blandt de svært overvægtige. I alt gennemføres kejsersnit på knap 21 pct. af alle kvinder.

Indlæggelsestiden for de fødende stiger med stigende overvægt, ligesom de undervægtige har lidt længere liggetid end normalvægtige. I gennemsnit er indlæggelsestiden 1 dag længere for overvægtige kvinder, der føder med kejsersnit, i forhold til normalvægtige, der føder med kejsersnit.

Der fødes større børn med stigende overvægt. 3,7 pct. af alle nyfødte børn vejer mere end 4.500 gram, men 9,3 pct. af de svært overvægtiges børn vejer mere end 4.500 gram.

Der er en tendens til større andel af børn med lav apgarscore med stigende grad af overvægt hos moren. En lav apgarscore kan indebære risiko for neurologiske skader. Andelen af børn med lav apgarscore er 2 til 3 gange så høj hos de svært overvægtige i forhold til normalvægtige.

Færre børn bliver født til tiden, hvis moren er overvægtig. Der er både en større andel af børn, der bliver født for tidligt, og af overbårne børn, hvis moren er overvægtig. Andelen af børn født til tiden, det vil sige mellem 37 og 41 uger, er 87 pct. hos de normalvægtige mødre og 81 pct. hos de meget svært overvægtige.

Der er 2 til 3 gange så mange igangsatte fødsler blandt overvægtige i forhold til normalvægtige og ca 80 pct. flere planlagte kejsersnit.

Der er ikke meget, der tyder på, at graden af overvægt er afhængig af alder, ud over at en større andel af de meget unge mødre må betegnes som undervægtige.


Kilde: Sundhedsstyrelsen

Flere mænd kan ikke blive fædre
Gravid
Flere mænd kan ikke blive fædre 

Fire ud af ti mænd har så dårlig sæd, at de kan få problemer med at få børn. En tredjedel af alle danske mænd mellem 38 og 43 år lever i dag uden børn...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^