Kategori: Sommer

Sankt Hans i Skandinavien 

Det er atter tid til at samles til folkefest, når Sankt Hans fejres landet over den 23. juni. Den gamle tradition fejres i mange nordeuropæiske lande, heriblandt i England, Irland, Rusland og Frankrig, men det er dog i de nordiske lande, at traditionen står stærkest.

Dansk Sankt Hans
Ved en typisk dansk Sankt Hans samles danskerne omkring bålet og synger Midsommervisen, mens heksen sendes af sted til Bloksbjerg. Ofte holder en lokal politiker eller anden kendt person en båltale af, inden bålet tændes. Førhen var Sankt Hans en gammel hedensk midsommerfest, hvor man uddrev onde onder. Siden har kirken også taget del i festen ved at tilegne den Johannes Døberen, som skulle være født Sankt Hans dag den 24. juni.

Midsommar – svenskernes største festdag
Midsommer er for de fleste svenskere årets største festdag. I Sverige har de hverken bål eller hekseafbrænding, men derimod rejser de den smukke majstang og danser og spiller musik. I Sverige fejres Sankt Hans altid på en fredag, i år den 19. juni, hvor familie og venner mødes for at indsamle blomster og blade til kvindernes midsommerkrans og majstangen. Så snart majstangen er pyntet kan festen begynde. Unge som gamle danser rundt om majstangen, mange iklædt smukke nationaldragter og festlige folkedragter, og der spilles traditionel folkemusik med violin- og harmonika. For de generte kan det være grænseoverskridende at danse rundt om majstangen som en hoppende frø, derfor vil et par glas snaps nok hjælpe på modet. Svenskerne kommer ikke igennem Midsommar uden de traditionelle svenske retter som nye kartofler, sild med syrnet fløde, purløg og til dessert jordbær med fløde. For ugifte kvinder er der også en gammel tradition, som siger, at hvis kvinden plukker syv forskellige slags blomster og placerer dem under hovedpuden, vil hun drømme om, hvem der senere vil blive hendes ægtemand.

Norsk Jonsok
De norske traditioner for Sankt Hans er meget lig de danske med både samme navn for Sankt Hans, ”Jonsok”, og traditionen fejres også samme dag. For en typisk Sankt Hans aften samler man venner, familie og sine kære til fejringen af sommer, sol og lyset, og man spiser, drikker, laver bål og plukker blomster.
I gamle dage blev Sankt Hans bålet tændt for at beskytte folk mod onde ånder for det næste år, og blomster blev plukket, mere præcist morgenfruer, for deres påståede helbredelse. I dag er dagen blevet til en folkelig fest, men stadig omgivet af magi. Det bedste ved Sankt Hans aften i Norge er, at lige meget hvor du befinder dig i Norge, så er solen oppe til i hvert fald midnat, selv i Sydnorge. I Nordnorge skinner solen hele natten lang, hvilket gør det nemt at feste, men svært at sove.
Aftenens højdepunkt er også i Norge det store bål, der bliver tændt ved midnat med stråheksen på toppen. I Norge såvel som i Danmark er der også tradition for at samle ens venner og gå til strand, haver, parker eller andre åbne pladser rundt omkring i landet, hvor Sankt Hans aften bliver fejret omkring et stort offentligt bål.

Nøgen Sankt Hans i Finland
For at gøre det som finnerne, så skal du pakke din kuffert og tage familie og venner med på en tur på landet, tæt på en sø eller flod. Du skal være i nærheden af vand, da det er vigtigt for at opfylde traditionen bag den såkaldte Juhannus, hvor alle laver sit eget bål, som skal flyde på vandet. I løbet af natten afgøres det så, hvem der har det største bål. Også birkkviste er vigtige for stedets udsmykning og også for brug i saunaen, hvor finnerne bruger kvistene til at børste snavs af huden.
I Finland er der en meget interessant tradition for ugifte kvinder, noget mere åbenhjertet end traditionen i Sverige. Den finske tradition siger at for at finde den eneste ene, skal de ugifte kvinder være helt afklædte og rulle nøgne rundt i høet. Efter dette skal kvinderne finde en brønd og kigge ned i vandet, og de vil i deres spejlbillede se deres soulmate. Men for de mere generte ugifte kvinder, så bruges den svenske blomstertradition også i Finland.

Sommer
Shopping: Super sød sommerstil og -stemning 

Stemningsfuld sensommer med glasdesign fra Anna von Lipa,

Læs mere
Sommer
Det alsidige kirsebær - Fra kirsebærte og kager, til kirsebærsten i sengen ..  

Det lille bær med den store smag, er et populært bær - ikke mindst fordi det har så mange anvendelsesmuligheder. De smukke røde bær kan både nydes søde og saftige som de er - eller indgå som ingrediens i kager, frugtanretninger og fine fromager. Og selvfølgelig kan de også syltes, så de senere på…

Læs mere
Sommer
Hvepse - Sæson for hvepsestik 

Sidste års varme, tørre sommer kan betyde en sensommer med langt flere hvepse end normalt. Derfor er der god grund til at være opmærksom her i august og september, hvor gedehamsen kan være en pestilens – ikke mindst hvis man har hvepseallergi.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrift: Grillet makrel med spidskål og rygeostecreme  

Makrel er eminent på grill, og med spidskål, radiser og rygeost er det dejlig let og lækker sommermad. Og så er makrel en af de såkaldte fede fisketyper, og kilde til sunde omega-3 fedtsyrer.

Læs mere
Sommer
Vigtige tips i sommervarmen 

I sommervarmen bliver soppebassiner hurtigt forurenet med alger og colibakterier, som i værste fald kan give diarré, udslæt og øjenbetændelse.

Læs mere
Sommer
Trampolin i haven - 5 råd til at undgå ulykker 

Fra parcelhaver lyder der sommeren igennem latter og frydefulde hyl, når børn og voksne giver den gas i havetrampolinen. De store trampoliner er både kilde til masser af sjov og dejlig samvær, men også til god motorik og øget sundhed. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kommer mange tusinde danskere hvert år…

Læs mere
Sommer
Et cayenne kick til fedtforbrændingen 

På varme dage skal der drikkes vand i rigelige mængder. Vandet kan smages til med citron, lime og mynte, og evt. lidt cayennepeber, hvis man vil give fedtforbrændingen et kick.

Læs mere
Sommer
Udsalg - Sommer 2021 

Så er der fuld gang i sommerudsalget. Se netbutikkernes udvalg af skønne varer, der lige nu sælges med store rabatter.

 

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^