Kategorier: Sommer  -  Sundhed

Det exceptionelle sommervejr kan have indflydelse på badevandet, som i perioder kan være ramt af giftige blågrønalger.

Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Blågrønne alger forekommer oftest i årets varmeste måneder, juli og august. Algerne er såkaldte cyano-bakterier, der normalt lever på bunden, men, ligesom planter, er afhængige af sollys. Derfor kan de på en varm sommerdag bevæge sig op til overfladen, hvor de blomstrer i solen og lægger sig som supper på vandet.

Er der tilstrækkelig mange alger, vil vandet være uklart og farvet. Her skal man være opmærksom på, at blågrønalger, trods navnet, ses i både grønne, brune, gule, grønbrune og blågrønne grumsede farver.

Rådden tang på stranden er en bakteriebombe

Jo større koncentration af blågrønne alger, jo større risiko er der for forgiftning. Her er det værd at bemærke, at algerne ikke kun findes i vandet, men især i havskummet på stranden. Det er således ikke nok at skifte badeturen ud med en soppetur.

Samme anbefalinger gælder, når store mængder tang er skyllet op på stranden. Både i rådden tang og tør tang trives bakterier, og derfor bør man hverken soppe eller bade nær stranden, når tangen ligger i bunker.

Symptomer på forgiftning

Har man alligevel bevæget sig ud i bakteriesuppen, eller opdager man først for sent, at vandet ikke er som det plejer, så gælder det om at få skyllet sig grundigt i rent vand.

En forgiftning med cyano-bakterier kan forårsage hovedpine, kløe og hudirritation, feber, kvalme og diarré. Især ældre med svækket immunforsvar og børn er er særligt udsatte. Herhjemme er der ikke registreret dødsfald som følge af algeforgiftning, alligevel anbefales det, at man søger læge, hvis man oplever symptomer.

Hunde kan i værste fald dø, hvis de drikker af vandet.

Sommer
Det alsidige kirsebær - Fra kirsebærte og kager, til kirsebærsten i sengen ..  

Det lille bær med den store smag, er et populært bær - ikke mindst fordi det har så mange anvendelsesmuligheder. De smukke røde bær kan både nydes søde og saftige som de er - eller indgå som ingrediens i kager, frugtanretninger og fine fromager. Og selvfølgelig kan de også syltes, så de senere på…

Læs mere
Sommer
Hvepse - Sæson for hvepsestik 

Sidste års varme, tørre sommer kan betyde en sensommer med langt flere hvepse end normalt. Derfor er der god grund til at være opmærksom her i august og september, hvor gedehamsen kan være en pestilens – ikke mindst hvis man har hvepseallergi.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrift: Grillet makrel med spidskål og rygeostecreme  

Makrel er eminent på grill, og med spidskål, radiser og rygeost er det dejlig let og lækker sommermad. Og så er makrel en af de såkaldte fede fisketyper, og kilde til sunde omega-3 fedtsyrer.

Læs mere
Sommer
Vigtige tips i sommervarmen 

I sommervarmen bliver soppebassiner hurtigt forurenet med alger og colibakterier, som i værste fald kan give diarré, udslæt og øjenbetændelse.

Læs mere
Sommer
Trampolin i haven - 5 råd til at undgå ulykker 

Fra parcelhaver lyder der sommeren igennem latter og frydefulde hyl, når børn og voksne giver den gas i havetrampolinen. De store trampoliner er både kilde til masser af sjov og dejlig samvær, men også til god motorik og øget sundhed. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kommer mange tusinde danskere hvert år…

Læs mere
Sommer
Et cayenne kick til fedtforbrændingen 

På varme dage skal der drikkes vand i rigelige mængder. Vandet kan smages til med citron, lime og mynte, og evt. lidt cayennepeber, hvis man vil give fedtforbrændingen et kick.

Læs mere
Sommer
Udsalg - Sommer 2021 

Så er der fuld gang i sommerudsalget. Se netbutikkernes udvalg af skønne varer, der lige nu sælges med store rabatter.

 

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
Forår
Sæson: Pak picnickurven  

På denne tid af året er Danmark med sikkerhed det skønneste sted i verden. Efter en kold og våd tid, synes sol og sommertemperaturer endelig at være kommet til landet. Ude i naturen, i skoven og langs stranden, venter de allerdejligste oplevelser, der ikke kan undgå at løfte energiniveauet og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^