De allerfleste krydderurter egner til fremstilling af urteeddiker; Mynte, basilikum, merian, estragon, timian, oregano og citronmelisse, egner sig vældig godt.

Opskrift: Krydderurteeddike 

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste, friske krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger, har du din helt egne aromatiske krydderurteeddiker til salsaer, dip og marinade, i sur-søde retter, saucer, og som dressing råkosten og årstidens salater.

Fremstilling af krydderurteeddike

Til fremstilling af krydderurteeddike kan man bruge æbleeddike, men urternes smag fremhæves mere i cidereddike, rød- og hvidvinseddike.

De allerfleste krydderurter egner til fremstilling af urteeddiker; Mynte, basilikum, merian, estragon, timian, oregano og citronmelisse, egner sig vældig godt. Man kan bruge en enkelt krydderurt i eddiken, men man kan også opfinde sin helt egen eddikesmag ved at kombinere forskellige krydderurter i samme eddike.

Eddiken kan spices op med fx hvidløg, peberrod, chilipeber (evt. skåret i halve, hvis man ønsker en stærk eddike) eller fennikel, og kan også sødes med fx hindbær, kirsebær og stikkelsbær.

Du skal bruge

  • Flasker med patentlåg, prop eller skruelåg
  • Eddike
  • Friske krydderurter, og evt. bær, chilipeber mv.

Sådan gør du

  • Krydderurterne vaskes, og lægges til tørre
  • Når de er klar, stikkes krydderurterne, hele og med stilk, og hvad du ellers har lyst til i din krydderurteeddike, ned i flasken. Lad være med at overfylde flasken med urterne. De skal jo have plads til at bade i eddiken.
  • Hæld, med en tragt, eddiken i flasken.
  • Luk flasken grundigt, og stil eddiken et sted, hvor den får sol.
  • Solen og varmen øger udskillelsen af krydderurternes smag.
  • Efter en måneds tid er eddiken klar. Den er farvet af urterne, og dufter dejligt af eddike og de krydderurter, du har valgt.
  • Efterfølgende skal den færdige krydderurteeddike opbevares køligt og mørkt.
Opskrifter med ribs
Opskrifter & råvarer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde. Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Læs mere
Årstidens råvarer
Hvilket æble er dit yndlingsæble? 

I løbet af efteråret, og efterhånden som de forskellige æblesorter modnes, vil man hos grønthandlere og i dagligvarebutikker kunne finde mere end 20 forskellige æblesorter. Hvilket æble er dit yndlingsæble?

Læs mere
Gode råd til at finde, tørre og opbevare Karl Johan-svampe
Årstidens råvarer
Sæson: Karl Johan - Den store lækre spisesvamp 

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Læs mere
Sensommer
Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Kæledyr
Reflekser redder hundens og kattens liv 

I efteråret kan tåge og mørke gøre det svært at opdage en hund eller kat på vejen. Brug af reflekser kan redde liv; en god refleks kan ses på 140 meters afstand, når den bliver ramt af en lyskegle, mens en hund, en kat eller et menneske uden refleks ofte først er synlig ved ca. 20 meters afstand.

Læs mere
Sensommer
Maren Korsgaards hyldebærsuppe 

Hyldebærsuppe er en skøn dansk efterårsret, som både varmer og smager. Her får du Maren Korsgaards nemme opskrift. Nyd suppen med sprøde tvebakker.

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk pæretærte 

Har du pærer tilovers, så har du her opskriften på den mest delikate pæretærte. Server den med en ordentlig klat cremefraiche - og gå direkte ind og fald om i en blød stol!

Læs mere
Sensommer
Valnødder: Valnøddekrokant - Sweet N Salty 

Valnødder smager forrygende i brød, supper og salater. Valnødder kan også syltes og nydes med ost - eller blive til den lækreste, knasende valnøddekrokant! Her får du opskriften på en valnøddekrokant i en sød-salt version, der er et helt eventyrligt godt match til vanilieisen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^