Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle veletablerede rosenbuske til et nyt voksested. Her får du hans opskrift på, hvordan du gør trin for trin.

Beskær roserne før flytningen

Skal du flytte roser, er det en god ide at forberede flytningen her i april. Store tornede rosenbuske er besværlige at flytte, så derfor er det en god idé at beskære roserne, før du flytter dem.
"Bevar 3-4 hovedgrene på hver rose og klip resten af grenene tilbage til 25-30 cm over podestedet, der kan ses som en fortykkelse nederst på rosens grene", fortæller Jesper Corfitzen.

Hold rødderne fugtige

Når flyttedagen kommer, graver du roserne op, og trimmer rødderne ved at skære omtrent 5-10 cm af deres længde. Det vil få rosen til at udvikle nye rødder.

"Herefter er det vigtigt, at du holder rødderne fugtige, så de ikke tørre ind. Du kan pakker roserne ind i våde aviser og plastsække, stille dem i en spand vand eller grave dem ned, så rødderne bliver dækket af jord. Der sker ikke noget ved, at der går et par uger, før du har mulighed for at plante dem på deres nye voksested. Du skal blot opbevare dem mørkt og køligt i den mellemliggende periode", anbefaler Jesper Corfitzen.

10 liter vand pr. rose

Når du er klar til at plante, graver du et stort plantehul på ca. 40x40 cm til hver rose, og løsner jorden i bunden af plantehullet løsnes godt.

"Sæt rosen ned i hullet, så jordoverfladen ender i samme højde, som da de stod plantet i din gamle have, og fyld hullet cirka halvt op med almindelig havejord, der er blandet med lidt gødet pottemuld eller helt omsat hestegødning. Vand grundigt, og lad vandet synke ned, før du fylder resten af jorden på og vander igen. Til slut skal du træde den våde jord rundt om rosen let til med hælen", fortæller Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.

Hver nyplantet rose skal have cirka 10 liter vand. Jorden må gerne blive pladret. Det er vigtigt at vande roserne den første vækstsæson, så de på intet tidspunkt tørre ud.
 

Sommer
Shopping: Super sød sommerstil og -stemning 

Stemningsfuld sensommer med glasdesign fra Anna von Lipa,

Læs mere
Sommer
Det alsidige kirsebær - Fra kirsebærte og kager, til kirsebærsten i sengen ..  

Det lille bær med den store smag, er et populært bær - ikke mindst fordi det har så mange anvendelsesmuligheder. De smukke røde bær kan både nydes søde og saftige som de er - eller indgå som ingrediens i kager, frugtanretninger og fine fromager. Og selvfølgelig kan de også syltes, så de senere på…

Læs mere
Sommer
Hvepse - Sæson for hvepsestik 

Sidste års varme, tørre sommer kan betyde en sensommer med langt flere hvepse end normalt. Derfor er der god grund til at være opmærksom her i august og september, hvor gedehamsen kan være en pestilens – ikke mindst hvis man har hvepseallergi.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrift: Grillet makrel med spidskål og rygeostecreme  

Makrel er eminent på grill, og med spidskål, radiser og rygeost er det dejlig let og lækker sommermad. Og så er makrel en af de såkaldte fede fisketyper, og kilde til sunde omega-3 fedtsyrer.

Læs mere
Sommer
Vigtige tips i sommervarmen 

I sommervarmen bliver soppebassiner hurtigt forurenet med alger og colibakterier, som i værste fald kan give diarré, udslæt og øjenbetændelse.

Læs mere
Sommer
Trampolin i haven - 5 råd til at undgå ulykker 

Fra parcelhaver lyder der sommeren igennem latter og frydefulde hyl, når børn og voksne giver den gas i havetrampolinen. De store trampoliner er både kilde til masser af sjov og dejlig samvær, men også til god motorik og øget sundhed. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kommer mange tusinde danskere hvert år…

Læs mere
Sommer
Et cayenne kick til fedtforbrændingen 

På varme dage skal der drikkes vand i rigelige mængder. Vandet kan smages til med citron, lime og mynte, og evt. lidt cayennepeber, hvis man vil give fedtforbrændingen et kick.

Læs mere
Sommer
Udsalg - Sommer 2021 

Så er der fuld gang i sommerudsalget. Se netbutikkernes udvalg af skønne varer, der lige nu sælges med store rabatter.

 

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^