Kategori: Spiritualitet

Aromaterapi: 10 æteriske oliers effekt på krop og sind  

Ofte kan selv en ganske flygtig duft vække store følelser og stærke minder. Mens nogle dufte - helt ubevidst - synes at vække en indre uro, så kan andre virke beroligende, stimulerende og opkvikkende.

Gennem tusindvis af år har man udvundet dufte af blomster, rødder og frugt, og anvendt dem til behandling af sygdomme, i religiøse sammenhænge, og, ligesom i dag, i parfumer, hud- og hårplejeprodukter. I takt med at videnskaben har dokumenteret, hvordan dufte i høj grad kan påvirke menneskehjernens kemiske signaler og have indflydelse på vores sindsstemning, er aromaterapi blevet en populær behandlingsform.

Aromaterapi bygger på teorien om, at nogle æteriske olier udmærker sig ved, at have unikke terapeutiske egenskaber, som anvendt alene eller i kombination med andre æteriske olier, kan stimulere vores sindsstemning, løfte humøret og følelsen af velvære, mindske tankemylder og stress, give os en følelse af øget energi og overskud, stimulere evnen til at fokusere og koncentrere os, og bidrage til en bedre søvn og mindske spændinger i kroppen.

De 10 mest anvendte æteriske olier anvendt i aromaterapi

Hvilke dufte, der egner sig bedst til behandling af den enkelte, er individuelt, så derfor henter mange råd og vejledning hos en aromaterapi terapeut. Her vil den enkeltes reaktion på forskellige dufte blive afprøvet, og danne grundlaget for terapautens anbefalinger.

Blandt de dufte der arbejdes med i aromaterapien, er blandt andet duften af:

 1. Lavendel
  Få af naturens dufte er så velkendte, som duften af lavendel, og indenfor aromaterapien fremhæves duften især for sin afslappende effekt, som lindrer stress, angst og uro. Lavendelolie kan også forbedre søvnkvaliteten hos nogle mennesker, lindre hovedpine og migræne, løfte humøret og øge følelsen af balance og harmoni.
   
 2. Vanilje
  Ifølge et videnskabeligt studie, så er duften af vanilje verdens populæreste aroma. Denne søde, pudrede, forførende duft, synes for mange, at have en beroligende effekt, som mindsker indre uro og tankemylder.
   
 3. Kamille
  Alle kender den milde, behagelige duft af kamille i teen, såvel som i badeolier og hudplejeprodukter. Det er en duft, der for mange virker beroligende, lindrer anspændthed og bidrager til følelsen af indre balance og harmoni.
   
 4. Citrongræs
  Citrongræs er ikke kun herlig i maden; supper, wok- og gryderetter, den er også skøn som varm urtedrik, og indenfor aromaterapien anvendes er den milde, citrusagtige duft for sin opløftende og opfriskende virkning.
   
 5. Pebermynte
  Alle kender duften af pebermynte, der i koncentreret form er så aromatisk, at man får tårer i øjnene og en brændende fornemmelse i huden. I mikrodoser bekæmper den imidlertid effektivt træthed og spændingshovedpine, øger energiniveauet, og forbedrer ens opmærksomhed og fokus.
   
 6. Rose
  For de fleste er rosen den ultimative kilde til positive associationer; dens betagende skønhed, dens tilstedeværelse i sammenhænge, der vækker dejlige minder, og den nydelsesfulde duft, der vækker en indre følelse af velbehag og harmoni.
   
 7. Bergamot
  Bergamot er med sine milde citrusnoter og undertoner af blomster, urter og harpiks, en kompleks duft, der hos nogle har en særlig stressreducerende effekt, som samtidig løfter humøret og fremmer en god søvn.
   
 8. Citron
  Der findes ikke noget så forfriskende og opløftende som duften af citroner, og derfor er citronolie da også en af verdens mest populære. Citronduftens effekt på menneskets sindsstemning er videnskabeligt belyst, og her konkluderer forskerne, at duften faktisk løfter humøret mere effektivt en duften af lavendel.
   
 9. Cedertræ og sandeltræ
  For mange mennesker giver den dybe, muskagtige, varme duft af cedertræ og sandeltræ associationer til naturen, muldjord og mos og friske træspåner. Ikke overraskende har disse, og andre trædufte, været brugt under ritualer og i forbindelse med meditation i mange kulturer. Mange oplever de duften af ceder- og sandeltræ som beroligende, og lindrende på stress og spændinger, men også, ligesom musk, sensuel og forførende.
   
 10. Patchouli
  Patchouli-urten er botanisk set i familie med lavendel, rosmarin, mynte og salvie, men har sin egen dybe duft, rig på muld, træ og musknoter, kombineret med en let krydret duft af urter. Mens nogle mennesker finder duften tung og kompleks, så oplever andre, at en indre følelse af balance, som skaber ro i krop og hjerne.
Spiritualitet
Hvorfor sidde i lotusstilling? 

Lotusstillingen er den klassiske siddestilling indenfor yoga og meditation. Når man sidder i lotusstilling, sidder man stabilt og i balance. Det er et vigtigt udgangspunkt for meditationen. Samtidig sørger stillingen for, at du sidder med rank ryg og kan trække vejret helt ned i maven.

Læs mere
Spiritualitet
Mindfulness øger livskvaliteten hos syge 

Meditationsformen ‘mindfulness’ kan være et redskab til at bedre livskvaliteten hos mennesker med såkaldte funktionelle lidelser. Det viser undersøgelser fra Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser under Aarhus Universitetshospital.

Læs mere
Spiritualitet
Meditation videnskabeligt undersøgt 

Selvom meditationens positive effekt på stresssymptomer er almen kendt, så har der været langt mellem videnskabelige undersøgelser, som dokumenterer effekten. Men ifølge en artikel publiceret i Biological Psychiatry Journal, så bekræfter en ny videnskabelig undersøgelse for første gang, at…

Læs mere
Livsstil
Hvad skal vi med mindfulness? 

Der er de seneste år blevet talt og skrevet meget om mindfulness, men hvad er det nu lige mindfulness handler om, og er det noget, som alle kan have gavn af?

Læs mere
Spiritualitet
Håndlæsningens kunst 

Kunsten at læse i hænder, at tolke hænder og hændernes linjer og mønstre, har været anvendt som metode til at læse personligheden gennem hundredvis af år.

Læs mere
Spiritualitet
Shamansk trommerejse 

En shamanistisk trommerejse er en urgammel indiansk meditationsform.

Læs mere
Spiritualitet
Alternativ behandling er populært 

Mere end hver anden dansker bruger alternativ behandling. Det viser opgørelse Statens Institut for Folkesundhed, som siden 1987 har fulgt udviklingen.

Læs mere
Spiritualitet
Meditation mod stress 

Kan meditation hjælpe mod stress?

Læs mere
Spiritualitet
Clairvoyance 

Clairvoyance betyder klarsyn. Nogle mennesker hævder at være i besiddelse af ’klarsyn’, hvilket giver dem evnen til at ’se’ og fornemme ting, vi ellers ikke kan opfatte med vores normale sanser.

Læs mere
Spiritualitet
Astrologi 

Astrologi er en årtusinder gammel formodning om, at stjerners og planeters stilling på himmelen har indflydelse på menneskers karakter, udvikling og tidspunkt for vigtige begivenheder.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
^